“Μιμούμαστε τον Θεάνθρωπο, αγαπούμε και φροντίζουμε τον συνάνθρωπο”

Ιστορία της ομάδας πλεξίματος του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου – Δράσεις Χριστουγέννων

Η  Ομάδα Πλεξίματος του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου είναι ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα το ενδιαφέρον για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. 

Η ομάδα μας ξεκίνησε το  έργο της το έτος 2016, με την πλέξη και πώληση ικανού αριθμού καλοκαιρινών κασκόλ, εσάρπας και πασχαλινών λαμπάδων με αποτέλεσμα την αγορά διαδραστικού πίνακα, λάπτοπ και προτζέκτορα αίθουσας της Α’ Γυμνασίου. 

Τα έτη 2017 – 2018 πλέξαμε γάντια, κασκόλ και λαιμούς για τους πρόσφυγες που κατέκλυσαν το νησί μας. Με δωρεές νημάτων πολλών γυναικών του νησιού μας προσπαθήσαμε επιτυχώς να ανακουφίσουμε αποτελεσματικά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Για το έργο μας τότε βραβευτήκαμε από το Δήμο Καλυμνίων. 

Το έτος 2019 πλέξαμε γάντια και κασκόλ και πασχαλινές λαμπάδες για τα παιδιά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου και του ΕΕΕΕΚ Καλύμνου, ενώ, ταυτόχρονα, συμμετείχαμε και τα τρία σχολεία σε δράσεις που βοήθησαν τα παιδιά να γνωριστούν, να ανοιχτούν στην τοπική κοινωνία, να μάθουν να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του συνανθρώπου μας τον Θεάνθρωπο Χριστό και να εκτιμούν τα ιδιαίτερα χαρίσματα των ανθρώπων που συναντούν.

Τα έτη 2020 – 2021 λόγω της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού δεν μπορέσαμε να δράσουμε. 

Φέτος, το σχολικό έτος 2021 – 2022, με την ευλογία του Θεού αρχίσαμε με ενθουσιασμό και χαρούμενη πρόθεση να προσφέρουμε την αγάπη μας εμπράκτως με σύνθημα : “Μιμούμαστε τον Θεάνθρωπο, αγαπούμε και φροντίζουμε τον συνάνθρωπο”. Η ομάδα μας παίρνει ιδέες από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών και υλοποιεί δράσεις με βάση τα μαθήματα αυτά. 

Για πρώτη φορά το σχολείο μας συνεργάζεται με το Ίδρυμα Πατριαρχικών Μελετών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, οπότε οι δράσεις αυτές της ομάδας μας εναρμονίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Η Κιβωτός του Νώε – Μια σύγχρονη Ιστορία” του Ιδρύματος αυτού. Επίσης συνεργαζόμαστε με τις ομάδες γυναικών που πλέκουν για τον πάσχοντα άνθρωπο σε όλη την Ελλάδα μέσω του Facebook, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης με αγάπη για το πλέξιμο και τη φροντίδα στον άνθρωπο, “Ποντικάκια της Χαράς”, και, για τα πρόωρα μωράκια την ομάδα :  “Octopus for a Preemie Greece”. 

 Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη γιατί, αμέσως με την ανακοίνωση της πρόθεσής μας να πλέξουμε για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας οι μητέρες και οι γιαγιάδες των μαθητών και μαθητριών μας άρχισαν να πλέκουν μαζί μας και η κυρία Φράγκου Μαρία, γιαγιά μαθητή μας της Γ’ Γυμνασίου μάς δώρισε 85 κούκλες νήματα. Επίσης, τα μαγαζιά “Μαλλιά Κουβάρια” και “Τηλιακού”, μας πρόσφεραν εκπτώσεις στα προϊόντα τους, νήματα και βελόνες, και υποσχέθηκαν την βοήθειά τους όποτε τη χρειαζόμαστε.

α) Φέτος, λοιπόν, συμμετέχουμε στη δράση “Πλέκουμε Χταποδάκια της Δανίας” για τα πρόωρα μωράκια. Είναι μία ιδέα που δοκιμάστηκε επιτυχώς, στην οποία χταποδάκια πλεγμένα με βαμβάκι τοποθετούνται στην θερμοκοιτίδα των πρόωρων νεογνών που έτσι νιώθουν τη ζεστασιά της μητέρας τους, δεν τραβούν τα καλώδια της θερμοκοιτίδας, αλλά τα πλοκάμια του παιχνιδιού, γεγονός που βοηθάει στην γρηγορότερη ανάπτυξη του μωρού. Το χταποδάκι, κατόπιν, δίνεται δώρο, ως το πρώτο παιχνίδι του μωρού, κι ως βραβείο που μπόρεσε να βγει νικητής στον πρώτο αγώνα της ζωής του. Φτιάξαμε και συσκευάσαμε με αγάπη, φροντίδα και προσευχή, 15 χταποδάκια της Δανίας.

β) Πλέξαμε ακόμη και 30 ζευγάρια καλτσάκια/παπουτσάκια κατάλληλα για προωράκια μωράκια, που ειδικές ομάδες δραστηριοποιημένων γυναικών, με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή, συλλέγουν και διαθέτουν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, ΙΑΣΩ, Μητέρα, κ.α  και της Θεσσαλονίκης, στα πρόωρα νεογνά που γεννιούνται εκεί. 

 Γράψαμε καρτούλες στους γονείς που έγραφαν : 

“Αγαπημένοι μας γονείς, 2022 ευχές την νέα αυτή χρονιά, 

να πάρετε στο σπίτι σας και στην αγκαλιά σας 

τα πολύτιμα μωρά σας. 

Προσευχόμαστε γι αυτό με τόσες προσευχές 

με όσες φτιάχτηκαν τα πλεκτά μας θηλιές! 

Με αγάπη Χριστού, …”. 

Τα στείλαμε την Πέμπτη  16 Δεκεμβρίου 2021 με το ταχυδρομείο.

γ) Πλέξαμε κασκόλ, λαιμούς για τους άστεγους συνανθρώπους μας και τα σεισμόπληκτα παιδιά της Εύβοιας και της Κρήτης, και, νεσεσέρ για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που ζουν σε οίκους ευγηρίας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και στείλαμε μαζί χριστουγεννιάτικες κάρτες στους παππούδες και τις γιαγιάδες που έγραψαν τα παιδιά μας. Έγραφαν : 

Αγαπημένε μου παππού/αγαπημένη μου γιαγιά, 

σου εύχομαι Ευλογημένα Χριστούγεννα 

και Χαρούμενη Πρωτοχρονιά. 

Με αγάπη Χριστού, το εγγόνι σου, πες, 

(όνομα παιδιού). “

Τα στείλαμε, επίσης, ταχυδρομικώς στους υπεύθυνους φορείς την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021.

Φέτος υπεύθυνες καθηγήτριες της ομάδας πλεξίματος του σχολείου μας είναι :

α) Η Θεολόγος κυρία Μαρία Πάνου και, β) η Μαθηματικός κυρία Ελένη Σίμου.

Στην ιστοσελίδα της ομάδας πλεξίματος του σχολείου μας μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις μας κάθε μήνα!

Made with Padlet

Περισσότερες δράσεις του σχολείου μας μπορείτε να διαβάσετε στη σχολική ιστοσελίδα μας, εδώ : 

Να απολαμβάνετε πάντοτε Ευλογημένα, Χαρούμενα, Θεανθρώπινα, Παντοτινά Χριστούγεννα!

Σχολιάστε