Μάθημα 2 : Το λογισμικό Audacity- Εγκατάσταση σε Windows και επίδειξη λογισμικού

Πηγή :  http://europeanschoolradio.eu/el/course/software/lessons/audacity1stvideo
Για τη δημιουργία, επεξεργασία – μοντάζ των ραδιοφωνικών εκπομπών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εργαλείο επεξεργασίας ήχου. Ωστόσο, στο παρόν μάθημα προτείνεται το ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα, Audacity.

To Audacity είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα που προτείνεται για την εκπαιδευτική διαδικασία παγκοσμίως. Ειδικότερα στην Ελλάδα προτείνεται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (http://opensoft.sch.gr/node/1353).  

Το Audacity αποτελεί έναν αξιόλογο επεξεργαστή ψηφιακού ήχου (digital audio editor) ανοικτού κώδικα.  Είναι διασυστημικό, δηλαδή μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, διατίθεται δωρεάν και δεν υστερεί σε δυνατότητες σε σχέση με τις αντίστοιχες εμπορικές εφαρμογές. Λειτουργεί με πολλαπλά tracks ήχου, παρέχει πλήρεις δυνατότητες επεξεργασίας ήχου (silence, copy, trim, split, duplicate, γεννήτρια τόνων, πληθώρα effects (amplify, bass boost, echo, fade in/out, reverse, reverb κ.α.), ενώ είναι επεκτάσιμο με τα plug-ins  που χρησιμοποιεί.

Το Audacity είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται ψηφιακές ηχητικές κυματομορφές. Εκτός του ότι ηχογραφεί ήχους απευθείας από το πρόγραμμα, έχει τη δυνατότητα να εισάγει ηχητικά αρχεία διαφόρων μορφών (formats), συμπεριλαμβανομένων των WAV, AIFF, MP3 και Ogg Vorbis. Τα PCM formats των 8, 16, 24 και 32 bits μπορούν να εισαχθούν και να εξαχθούν.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από http://audacity.sourceforge.net/ και προσοχή να κατεβάσετε και το Κωδικοποιητής MP3 LAME  που επιτρέπει στο Audacity να εξάγει αρχείο MP3.