Πρακτικά τελικά για την δημιουργία του κόσμου – Α2 – 2014

δημιουργία κόσμου10

Πρακτικά τελικά για την δημιουργία του κόσμου – Α2 – 2014

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι μαθητές : Θεοφίλης Μ., Ευδοκία Λ., Μιχάλης Μ., Α2

Πρακτικά τελικά για την δημιουργία του κόσμου – Α2 – 2014

Ο Θεός έδωσε πνεύμα ζωαρχικό σε όσα πλάσματα δεν έχουν λογικό. Τα ζωάκια, οι σκύλοι, γάτες, πουλάκια, ψαράκια, έχουν ζωή κι όχι ψυχή. Τα ζώα δεν πάνε στον Παράδεισο. Η ενέργεια της ύπαρξής τους επιστρέφει στο Θεό.

Σε όσα πλάσματα έχουν λογική, στους αγγέλους και στους ανθρώπους έδωσε πνεύμα «λογοποιό», δηλαδή πνεύμα που δίνει λογική. Τα λογικά πλάσματα έχουν ψυχή, πνευματική δηλαδή δύναμη σκέψης που μπορεί ελεύθερα να επιλέγει το θέλημα το δικό του ή του ανθρώπου.

Την πέμπτη ημέρα της δημιουργίας ο Θεός έδωσε εντολή στα νερά να γεμίσουν με ψάρια, ερπετά της θάλασσας που βγήκαν στην ξηρά και γέμισαν οι ουρανοί με πουλιά. Κάθε είδος έχει συγκεκριμένο γενετικό υλικό που δεν έχει αλλάξει από τότε που δημιουργήθηκαν έως σήμερα (το DNA). Όλα αυτά ο Θεός τα αναγνώρισε ως ωραία, χρήσιμα και τέλεια και τα ευλόγησε να έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται πάνω στη γη.

Την έκτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε όλα τα είδη όλων των ζώων και στο τέλος δημιούργησε τον άνθρωπο. Και το γενετικό υλικό των ζώων και των ανθρώπων (DNA) δεν άλλαξε από τότε ως σήμερα. Και αναγνώρισε ο Θεός όλα όσα δημιούργησε ότι είναι ωραία, χρήσιμα και τέλεια και έδωσε την ευλογία του να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνουν πάνω στη γη.

Την έβδομη ημέρα ο Θεός σταμάτησε να δημιουργεί. Ξεκουράστηκε, αναπαύτηκε, όπως το λέμε στη θεολογική γλώσσσα «εσαββάτισε». Αυτό σημαίνει ότι :

  • Ο Θεός απολαμβάνει την δημιουργία και μας δίνει παράδειγμα να Τον μιμούμαστε και να απολαμβάνουμε κάθε τί που με αγάπη και φροντίδα δημιούργησε για μας.
  • Μας δίνει το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε και να δοξάζουμε τον Θεό, να αφιερώνουμε μία ημέρα στο Θεό και στην αποκλειστική σκέψη προς Εκείνον που δημιούργησε όλα αυτά για την άνεσή μας.

Οι Πατέρες στην Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκουν ότι ο κόσμος άρχισε να δημιουργείται ημέρα Κυριακή και αναστήθηκε Κυριακή. Έτσι έχουμε έξι ημέρες δημιουργίας, την έβδομη ημέρα που είναι ημέρα ανάπαυσης και δοξολογίας στον Θεό και η Κυριακή είναι η όγδοη ημέρα, δηλαδή η μέρα που ζούμε από αυτή τη ζωή στη χαρούμενη αιωνιότητα του Θεού και συμμετέχουμε συνεχώς κάθε στιγμή στη χαρά της δημιουργίας Του.

Σήμερα, όμως, ο άνθρωπος δεν απολαμβάνει πια τη δημιουργία, όπως του είπε ο Θεός, γιατί αγωνίζεται να θρέψει τα παιδιά του, θέλει να αποκτά ολοένα περισσότερα υλικά αγαθά, πολλές φορές άχρηστα ουσιαστικά και δεν του μένει χρόνος να απολαύσει τη Δημιουργία του Θεού ούτε να σκεφτεί να δοξολογήσει το Θεό για τα δώρα της ζωής, της χαράς, της ελεύθερης εργασίας και συνεργασίας μας με το θέλημα του Θεού.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει πως αν δουλεύουμε την Κυριακή ό,τι βγάζει σε χρήμα και κέρδος τον απομακρύνει από την ελεύθερη εργασία και τον κάνει σκλάβο σε πράγματα υλικά και εγωϊστικά. Γι αυτό οι ορθόδοξοι αφιερώνουν την ημέρα Κυριακή στον Κύριο, πηγαίνουν στην Εκκλησία, στο κήρυγμα, μελετούν το θέλημά Του στην Αγία Γραφή και απολαμβάνουν την τιμή που τους έδωσε ο Θεός να είναι συνδημιουργοί σε κάθε θεάρεστο έργο. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί δεν αγοράζουν και δεν πουλούν τίποτε την Κυριακή.

Προνοεί σημαίνει φροντίζει.

Καλά λίαν σημαίνει πάρα πολύ καλά.

Οι θεολογικές αλήθειες που μας διδάσκει το κείμενο της Δημιουργίας του Κόσμου είναι :

  • Ο κόσμος αρχίζει να υπάρχει από τότε που τον δημιουργεί ο άναρχος Θεός.
  • Όλα όσα προέρχονται από το Θεό είναι «καλά λίαν» και ευλογημένα.
  • Ο Θεός δημιουργεί τα πάντα από αγάπη και προνοεί συνεχώς γι’ αυτά.

Αν προσπαθήσουμε να αντιστοιχίσουμε τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις της Αγίας Γραφής με τις θεολογικές αλήθειες τότε :

Ανθρωπομορφικές και
συμβολικές εκφράσειςs
θεολογική σημασία τους
Είπε ο θεός (και έγινε) Ο κόσμος αρχίζει να υπάρχει από τότε που τον δημιουργεί ο άναρχος Θεός.
O θεός είδε ότι ήταν καλό  Όλα όσα προέρχονται από το Θεό είναι «καλά λίαν» και ευλογημένα.
Ονόμασε ο θεός  Ο Θεός δημιουργεί τα πάντα από αγάπη και προνοεί συνεχώς γι’ αυτά.
Ευλόγησε και καθαγίασε ο θεός  Όλα όσα προέρχονται από το Θεό είναι «καλά λίαν» και ευλογημένα.
Οι επτά μέρες της Δημιουργίας  Ο Θεός δημιουργεί τα πάντα από αγάπη και προνοεί συνεχώς γι’ αυτά.

Σχολιάστε