Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία – Ομάδα 2 – Ραούλ Φολερώ

FOLERO RAOULΟ Ραούλ Φολερώ γεννήθηκε στη Νεβέρ στις 17 Αυγούστου 1903 και πέθανε στο Παρίσι στις 6 Δεκεμβρίου 1977. Ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος γαλλικών, δημιουργός της Παγκόσμιας Ημέρας του αγώνα κατά της λέπρας. Έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Αν ο Χριστός χτυπήσει αύριο την πόρτα σας, θα τον αναγνωρίσετε;» Γιατί ο Χριστός βρίσκεται στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου, ασχέτως το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή του. Σκοπός του ήταν, με αυτό το βιβλίο να μας δείξει, όπως έκανε και ο Απόστολος Παύλος, ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, πρέπει μέσα από τη δική μας αγάπη να βλέπουμε το πρόσωπο του ταπεινού και απλού ανθρώπου ως εικόνα του Θεού.  

 Οι μαθητές του Γ1:

Θεμελίνα Κ., Άγγελος Κ., Νικόλας Κ., Γιάννης Ν., Πόπη Λ.

Ραούλ Φολερώ, του Γιάννη Ν.

Ο Ακαδημαϊκός και Ιεραπόστολος Ραούλ Φολερώ γεννήθηκε στη Νεβέρ της Γαλλίας το 1903. Σπούδασε νομικά. Ασχολήθηκε με το Γαλλικό Θέατρο, τη συγγραφή θεατρικών έργων και την ποίηση. Στην ηλικία των 25 ετών σε κάποιο ταξίδι του στην Αφρική, γνώρισε τους χανσενικούς (λεπρούς). Από τότε διαπιστώνοντας πως οι χανσενικοί αποτελούν την πιο «θλιβερή μειονότητα», αποφάσισε να αφιερώσει όλη την υπόλοιπη ζωή του για την κοινωνική αποκατάσταση αυτών των δεκαπέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, που η άγνοια, ο εγωϊσμός και η δειλία μας τους έκαναν λεπρούς. Έκανε πενήντα φορές το γύρο της γης, ξεσηκώνοντας λαούς και έθνη για μια καινούρια αντιμετώπιση της ασθένειας, που ονομαζόταν λέπρα και για σπιναλόγκατην οποία υπήρχε γιατρειά!

Ο Ραούλ Φολερώ πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1977.

 Ο Ραούλ Φολερώ αναρωτιόταν  πότε θα αρχίσουμε να είμαστε πραγματικοί χριστιανοί. Ίσως γιατί έβλεπε ανθρωπους να σκέφτονται πιο πολύ τον εαυτό τους και όχι τους άλλους. Έλεγε πως γι αυτούς η θρησκεία έγινε ένα είδος ασφαλιστικής εταιρείας εναντίον του «αιωνίου πυρός».

Ο ίδιος προσευχόταν για τον εαυτό του : 

«Κύριε θα ήθελα τόσο να βοηθήσω τους άλλους να ζήσουν χωρίς την προσβλητική ελεημοσύνη μιας στείρας συμπάθειας».

 

Ο Ραούλ Φολερώ έλεγε πως μέσα στην καρδιά κάθε ανθρώπου υπάρχουν γόνιμοι θησαυροί αγάπης και προέτρεπε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν. «Εσείς θα τους κάνετε να αναβλύσουν».

«Η μεγαλύτερη δυστυχία που μπορεί να σας βρει είναι να μην γίνετε χρήσιμοι σε κανένα, να μη χρησιμεύει  σε τίποτε η ζωή σας».

Σχολιάστε