ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ- ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΩΣΤΗ

Στα παλιά τα χρόνια στο Βαθύ της Καλύμνου οι πιστοί πήγαν στην εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης του Χριστού. Ξαφνικά ακούστηκαν φωνές : «Ερχονται οι πειρατές». Φόβος έπιασε τους πιστούς, παρακάλεσαν την Παναγία να τους σώσει λέγοντας «Παναγιά χώσου στη γη». Και η Εκκλησία μαζί με τους πιστούς χώθηκε μέσα στη γη.

Μετά από πολλά χρόνια τέτοιες μέρες, Μεγάλη Παρασκευή – Μεγάλο Σάββατο, δυο βοσκοί ξέμειναν στην ακτή, κοντά στην εκκλησία. Γύρισε ο ένας και είπε στον άλλο: «Θα πάω να δω αν υπάρχει εδώ γύρω εκκλησία, να πάρω αντίδωρο να δώσω  και εσένα μέρα που είναι». Μετά από πολλές ώρες γύρισε πίσω.

– «Καθώς περπατούσα βρήκα μια εκκλησία. Οι άνθρωποι ήταν βέβαια παράξενα ντυμένοι, αλλοτινά. Πήγα όμως κοντά τους και στο τέλος πήρα αντίδωρο και σου φερα και σένα». Ο άλλος βοσκός τότε τον προσκύνησε κα ιτου είπε με δέος : » – Αδελφέ μου αξιώθηκες να δεις ό,τι δεν βλέπουμε εμείς, είδες αγίους ανθρώπους που τους προστατεύει στον Παράδεισο η Παναγία». Για τούτο κι ονομάστηκε η Εκκλησία «Παναγιά Χωστή». Είναι στα δεξιά καθώς κατεβαίνουμε πίσω από το εστιατόριο, λίγο πριν βγούμε στη Ρίνα, την παραλία του Βαθύ.

παναγία Χωστη

Μιχάλης Ρ., Β3

Σχολιάστε