Οι ανθρωπιστικές αξίες στον Άγιο Ιγνάτιο το Θεοφόρο

άγιος ιγνάτιος θεοφόρος2από την Αγγελική Ερ., Γ1

«Οι προτροπές του Αγίου Ιγνατίου είναι η κληρονομία που αφήνει ο αποστολικός αυτός πατέρας στις επόμενες γενιές. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη τις αξίες αυτές στη ζωή μας. Είμαστε Χριστιανοί, έχουμε γαλουχηθεί με τα πρότυπα της αγάπης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ομόνοιας. Όταν στις διαπροσωπικές μας σχέσεις επιδεικνύουμε αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, είτε αυτοί είναι αλλόθρησκοι ή διαφορετικής εθνικότητας, εισπράττουμε και αγάπη.

Έτσι, λοιπόν, ο χριστιανισμός μάς έχει μάθει ότι όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Όπως αναφέρει ο άγιος Ιγνάτιος, την ευθύνη για την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος την έχουν οι επίσκοποι, άρα η αρχή θα πρέπει να γίνει από εκείνους.

Θα πρέπει οι επίσκοποι να γίνουν πρότυπα της χριστιανικής ζωής και οι ηγέτες της εκκλησίας στις δύσκολες στιγμές που βιώνει κάθε τόπος».

Από : Αντωνία Κουλλιά, Σαββίνα Εργά, Άννα Καραντώνη, Γεωργία Ζεμπιλλά Γ’1

1)Ο Άγιος Ιγνάτιος προσκαλεί τους Χριστιανούς να έχουμε σαν πρότυπο το Χριστό και την αγάπη Του προς τους ανθρώπους και να ζούμε ακολουθώντας το παράδειγμά Του. Να έχουμε αγάπη για τον συνάνθρωπο μας ανεξάρτητα από τα πιστεύω του.

Η αγάπη, υ υπομονή, η αλληλεγγύη, η συγχώρεση να είναι κυρίαρχες αξίες στη ζωή των Χριστιανών. Ενωμένοι, συμμετέχοντας στη Θεία Ευχαριστία και ζωή της χριστιανικής κοινότητας και προπάντων προσφέροντας αγάπη βοηθούμε και τους συνανθρώπους μας να δεχτούν το μήνυμά της Εκκλησίας. Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια και συναθλητές στον αγώνα της ζωής και γι’ αυτό οι χριστιανοί, αυτοί που πιστεύουν αληθινά οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, να αισθανόμαστε ίσοι απέναντι σε κάθε άνθρωπο και να συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας σαν ο Χριστός να κατοικεί μέσα μας και να είμαστε ναοί Του. Δεν πρέπει απλά να λεγόμαστε Χριστιανοί, αλλά να είμαστε Χριστιανοί και να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας και τη ζωή μας καθημερινά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Να πιστεύουμε στο Χριστό, να αγαπάμε, να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και να προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Και όπως λέει ο Άγιος Ιγνάτιος κανείς δεν αμαρτάνει όταν στηρίζεται στην πίστη. Κανείς δεν μισεί όταν είναι γεμάτος αγάπη.

Σχολιάστε