Πρακτικά στο μάθημα : Δημιουργία του κόσμου – Α2 – 2014

Δημιουργία του κόσμου – επιστήμη και θεολογία

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι : Πόπη Μ., Φανερούλα Μ., Ευδοκία Λ., Κατερίνα Μ.

Πρακτικά στο μάθημα : Δημιουργία του κόσμου – Α2 – 2014

Την τρίτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε τα φυτά και έβαλε όριο, το κάθε φυτό να έχει το δικό του συγκεκριμένο σπόρο, κατά γένος και κατά είδος, με όρο να μην αλλάζει ποτέ. Ο Θεός έβαλε όρια για να προστατεύει τη Δημιουργία. Το ίδιο έκανε και με τα ζώα: τα ψάρια, τα ερπετά, τα πουλιά, τα ζώα, ο άνθρωπος έχουν συγκεκριμένο DNA αμετάβλητο και σταθερό από την αρχή της Δημιουργίας έως σήμερα.

Σταδιακή δημιουργία σημαίνει ότι πρώτα ο Θεός δημιούργησε τα απλούστερα και κατόπιν τα συνθετότερα δημιουργήματά του. Σταδιακά άλλα δημιουργήματα εξαφανίζονταν κι άλλα εμφανίζονταν κατόπιν αυτών. Αυτό σημαίνει σταδιακή δημιουργία.

Εξέλιξη σύμφωνα με το Δαρβίνο σημαίνει ένα είδος να μεταλλάσσεται, να αλλάζει από είδος σε είδος ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσής του και προσαρμοζόμενο στις μεταβαλλομενες συνθήκες. Η αμοιβάδα δηλαδή μπορεί  να γίνει ζώο και ο πίθηκος άνθρωπος.

Αν επισκεφθούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Γουλανδρή θα δούμε ότι στις προθήκες όπου φυλάσσονται τα κρανία των πιθηκανθρώπων ή ανθρωποπιθήκων θα παρατηρήσουμε ότι κάποια στιγμή οι προθήκες μένουν άδειες για μια ολόκληρη στήλη και μετά τοποθετούνται τα κρανία των σύγχρονων ανθρώπων. Αυτό δείχνει ότι η επιστήμη συμφωνεί με την θεολογία στο ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσο είδος πιθήκου και ανθρώπου, αλλά ξεχωριστά υπάρχουν πίθηκοι και ξεχωριστά οι άνθρωποι.

Στη Δημιουργία επομένως δεν συμβαίνει εξέλιξη σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Δαρβίνου. Ο Θεός έβαλε όρια για να προστατεύει τη Δημιουργία. Μπορεί με την άδεια του Θεού ο άνθρωπος με την επιστήμη να βελτιώσει κάποια είδη φυτών, να μπολιάσει άγρια φυτά και να τα κάνει ήμερα, να μπολιάσει μία κυδωνιά σε αχλαδιά, σε φυτά που μοιάζουν μεταξύ τους και μπορούν να βελτιωθούν.

Δεν μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τους φυσικούς νόμους. Ας δούμε ότι ο Θεός δεν δημούργησε μουλάρι, αλλά έγινε από την διασταύρωση που ο άνθρωπος επέβαλε ενός γαϊδάρου και ενός αλόγου. Το μουλάρι όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει μουλάρι. Είναι στείρο, δεν δημιουργεί κανένα είδος από αυτά που προήλθε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στην φύση. Αν το κάνει ο άνθρωπος θέλοντας να γίνει «θεός», τότε κάνει επικίνδυνα πειράματα και βλάπτει τη δημιουργία. Συζητήσαμε για το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «After», » Μετά «, όπου πραγματεύεται τα πειράματα των ανθρώπων πάνω στα ζώα, μεταφύτευση του γενετικού υλικού ανθρώπου σε ζώα ή το αντίθετο, με αποτέλεσμα φρικτά κατασκευάσματα και διλήμματα που δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Η επέμβαση στα φυτά ώστε να μπορούν να φτιάχνουν μεγάλες ποσότητες, δήθεν για θρέψουν τους φτωχούς λαούς δημιουργεί μεταλλαγμένα προϊόντα με επαυξημένο τον κίνδυνο να υπάρξουν καινούριες αρρώστειες που να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Η επιστήμη, λοιπόν, συνεργάζεται αρμονικά με την θεολογία και μαθαίνει να σέβεται τη δημιουργία για το καλό των δημιουργημάτων.

Το Άγιο Πνεύμα δημιούργησε πλάσματα χωρίς λογική, φυτά, ζώα με «πνεύμα που δίνει ζωή» και όταν αυτά πεθαίνουν η ενέργειά τους επιστρέφει στο Θεό, χωρίς να υπάρχουν άλλη συνέχεια.

Στα πλάσματα που έχουν λογική, στους ανθρώπους, έδωσε πνεύμα λογικό για να έχουν ευθύνη και να μπορούν να επιλέγουν. Αυτό δίνει ελευθερία και νόημα στη ζωή των ανθρώπων και τους κάνει συνδημιουργούς και «θεούς» κατά χάριν.

δημιουργία3

Σχολιάστε