Σχόλια στην άσκηση 4, σελ. 78 του βιβλίου : Περιγράψτε την εικόνα του αγιογράφου Θεοφάνη. Επινοήστε έναν πρωτότυπο τίτλο

τοιχογραφία Θεοφάνη

Καλλιόπη-Σαββίνα Ξ., Α2 : Η τοιχογραφία αυτή που βρίσκεται στο Άγιο Όρος, περιγράφει τη μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης, μια θριαμβευτική πομπή με συνοδεία μουσικών και οργάνων, ο Βασιλιάς Δαβίδ μετέφερε και τοποθέτησε την Κιβωτό της Διαθήκης μέσα στη Σκηνή του Μαρτυρίου, στο χώρο δίπλα στο παλάτι του, που όρισε για να γίνει ο μελλοντικός Ναός του Κυρίου.

Αλέξανδρος Κ., Α2 : Στην εικόνα βλέπουμε πως οι Ισραηλίτες με όργανα και μουσική μεταφέρουν την Κιβωτό της Διαθήκης από την Σηλώ στην Ιερουσαλήμ. Διαπιστώνουμε πως είναι τόσο ιερή και αγία αυτή η στιγμή που οι άνθρωποι εκφράζουν τη χαρά τους και τιμούν την στιγμή αυτή. Ο άνθρωπος που είναι πεσμένος κάτω κείτεται νεκρός, γιατί δεν εμπιστεύτηκε την παντοδυναμία του Θεού και άγγιξε την Κιβωτό πιστεύοντας πως θα πέσει η Κιβωτός και πρόσβαλε τον Θεό.

Ανώνυμος : Στην εικόνα του σχολικού βιβλίου μας απεικονίζεται η μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης με προορισμό την Ιερουσαλημ .Πλήθος από κόσμο με μουσικά όργανα και ψαλμούς συνοδεύουν την Κιβωτό. Στα αριστερά παρουσιάζονται δυο άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα γιατί δεν εμπιστεύθηκαν τον Θεό και φοβόντουσαν πως η εικόνα θα πέσει .Κεντρική μορφή είναι ο βασιλιάς Δαβίδ, που έχει φωτοστέφανο  στο κεφάλι.

4 thoughts on “Σχόλια στην άσκηση 4, σελ. 78 του βιβλίου : Περιγράψτε την εικόνα του αγιογράφου Θεοφάνη. Επινοήστε έναν πρωτότυπο τίτλο

  1. Ειρήνη Κ., Α1 : Ο Δαβίδ δείχνει τη χαρά του για τη μεταφορά της Κιβωτού της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ παίζοντας μουσικά όργανα και χορεύοντας γύρω της. Η γυναίκα του, κόρη του Βασιλιά Δαβίδ, φαίνεται να κοιτάζει περιφρονητικά το σύζυγό της βασιλιά (τιμωρήθηκε να μην γεννήσει ποτέ παιδί και να μην έρθει από κείνη ο Χριστός). Βλέπουμε επίσης νεκρό αυτόν που τόλμησε να ακουμπήσει την κιβωτό της Διαθήκης για να την «στηρίξει» μην πέσει, προσβάλλοντας την Παντοδυναμία του Θεού. Τίτλο θα έβαζα : Ο Θεός με σύμβολό της την Κιβωτό της Διαθήκης έρχεται στην Ιερουσαλήμ.

    Μου αρέσει!

  2. Αλέξανδρος Χ., Α1 : Σ΄ αυτήν την εικόνα βλέπουμε το Δαβίδ να γιορτάζει, να είναι χαρούμενος και πίσω του να κουβαλάνε την Κιβωτό της Διαθήκης. Κάτω ξαπλωμένος φαίνεται νεκρός αυτός που ακούμπησε την Κιβωτό της Διαθήκης. Επίσης βλέπουμε να χαίρεται μαζί με το βασιλιά του κι όλος ο λαός του Ισραήλ.

    Μου αρέσει!

  3. Σάββας Καρ., Α1 : Στην εικόνα βλέπω τον Δαβίδ να ψέλνει απο τη χαρά του γιατί έρχεται στην Ιερουσαλήμ η Κιβωτός της Διαθήκης, το σύμβολο της παρουσίας του Θεού. Αλλά δεν χαίρεται μόνο αυτός, αλλά όλη η πόλη. Βλέπω επίσης νεκρό εκείνον που τόλμησε να ακουμπήσει την Κιβωτό. Τίτλο θα έβαζα : «Η χαρά του Δαβίδ για τον ερχομό της Κιβωτού της Διαθήκης στην Ιερουσαλήμ».

    Μου αρέσει!

  4. Νικόλας Αμπ., Λαρίσα Κ., Α1 : Ο Δαβίδ χαίρεται που ο Θεός με σύμβολό του την Κιβωτό της Διαθήκης έρχεται στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσά του. Τίτλο που προτιμώ : «Η χαρά της νίκης».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε