Τρόποι που τιμάμε την Παναγία

από την Ειρήνη Κ., Β2

Panagia_h_Agia_Skeph_011) Με προσωνύμια – επικλήσεις (Θεοτόκος, Κεχαριτωμένη, Βασίλισσα του κόσμου κλπ.).

2) Με τοπωνύμια ή ονόματα που επηρεάζονται από τον τόπο προέλευσης της εικόνας.

3) Με αγιογραφίες ή εικόνες της Παναγιάς, από τις οποίες οι πιο καθιερωμένοι τύποι είναι : η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Μήτηρ του Κυρίου με τα αρχικά ΜΡ-ΘΥ, η Κεχαριτωμένη, η Βρεφοκρατούσα, η Πλατυτέρα του Πάθους.

4) Με λαογραφικές διηγήσεις ή λαϊκές εκφράσειςαφού το περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο που τιμά ο ελληνικός λαός αποδεικνύεται τόσο στις εκφράσεις επίκλησης όπως : «Παναγία μου, Παναγιά μου», «Παναγιά μου πρόφθασε», όσο και με την πλούσια υμνολογία, καθώς και την ανοικοδόμηση  πλήθους ναών που είναι αφιερωμένοι σ΄εκείνη, όπου σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρακαλεί συνέχεια τον υιό της Ιησού Χριστό για τη σωτηρία του κόσμου.

5) Με την υμνολογία : Γενικά οι ύμνοι που αναφέρονται στη Θεοτόκο, ονομάζονται Θεοτοκία που ψάλλονται είτε μεμονωμένα είτε σε ιδιαίτερες ακολουθίες στις Θεομητορικές εορτές. Κυρίαρχη θέση όμως από όλους τους ύμνους που γράφτηκαν για να τιμήσουν τη Θεοτόκο είναι ο Ακάθιστος Ύμνος που ψάλλεται στους ναούς την περίοδο της Σαρακοστής. Αλλά επίσης σημαντικοί ύμνοι είναι και οι περιλαμβανόμενοι στο Μικρό και Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας.

6) Με το ορθόδοξο Εορτολόγιο, τις Θεομητορικές Εορτές, όπως 15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου, Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου (ημέρα της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας) και τέλος τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου.

Σχολιάστε