Ελένη Λαζαρή – Διατροφή 1

Μεσογειακή Διατροφή

mesogeiagipyramida1Η Παραδοσιακή  Μεσογειακή Διατροφή μετά από μελέτες έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Χαρακτηρίζεται από συνήθειες  διατροφής που είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στην δεκαετία του 1960. Χάριν στις θεραπευτικές της ιδιότητες μας προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου, από διάφορες μορφές καρκίνου και ακόμα προστατεύει το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες.  Επίσης δεν έχει αρκετές θερμίδες, βοηθάειτον οργανισμό μας αλλά και την καλή λειτουργία του εντέρου κ.α.

Μετά από πολλές μελέτες διαπιστώσαμε πως οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο σε σχέση με άλλους κατοίκους διαφορετικών περιοχών . Έτσι είναι φυσικό πως με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερες περιοχές ακολουθούν πιστά τη Παραδοσιακή  Μεσογειακή Διατροφή.

Το μενού στη Μεσογειακή Διατροφή αποτελείται κυρίως  από Χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί ,ζυμωτόμαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια . Όλα αυτά σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση αποτελούν τη μακροζωία ,την υγεία και την ομορφιά.

Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  • Πολλά τρόφιμα  φυτικής προέλευσης όπως φρούτα ,λαχανικά ,πατάτες ,δημητριακά ,και όσπρια
  • Το ελαιόλαδο είναι βασικό έλαιο  αναπληρώνει όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως το βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.
  • Καθημερινά καταναλώνουν λίγη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί και το γιαούρτι.
  • Σε εβδομαδιαία βάση είναι η κατανάλωση ψαριού και πουλερικών (όχι καθημερινά)
  • Το πολύ 4 αυγά την εβδομάδα (μόνο μέσα στα φαγητά)
  • Σε εβδομαδιαία βάση η κατανάλωση ζάχαρης (μόνο βέβαια στα γλυκά)
  • Μόνο λίγες φορές το μήνα »Κόκκινο» κρέας (μοσχάρι ,χοιρινό)
  • Καθημερινή φυσική δραστηριότητα  ως που να συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.
  • Μετρημένη κατανάλωση κρασιού(1-2 ποτηράκια κρασιού το γεύμα)

mesogeiakhdiatrofikhpyramida

Σχολιάστε