Ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας – Ομάδα 4η

4. Ανθούλα Φ. – Μαρία Φ., Γιώργος Μ. – Θεόφιλος Σ.
    Θέμα Εργασίας : α) Συγκεντρώστε πληροφορίες (από βιβλία, διαδίκτυο ή πρόσωπα) για το πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες, Ορθόδοξες και μη. β) Καταγράψτε και αξιολογήστε χριστουγεννιάτικα κάλαντα, έθιμα και εκδηλώσεις του τόπου σας. γ) Ποιες ομοιότητες και διαφορές εντοπίζετε; Σε ποια συμπεράσματα καταλήγετε; (Αναλυτικά, με λεπτομέρειες).
από την Μαρία Φρ., Β3
Ήθη και έθιμα χριστουγεννιάτικα στη Γαλλία
Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική.
Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël, ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου.
Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.
Οι Γάλλοι τα Αλεξανδριανά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Etoiles de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως βλέπουμε στο παραπάνω κείμενο, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Γαλλία, έχει να κάνει κυρίως με τα πιάτα που σερβίρονται την ημέρα αυτή στο γιορτινό τραπέζι. Βλέπουμε, πως ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα αυτή, διαφέρει από τον τρόπο που γιορτάζουμε αυτή τη σημαντική ημέρα στην χώρα μας.
Εδώ στην Ελλάδα, η ημέρα των Χριστουγέννων είναι σημαντική, καθώς γιορτάζουμε τον ερχομό του υιού του Κυρίου στον κόσμο. Τη νύχτα εκείνη το ζευγάρι έμεινε σε μια φάτνη στη Βηθλεέμ. Εκεί η Παρθένος Μαρία γέννησε τον σωτήρα του κόσμου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα λοιπόν, οι χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία, είτε το βράδυ, είτε νωρίς το πρωί, ώστε να νιώσουν μέσα τους την σημασία της ημέρας. Έπειτα, μετά από νηστεία, οι χριστιανοί επιστρέφουν στο σπίτι τους και γευματίζουν, συνήθως συναντάται το πιάτο της γεμιστής γαλοπούλας. Μάλιστα, παραμονή Χριστουγέννων παιδία είναι σκορπισμένα στο δρόμο και ψάλλουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων για να μεταφέρουν το πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Το πιο συνηθισμένο άκουσμα είναι το: http://www.youtube.com/watch?v=8pJqDdPPgJ0

Σχολιάστε