Ποια θεολογικά λάθη εντοπίζετε στη μετάφραση του βιβλίου στο μάθημα του Ευαγγελισμού; Δικαιολογήστε την απάντησή σας

σελ. 28 του σχολικού βιβλίου. Τα λάθη που εντοπίσαμε είναι :

1. ΛΑΘΟΣ : Λκ. κεφ. 1, στίχος 34 : Η Μαριάμ τότε ρώτησε τον άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;»ιδού η δούλη κυρίου

ΣΩΣΤΟ : Πώς θα  μου συμβεί αυτό αφού δεν πρόκειται να έχω συζυγικές σχέσεις με άνδρα;

Η Παναγία αγαπούσε μόνο τον Θεό και σκεφτόταν συνεχώς μόνο Εκείνον. Αυτό θα πει «παρθένος». Επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να έχει στο μέλλον συζυγικές σχέσεις με κανέναν άντρα. Είναι μια ερώτηση που δείχνει ότι δεν είναι αφελής ή έχει άγνοια για τις λειτουργίες της ζωής και της αναπαραγωγής, αλλά τις γνωρίζει πολύ καλά, γνωρίζει ότι είναι αφύσικη οποιαδήποτε άλλη δημιουργία ζωής και για τούτο ζητά να μάθει δικαιολογημένα ποιος είναι ο σκοπός του χαιρετισμού του Αγγέλου.

2. ΛΑΘΟΣ : Λκ. κεφ. 1, 38 : Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα, όπως μου το είπες». Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος.

ΣΩΣΤΟ : «Είμαι η δούλη Κυρίου. Η Παναγία είναι η μοναδική γυναίκα που είχε ποτέ τη δυνατότητα να γεννήσει τον Θεάνθρωπο Χριστό. Καμμία γυναίκα πριν από Εκείνη και μετά από Εκείνη δεν μπόρεσε να είναι άξια να γεννήσει τον Κύριο. Ήταν λοιπόν συγκεκριμένη και αυτό δείχνει το άρθρο «η», όπως το γράφει στο πρωτότυπο κείμενο.

3. ΛΑΘΟΣ :  Μτ. κεφ. 1, 19 : Ο μνηστήρας της Ιωσήφ, επειδή ήταν ευσεβής και δεν ήθιωσήφ-εταράχθηελε να την εκθέσει δημόσια, αποφάσισε να διαλύσει τον αρραβώνα διώχνοντάς την κρυφά.

Ο μνηστήρας της Μαρίας Ιωσήφ ήταν όχι απλά «ευσεβής», αλλά βαθύτερα «δίκαιος».  Αυτό σημαίνει ότι για να τηρεί σωστά το Νόμο του Θεού, θα έπρεπε να ζουν κι οι άνθρωποι του σπιτιού του σύμφωνα με τον Νόμο Του. Αν ανεχόταν κάποιον αμαρτωλό, τότε κι ο ίδιος θα ήταν αμαρτωλός. Για τούτο δεν μπορεί να ανεχτεί να ζήσει με την Μαρία, όσο την νόμιζε «μοιχαλίδα». Αλλά σαν τύπος του Θεού εκτός από δίκαιος ήταν και αγαθός και δεν ήθελε να λιθοβολήσουν την Μαρία, για τούτο αποφάσισε να τη διώξει τη νύχτα, ώστε ούτε να συζεί με μια αμαρτωλή ούτε να την σκοτώσουν. Γνώριζε ότι αρραβωνιάστηκε την Μαρία για να φυλάξει την Παρθενία της για τούτο πόνεσε αρχικά πολύ και ταράχτηκε, όπως λέει στον Ακάθιστο Ύμνο : «Ζάλην ένδοθεν έχων λογισμών αμφιβόλων Ιωσήφ εταράχθη, κλεψίγαμον την άμεμτπον υπονοών». Η Μαρία γνωρίζοντας πόσο ασυνήθιστο ήταν αυτό που της συνέβαινε, άφησε στον Θεό να πληροφορήσει με άγγελο το θέλημά του στον Ιωσήφ, όπως και έγινε και την κράτησε κοντά του πλέον, χωρίς να έχει ποτέ συζυγικές σχέσεις μαζί της.

Σχολιάστε