Πρακτικά στο μάθημα : Αποστολική Σύνοδος : η σημασία της, πρότυπο των μελλοντικών Οικουμενικών Συνόδων

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι : Στέλιος Λ., Μιχάλης Λ., Νομική Σ., Κατερίνα Μ., Γ2

Πρακτικά του Γ2 για την Αποστολική Σύνοδο και τη σημασία της -2014

ασπασμός πέτρου και παύλου

Πρακτικά στο μάθημα : Αποστολική Σύνοδος : 

η σημασία της, πρότυπο των μελλοντικών Οικουμενικών Συνόδων

  1. Οι Ιουδαιοχριστιανοί επέμεναν ότι οι εθνικοί θα μπορούσαν να γίνουν χριστιανοί μόνο αν πρώτα ακολουθούσαν τον Μωσαϊκό Νόμο και έκαναν περιτομή, θυσίες και καθαρμούς. Αυτή η απίτηση δημιουργούσε προβλήματα στην πρώτη Εκκλησία. Η παράδοση αναφέρει ότι ο απόστολος Πέτρος συντάχτηκε με τους Εβραιοχριστιανούς για λίγο, φοβούμενος τις αντιδράσεις, ώσπου ο απόστολος Παύλος θύμωσε «ιερή οργή» μαζί του θυμίζοντάς του ότι ο ίδιος είδε το Άγιο Πνεύμα να κατέρχεται στην κατοικία του Ρωμαίου Κορνηλίου, μετά την κατήχηση του Πέτρου και την ειλικρινή τους θέληση να βαπτιστούν. Ο αποστολος Πέτρος τότε ζήτησε συγγνώμη κι η Εκκλησία μας δείχνει αυτήν την πολύ σημαντική συμφιλίωση εικονίζοντας τους δύο στύλους της Εκκλησίας να αγκαλιάζονται, να ασπάζονται ο ένας τον άλλον, όχι συναισθηματικά αλλά με θεολογική σημασία.
  2. Μαζεύτηκαν λοιπόν όλοι οι απόστολοι κι οι μαθητές να συζητήσουν το πρόβλημα. Επειδή ήταν όλοι οι απόστολοι ονομάστηκε «Αποστολική Σύνοδος» , κι είναι το πρότυπο των επερχόμενων Οικουμενικών Συνόδων γιατί στην ορθόδοξη εκκλησία η Σύνοδος είναι το όργανο που διοικεί την ορθόδοξη Εκκλησία. Η απόφαση της Αποστολικής Συνόδου έχει σημασία για μας τους εξ ειδωλολατρών χριστιανών γιατί είναι η εξής :

«Αποφασίστηκε ως σωστό από το Άγιο Πνεύμα και εμάς να μην σας επιβάλλουμε κανένα πρόσθετο βάρος, εκτός από τα αναγκαία : να απέχετε από τα ειδωλόθυτα, το αίμα, το κρέας από πνιγμένα ζώα και  την πορνεία. Αν φυλάγεστε από αυτά, θα κάνετε το σωστό.«.

Η σημασία της Αποστολικής Συνόδου είναι μεγάλη γιατί :

α. έδειξε ότι ο χριστιανισμός χωρίς να απαρνηθεί τις ιουδαϊκές της καταβολές χειραφετήθηκε, όμως, από τους ιουδαϊκούς θεσμούς και άνοιξε ο δρόμος για να γίνει ο Χριστιανισμός μια πανανθρώπινη ουκουμενική πίστη, στηριγμένη στην ελευθερία και όχι στη δουλική προσήλωση σε τυπικές νεκρές εντολές.

β. Η τελική θέση της Αποστολικής Συνόδου  διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία των πιστών με το Αγιο Πνεύμα. Από εκεί και έπειτα κάθε Οικουμενική Σύνοδος θα συνεργάζεται με το άγιο Πνεύμα «ἐν ἐλευθερίᾳ και προσευχῆ» και θα παίρνει τις αποφάσεις της «ἑπόμενη τοῖς ἁγίοις Πατρᾶσι καί τοῖς δόγμασιν τοῖς θεσπισθεῖσιν » σπό αυτούς.

γ. Συμμετείχαν όλα τα μέλη της Εκκλησίας, με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας .

4. Όταν οι Ρωμαιοκαθολικοί αποσχίστηκαν από το σώμα του Χριστού δεν μπορούσαμε πλέον να έχουμε οικουμενικές Συνόδους γιατί δεν είχαμε πλέον ενότητα πίστεως με όλους τους χριστιανούς έτσι μπορούμε να συγκαλέσουμε μόνο Πανορθόδοξες Συνόδους, δηλαδή Συνόδους που συμμετέχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Οι Σύνοδοι του 1341 μέχρι και 1351 που ασχολήθηκαν με τον ησυχασμό και την διδαχή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των μοναχών του Αγίου Όρους έχουν  προ πολλού αναγνωρισθεί από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ως «9η Οικουμενική Σύνοδος».  Εκδόσεις που αναφέρονται στις Συνόδους αυτές ως «9η Οικουμενική Σύνοδος» είχαν λογοκριθεί από τους Λατίνους στην Βενετία και από τους Ιησουίτες εκπαιδευτικούς στην Ρωσία. Η σημασία της «9ης Οικουμενικής Συνόδου ήταν πολύ σημαντική γιατί πραγματεύεται τη σημασία της «μονολόγιστης» ( που αποτελεί μόνο μία «σκέψη» την προσευχή στον Ιησού Χριστό = Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς») προσευχής. Περικλείει όλη την δογματική διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας και στηρίζει όποιον την λέει στην ορθοδοξία και ορθοπραξία. Εξ  αιτίας αυτής της νίκης του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και την υπεράσπιση της σημασίας της μονολογιστης προσευχής καταφέραμε να ζήσουμε κάτω από τον τουρκικό ζυγό 400 χρόνια και να ελευθερωθούμε παρά την έλλειψη κατήχησης που απαγορευόταν από τους δυνάστες μας. Η ίδια προσευχή προστατεύει κάθε πιστό ορθόδοξο χριστιανό και σήμερα όταν την λέμε κάθε μας στιγμή.

Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με10

Σχολιάστε