Σχεδιάγραμμα για την Εικόνα της Γέννησης του Χριστού

από την Άννα Κ., Β2

genisixristouortheikonaΗ εικόνα του μαθήματος μας δείχνει την ταπείνωση της παναγίας μας και του Χριστού μας παρόλο που ήξερε ότι θα γεννήσει τον Μεσσία του κόσμου που θα μας σώσει όλους από τις αμαρτίες μας.
Γέννησε τον Χριστό μας ταπεινά σε ένα στάβλο τυλιγμένο με λουρίδες πάνινες βάζοντας άχυρα σε μία βαθουλωτή πέτρα για να ξαπλώσει τον Χριστό μας ζεσταίνοντάς τον με τα βόδια, τα αρνάκια και τα άλογα. Ταπεινά στα πόδια του Χριστού μας προσέχει η Παναγία μας τον Χριστό μας . Φέγγοντας το άστρο φώτιζες την σπηλιά και οδηγείς τους αγγέλους, τους μάγους, τους βοσκούς να ‘ρθουν να προσκυνήσουν τον Χριστό μας. Οι μάγοι ένας ηλικιωμένος, ένας μεσήλικας, κι ένας νέος -του τελευταίου φαίνεται μόνο το κεφάλι του αλόγου- με λαμπρές στολές πάνω σε άλογα με χρώματα διαφορετικά με το βλέμμα τους στο άστρο πηγαίνουν να προσκυνήσουν . Συμβόλιζαν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας από διαφορετικές χώρες αλλά και θρησκείες που αναζητούν τον Ιησού. Δεξιά στην άλλη πλευρά της σπηλιάς μας δείχνει άγγελο κυρίου που μιλάει με τους βοσκούς και είναι με τα αρνάκια τους . Κάτω αριστερά μας δείχνει σκεπτικό τον Ιωσήφ που τον πειράζει ο διάβολος για την παναγία μας και τον Χριστό μας αλλά άγγελος κυρίου του θύμισε για τον Ευαγγελισμό . Τέλος, δεξιά μας δείχνει πως ο Ιησού από της πρώτες στιγμές της ζωής του συμμερίζεται σε όλα την ζωή μας.

Η Ηρωδιάδα  μισούσε τον Ιωάννη και ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Ηρώδης  επίσης φοβόταν τον Ιωάννη γιατί ήταν δίκαιος και άγιος άνθρωπος . Η Ηρωδιάδα βρήκε την ευκαιρία στα γενέθλια του Ηρώδη να καλέσει τους στρατιωτικούς άρχοντες . Τότε μπήκε μέσα η θυγατέρα της Ηρωδιάδας και χόρεψε . Άρεσε σε όλους αλλά και στον Ηρώδη και τότε είπε στο κορίτσι  να του ζητήσει ότι θέλει και θα της το δώσει ακόμα κι αν αυτό ήταν το μισό του βασίλειο . Τότε πήγε στην μητέρα της και την ρώτησε τι να ζητήσει και εκείνη της απάντησε πως έπρεπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή . Τότε εκείνη πήγε στον βασιλιά και του ζήτησε αυτό που της είπε η μητέρα της μέσα σε ένα πιάτο . Τότε ο βασιλιάς λυπήθηκε αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί είχε δώσει τον λόγο του . Διέταξε τους στρατιώτες και πήγαν και της έφεραν τον κεφάλι του Ιωάννη . Μετά οι μαθητές του Ιωάννη πήγαν και σήκωσαν το σώμα και το έθαψαν κι ύστερα το ανήγγειλαν στον Ιησού.

Σχολιάστε