Σχολιάστε την ταινία “το κανδηλάκι”

Θεόφιλος Βούης, Β1 : Από αυτό το βίντεο μάθαμε ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε τους άλλους γιατί στο τέλος αυτό για το οποίο κατακρίναμε τον άλλο θα συμβεί κια σ΄εμάς. Αυτό μπορούμε να το δούμε στο παρακάτω βίντεο, όταν ο δόκιμος μοναχός κατηγόρησε τον άνθρωπο που έστελνε τρόφιμα στο μοναστήρι, ότι δεν προσεύχεται και δεν θυμάται τον Θεό καθόλου παρά μόνο το πρωΐ και το βράδυ. Το ίδιο έπαθε κι εκείνος όμως όταν ο γέροντάς του τον έβαλε να κάνει λιτανεία με αναμμένο το κανδήλι με την εντολή να μη χυθεί σταγόνα λάδι και να μην σβήσει το κανδήλι. Επίσης, μπορούμε να μάθουμε ότι είναι προτιμότερο να μην λέμε ατέλειωτες προσευχές που δεν κατανοούμε και δεν προσέχουμε όταν τις λέμε, αλλά καλύτερα να λέμε μια μικρή προσευχή που θα την καταλαβαίνουμε. Αυτός που προσευχόταν συνέχεια στην λιτανεία δεν θυμήθηκε καθόλου τον Θεό, ενώ ο φτωχός άνθρωπος που με τη σκληρή δουλειά έτρεφε και τους μοναχούς θυμόταν έστω και δυο φορές τη μέρα έστω και λίγο τον Θεό.

Σαββίνα Εργά, Β1 : Στην παραβολή αυτή βλέπουμε ότι ένας μοναχός προσευχόταν συνέχεια . Αλλά τελικά στην καθημερινή του ζωή ξεχνάει να το κάνει. Ακόμη βλέπουμε πως προσεύχεται το βράδυ και το πρωΐ στο σπίτι του ευεργέτη της μονής, που όμως είναι απλός άνθρωπος, παντρεμένος με παιδιά και το μόνο που προφταίνει να προσευχηθεί είναι λέγοντας ένα “Κύριε” το πρωΐ και ένα “Κύριε” το βράδυ. Σκανδαλίστηκε, θύμωσε, και δεν ήθελε να φάει από τις δωρεές του λαϊκού ανθρώπου, το ίδιο είπε και στον γέροντα της μονής. Ο γέροντας του έδωσε εντολή να περιφέρει στο χωριό ένα κανδηλάκι γεμάτο λάδι κι αναμμένο χωρίς να χυθεί σταγόνα λάδι και χωρίς να σβήσει το κανδήλι. Εκείνος με χίλιες δυσκολίες κατάφερε και το έκανε, αλλά δεν πρόλαβε να πει ούτε ένα Κύριε ελέησον. Ο γέροντας τον ρωτά αν προσευχήθηκε καθόλου, αν είπε έστω ένα “κύριε ελέησον” κι όταν απαντά αρνητικά με μεγάλη του εκπληξη συνειδητοποιώντας το και ζητώντας συγχώρεση, ο γέροντας τον βοήθησε να καταλάβει το λάθος του και να μην κατακρίνει.

Αγγελική Καρυώτη, Β1 : Το μήνυμα αυτής της παραβολής είναι πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε τον πλησίον μας γιατί μπορεί να ξέρουμε την αμαρτία του αλλά όχι την μετάνοιά του. Επίσης, για να μην κατακρίνουμε πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς που το κάνουν αλλά και να προσέχουμε τί ακούμε, να μην πιστεύουμε στα λόγια των ανθρώπων και να μην λέμε ούτε κι εμείς πράγματα άσχημα για κάποιον γιατί θα πάθουμε το ίδιο!

Μιχάλης Καλλικάντζαρος, Πανορμίτης Κουρσιώτης, Μαρία Καμπούρη, Β1 : Το μήνυμα της ταινίας “Το κανδηλάκι” είναι πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε κανένα από τους συνανθρώπους μας γιατί στο τέλος θα πάθουμε κι εμείς το ίδιο.

Θεμελίνα Καμπουράκη: Σ΄ αυτήν την παραβολή μαθαίνουμε πως για να είσαι κοντά στον Θεό πρέπει να σέβεσαι εκείνον αλλά και τους συνανθρώπους σου. Για να είσαι καλός και πιστός άνθρωπος πρέπει να μην κατακρίνεις τους συνανθρώπους σου. Με αυτόν τον τρόπο θα σε ανταμείψει ο Θεός και θα είσαι κοντά του.

Σχολιάστε