Ποιους λογοτέχνες, ζωγράφους και ποιητές έχει εμπνεύσει η σκηνή της θυσίας του Ισαάκ;

Θεολόγος Λ., Α2 : Ο Μικελάντζελο Μερίτιο, ο επονομαζόμενος Καραβάτζιο ζωγράφισε τον πίνακα «Η Θυσία του Αβραάμ», το 1591.

καραβάτζιο θυσία του Αβραάμ2. Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου δράματος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCMQtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DxW_tAm2THZ8&ei=AKmzVOb7L6PkyAPS9YKoAQ&usg=AFQjCNHWNCWaguGwO3g6qPCjPXGmiCAiCA&sig2=I8zdQmsuIQ8NoBZzo6cEZA

3. Το 1990 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανέβηκε το θεατρικό έργο «Η Θυσία του Αβραάμ» με σκηνοθέτη τον Αλέξη Μινωτή.

Η θυσία του Αβραάμ Αλέξη Μινωτή4. Το 1635 ο Ολλανδός Ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα φιλοτέχνησε έργο για το οποίο πιθανώς δανείστηκε τη μορφή του Ισαάκ από ανάλογο έργο του Ρούμπενς (Ρέμπραντ Χαρμενσουν Μπαντ Ρέϊν).

  1. Ρούμπενς, Ολλανδός Ζωγράφος (Μπαρόκ, 17ος αι.).

  2. Στρελίτζας – Μπαθάς Θεοφάνης. Η οικογένειά του ανήκει στην κατηγορία τωγν ζωγράφων που καταφεύγουν από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη και ριζώνουν. Το 1545-46 φιλοτεχνεί  τον πίνακα «Η θυσία του Αβραάμ» (διακονικό).

στρελίτζας θυσία του Αβραάμ

7. Ντάβιτ Τένιερς ο νεότερος.  Γεννήθηκε στην Αμβέρσα το 1610 και πέθανε στις Βρυξέλλες το 1690. Διετέλεσε ζωγράφος της αυλής του Αρχιδούκα Λεοπόδου Γουλιέλμου και το έργο του «Η θυσία του Αβραάμ» που ζωγράφισε το 1653 κοσμεί το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη.

η θυσία του Αβραάμ

1 thoughts on “Ποιους λογοτέχνες, ζωγράφους και ποιητές έχει εμπνεύσει η σκηνή της θυσίας του Ισαάκ;

  1. Λογοτέχνης που έγραψε βιβλίο με τίτλο «Η θυσία του Αβραάμ» είναι ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Είναι ένα θρησκευτικό αφηγηματικό δράμα που παραδόθηκε ανώνυμα αλλά θεωρείται έργο του, που γράφτηκε τον 17ο αιώνα. Το έργο είναι γραμμένο σε στόχους και όχι σε πεζό κείμενο. Για το έργο έχει γραφτεί μουσική από τον Χριστόδουλο Χάλαρη, έγινε ενορχήστρωση από τον Μίκυ Θεοδωράκη και το ερμήνευσε η Μαρία Σουλτάτου.
    Χαρούλα Π., Α2

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε