Διαγώνισμα Α’ Τριμήνου (2012)

2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Μάθημα : Θρησκευτικά

Τάξη:  B’ Γυμνασίου

Ημ/νία: 13/11/2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  Α’  ΤΡΙΜΗΝΟΥ (και λύσεις)

1. ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ. Να κυκλώσετε το σωστό γράμμα (Σ=Σωστό ή Λ=Λάθος)

  1. Το θέμα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης είναι κοινό. Μιλούν για τις ενέργειες της αγάπης του Θεού για χάρη των ανθρώπων          Σ         Λ
  2. Τα Ευαγγέλια του Μάρκου του Λουκά και του Ιωάννη ονομάζονται συνοπτικά     Σ        Λ
  3. Τα τέσσερα ευαγγέλια είναι ημερολόγια, πλήρεις βιογραφίες για τη ζωή και το έργο του Χριστού              Σ         Λ
  4. Επτά επιστολές, άλλων εκτός από τον απόστολο Παύλο αποστόλων, ονομάστηκαν καθολικές, γιατί σχεδόν όλες απευθύνονται σε πολλές χριστιανικές κοινότητες και έχουν γενικότερο περιεχόμενο                     Σ         Λ
  5. Όταν οι περικοπές από τα αναγνώσματα προέρχονται από τις επιστολές των Αποστόλων λέγονται ευαγγελικά αναγνώσματα                                    Σ         Λ

2.      Συμπληρώστε τα κενά με τις λέξεις που υπάρχουν στην παρένθεση (απορίες, προβλήματα, περιοδείες καλλιεργείται,  επικοινωνούσε, υποδείξεις, διδάσκει, επιστολές, απόψεις, ζωντανά)

Οι επιστολές του Παύλου ήταν …..(ζωντανά)….. περιστασιακά κείμενα, τα οποία προέκυψαν από τις παρακάτω συνθήκες ζωής των πρώτων χριστιανών. Οι χριστιανικές κοινότητες που ίδρυσε κατά τις ιεραποστολικές …..(περιοδείες)…… του συνέχισαν τη ζωή και τη δράση τους με επιτυχία. Ο Παύλος ….(επικοινωνούσε)..… μαζί τους με πρόσωπα και με επιστολές και μοιραζόταν τη χαρά τους. Συχνά όμως παρουσιάζονταν διάφορα ……(προβλήματα)…….. στις κοινότητες αυτές και οι χριστιανοί είχαν ……(απορίες)…… σε θέματα της καινούριας τους πίστης. Τότε ο απόστολος Παύλος τους έγραφε σε επιστολές τις …..(απόψεις)….. και τις ……(υποδείξεις)…… του για να τα λύσουν. Πάντοτε είχε την ευκαιρία να τους …..(διδάσκει)……., ώστε η χριστιανική ζωή τους να ……(καλλιεργείται)……. και να καρποφορεί. Μας διασώθηκαν 14 ……(επιστολές)……. με το όνομά του».

3. Γράψτε αναλυτικά τι σημαίνουν τα παρακάτω (Πώς διαβάζω την Αγία Γραφή:
Μτ.21,9 : Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, κεφάλαιο 21, στίχος 9.
Μκ.11,9-10 : Κατά Μάρκον ευαγγέλιο, κεφάλαιο 11, στίχοι 9-10.
Ιω.12, 12-13 : Κατά Ιωάννη ευαγγέλιο, κεφάλαιο 12, στίχοι 12-13.

4. Σας δίνονται κάποιοι χαρακτηρισμοί της διήγησης για τη Γέννηση : απλοϊκή, δραματική, ενδιαφέρουσα, ενημερωτική, ευχάριστη, ρομαντική, σοβαρή, χαρούμενη.
Ποιους χαρακτηρισμούς νομίζετε ότι είναι ακατάλληλοι; Γιατί; (δύο σειρές)

απλοϊκή = για ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα και δύσκολα, ρομαντική = περιέχει συναίσθημα που δεν έχει θέση στο πνευματικό περιεχόμενο που οφείλει να έχει το κείμενο της Αγίας Γραφής. Ενημερωτική = δεν μας ενδιαφέρουν για ενημέρωση μόνο τα γεγονότα της γεννήσεως του Χριστού, είναι θέματα ζωής.
Ποιους θα διαλέγατε εσείς (έως τρεις) και γιατί; Δικαιολογήστε την άποψή σας

Δραματική γιατί περιέχει γεγονότα δράσης, σοβαρή γιατί μιλάει για ζητήματα που πρέπει να προσέχουμε για να τα κατανοούμε και να τα πραγματοποιούμε, χαρούμενη γιατί δίνει στην ζωή μας την αληθινή χαρά ο ερχομός του Χριστού στη γη.

  1. Ποια θεολογικά λάθη εντοπίζετε στα παρακάτω χωρία; Διορθώστε τα και δικαιολογήστε τη γνώμη σας :
  1. «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;» : … αφού δεν πρόκειται να έχω…
    2. «Είμαι μια δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα, όπως μου το είπες»…. είμαι η δούλη του Κυρίου
    3. Ο μνηστήρας της Ιωσήφ, επειδή ήταν ευσεβής και δεν ήθελε να την εκθέσει δημόσια, αποφάσισε να διαλύσει τον αρραβώνα διώχνοντάς την κρυφά». … επειδή ήταν δίκαιος… και με βαθειά κατανόηση  τηρούσε το Μωσαϊκό Νόμο.

6.  ‘Απαντήστε σύντομα στις ερωτησεις:

α. Ποιοι  ήταν οι μάγοι που επισκέφτηκαν τον Χριστό; Ποια δώρα του έφεραν και τι συμβόλιζαν; σχόλια βιβλίου, σελ.  34,σχόλιο 7
β. Τι σημαίνει η λέξη Σωτήρας; σχόλια βιβλίου, σελ. 34, σχόλιο 4.
γ.  Ποια τιμή έδωσε η Εκκλησία στα μικρά παιδιά που σκότωσε ο Ηρώδης; Γιατί; σχόλιο βιβλίου, σελ. 34, σχόλιο 9

7. Πώς ονομάζει ο Μέγας Βασίλειος τα Χριστούγεννα; Γιατί;

Ξεκίνησε με τη γέννηση του Χριστού για όλους τους ανθρώπους  η δυνατότητα να ελευθερώνονται και να ζουν μια ζωή αλλιώτικη και γεμάτη.

 8. Πώς τιμά η Εκκλησία την Παναγία Μητέρα του Χριστού; Γιατί; Ποιες γιορτές και ποιες ακολουθίες της αφιερώνει; (ονομαστικά).

σελ. βιβλίου 30, Παναγία η Μητέρα του Χριστού

9. Το μήνυμα του ερχομού του Χριστού το έλαβαν πρώτα κάποιοι άσημοι Ιουδαίοι, οι βοσκοί, και κάποιοι σημαντικοί αλλοδαποί οι μάγοι. Αυτό το γεγονός τι σημαίνει για μας; Τι μας κάνει να σκεφτούμε;

Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις αλλά καλεί όλους τους ανθρώπους, φτωχούς και πλούσιους, μορφωμένους και αγραμμάτους, νέους και γέρους, γυναίκες και άντρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:             ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΝΙΑ ΤΙΣ ΕΞΙ.  ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΣΑΣ.

 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

 ΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

Σχολιάστε