Οι Δέκα Εντολές

Ο Ο Θεός όχι μόνο μας προστατεύει, όταν κινδυνεύουμε, όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα, αλλά μας λέει και τι να κάνουμε, για να ζούμε μεταξύ μας αρμονικά και ειρηνικά. Μας δίνει οδηγίες χωρίς όμως να μας υποχρεώνει να τις ακολουθούμε, αν δε θέλουμε.
Έτσι έγινε και με τους Ισραηλίτες, τότε που πορεύονταν στην έρημο. Κάλεσε το Μωυσή να ανέβει ψηλά στο βουνό του Σινά κι εκεί του έδωσε δέκα πολύ σημαντικές οδηγίες, τις Δέκα Εντολές . Με απλά λόγια, ο Θεός τους υπενθύμισε ότι αυτός τους ελευθέρωσε από τη δουλεία των Αιγυπτίων. Δεν είχαν λοιπόν ανάγκη να εμπιστεύονται θεούς ψεύτικους, τα είδωλα. Τους συμβούλευε ακόμη να σέβονται τους γονείς τους, να είναι τίμιοι, να μην κάνουν αδικίες.
Έκαναν και μια συμφωνία. Αν οι Ισραηλίτες ακολουθούσαν αυτές τις εντολές, θα είχαν το Θεό βοηθό, θα γίνονταν συνεργάτες του. Για να θυμούνται τη συμφωνία τους χάραξαν τις εντολές σε δυο πέτρινες πλάκες. Οι Δέκα Εντολές ή Δεκάλογος, έγιναν για τους Ισραηλίτες νόμος , για να ζήσουν ειρηνικά και να προκόψουν στη νέα τους πατρίδα.

Ας δούμε
το Δεκάλογο του Θεού
1.Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σου, που σε πήρα μακριά από την Αίγυπτο, τον τόπο της σκλαβιάς σου. Δε θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί, εκτός από μένα.
2. Δε θα φτιάξεις είδωλα.
3. Δε θα προφέρεις για ασήμαντους λόγους τ’ όνομα του Θεού σου.
4. Να αφιερώσεις την ημέρα του Σαββάτου, στον Κύριο και Θεό σου.
5. Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου.
6. Δε θα κάνεις απιστίες στον άντρα σου ή τη γυναίκα σου.
7. Δε θα κλέψεις.
8. Δε θα σκοτώσεις.
9. Δε θα σκοτώσεις.
10. Δε θα επιθυμήσεις τίποτα απ’ ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπό σου: το σπίτι του, τη γυναίκα του, το παιδί του, το χωράφι του ή τα ζώα του.
Μαθαίνω τις λέξεις

Εικόνα
Δεκάλογος: Έτσι λέγονται αλλιώς οι Δέκα Eντολές.
συμφωνία: Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ίδια γνώμη για κάποιο ζήτημα που τους απασχολεί.
νόμος: Οι κανόνες που κάνουν μια κοινωνία να λειτουργεί ομαλά.

ΕικόναΟι σχέσεις του ανθρώπου με το Θεό και με το συνάνθρωπο

Όταν διαβάσουμε προσεκτικά το Δεκάλογο, θα παρατηρήσουμε ότι οι τέσσερις πρώτες εντολές αναφέρονται στη σχέση ανάμεσα στο Θεό και τους ανθρώπους ενώ οι έξι υπόλοιπες στη σχέση των ανθρώπων με τους συνανθρώπους τους.
Οι Δέκα Εντολές είναι οι συμβουλές αγάπης «ενός Πατέρα στα παιδιά του», για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι μαζί ειρηνικά κι ευτυχισμένα.

Δραστηριότητα

ΕικόναΕικόνα

Αντιγράφω, με διαφορετικό χρώμα την καθεμιά, τις Δέκα Εντολές και τις κάνω δίπτυχο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω χαρτόνι που θα το κόψω σε σχήμα όπως το διπλανό, για να μοιάζει με δυο πέτρινες πλάκες.

Συζητώ μέσα στην τάξη

Εικόνα
Συζητώ για τη σημασία που έχει ο Δεκάλογος στη ζωή των ανθρώπων.

Το ήξερες αυτό;

Για τους χριστιανούς αφιερωμένη ημέρα στο Θεό είναι η Kυριακή, που σημαίνει «ημέρα του Kυρίου». ΕικόναEίναι ημέρα χαράς και ανάμνησης της
Aνάστασης του
Xριστού, που καλεί όλους τους πιστούς στην εκκλησία.

Εικόνα
Με λίγα λόγια
  • Ο Θεός παρέδωσε στο Μωυσή τις Δέκα Εντολές του χαραγμένες σε δυο πέτρινες πλάκες.
  • Οι Δέκα Εντολές είναι μια συμφωνία ανάμεσα στο Θεό και τους ανθρώπους.
  • Όλες οι Εντολές μαζί βάζουν τις βάσεις για να χτίσουν οι άνθρωποι σωστή σχέση με το Θεό αλλά και με άλλους συνανθρώπους.
Εικόνα

Με μία φράση
Οι Δέκα Εντολές μοιάζουν με τις συμβουλές ενός πατέρα που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά του μια αληθινή σχέση αγάπης μαζί του και με τους συνανθρώπους τους.

Σχολιάστε