ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

paradise,peecocksΟ Άγιος Βασίλειος ο Μέγας.  Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του, Βασίλειος, και η μητέρα του, Εμμέλεια, απέκτησαν εννέα παιδιά, από τα οποία τα πέντε αναδείχθηκαν άγιοι της Εκκλησίας μας (Βασίλειος, Μακρίνα, Ναυκράτιος, Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης, Πέτρος, επίσκοπος Σεβαστείας. Σπούδασε στην Αθήνα. Μόνασε στον Πόντο. Έγινε επίσκοπος Καισαρείας το 370 μ.Χ.ςς

ENOTHTA-10-4_smallΥπήρξε :

– Μέγας κοινωνικός εργάτης. Έχτισε την περίφημη «Βασιλειάδα».

– Μέγας οργανωτής της μοναστικής ζωής και πατέρας του ορθόδοξου μοναχισμού στη Μ. Ασία

eikones_t1.jpg– Μέγας Θεολόγος και συγγραφέας. Έγραψε τα «Ασκητικά», ομιλίες στην «Εξαήμερο», «Θεία Λειτουργία» (η οποία φέρει το όνομά του και τελείται πολλές φορές το χρόνο) και άλλα πολλά.

– Μέγας υπερασπιστής της αλήθειας στην ορθόδοξη πίστη. Υπερασπίστηκε σθεναρά την Ορθοδοξία έναντι της κρατικής αυθαιρεσίας των αρειανόφιλων βασιλέων Ιουλιανού και Ουάλη.

Ο Μέγας Βασίλειος εκοιμήθη την 1η Ιανουαρίου του 379μ.Χ. σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος :

ΑΓΙΟΣΙΩΑΝΝΗΣΘΕΟΛΟΓΟΣ Γεννήθηκε στην Αριανζό, ένα χωριό κοντά στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας, όπου ο πατέρας του ήταν επίσκοπος. Ο «πρώτος των εραστών της σοφίας», κατά τη δήλωσή του, απέκτησε μεγάλη μόρφωση. Συσπουδαστής και αδελφικός φίλος του Μ. Βασιλείου. Ασκήτεψε στον Πόντο. Το 361 μ.Χ. χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος και το 372 μ.Χ. επίσκοπος Σασίμων. Το 380 μ.Χ. καλείται στη Βασιλεύουσα για να καταπολεμήσει τους Αρειανούς που επικρατούσαν εκεί, πράγμα που καταφέρνει, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δύο μόλις ετών, τους επαναφέρει στην Ορθοδοξία και εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Οι συνεπίσκοποί του, όμως, τον φθονούν και τον υπονομεύουν. Ηρωϊκή πράξη της παραίτησής του από τον Πατριαρχικό θρόνο βάζει τέλος στην ταραχή.

Επιδόθηκε στη συγγραφή θεολογικών έργων και αξεπέραστων χριστιανικών ποιημάτων (έγραψε 407 ποιήματα με 20.000 στίχους). Φιλάσθενος από μικρός ο άγιος, αρρωσταίνει βαριά και στις 25 Ιανουαρίου, του 390 μ.Χ. η αγία του ψυχή ανεβαίνει στον Κύριο και Θεό της.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γεννήθηκε το 354 μ.Χ. στην Αντιόχεια. Έλαβε μεγάλη μόρφωση. Σε ηλικία 20 ετών γίνεται μοναχός. Ζει ασκητικότατα. Το 383 μ.Χ. χειροτονείται ιερέας. Το 398 μ.Χ. εκλέγεται, παρά τη θέλησή του, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Υπήρξε :vasileiosmegas

– Ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός συγγραφέας. Τα έργα του φτάνουν τις δύο χιλιάδες.

– Ο μεγαλύτερος μελετητής και εξηγητής (ερμηνευτής) της Αγίας Γραφής.

– Από τους μεγαλύτερους κοινωνικους εργάτες (έτρεφε καθημερινά στην Κωνσταντινούπολη επτά χιλιάδες (7000) απόρους.

– Πρότυπο ποιμένα – αρχιερέα. Διακρίνεται για την προσφορά του στην Ιεραποστολή και τη λατρεία.

– Από τους πιο φλογερούς μαχητές της αλήθειας και των δικαίων της Εκκλησίας. Συγκρούστηκε με τη διαφθορά των ανακτόρων, τις καταχρήσεις των πλουσίων, τους σιμωνικούς ιερείς, καθαρίζοντας την Εκκλησία από κάθε αντικανονικότητα και κάθε μίασμα. Οι αγώνες του αυτοί, του απέφεραν πολλά βάσανα και κακουχίες και τέλος την εξορία και το θάνατο.

Το «χρυσό στόμα» του Ιωάννου σίγησε για πάντα στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. στα Κόμανα του Πόντου, όπου βρισκόταν εξόριστος από την αυτοκράτειρα Ευδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και την ανακομιδή των λειψάνων τους στις 27 Ιανουαρίου.

Ελευθερία Ναρλή, Α3

Σχολιάστε