Διαγώνισμα Ενδεικτικό Επαναληπτικών Εξετάσεων Σεπτεμβρίου Α΄ Γυμνασίου και λύσεις του – 2016

%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%84-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bf

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Λύσεις – 2016

1/.   Να γράψετε στην κόλλα σας τον ορισμό της λέξης «ευλογία».     

Ευλογία του Θεού στην Παλαιά ∆ιαθήκη σηµαίνει ότι ο Θεός προσφέρει ένα δώρο ζωής στους ανθρώπους.

2/.  Να γράψετε στην κόλλα σας τον ορισμό της λέξης «προτύπωση».

Στη ζωή της Εκκλησίας κάποια γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης θυμίζουν γεγονότα της Καινής Διαθήκης. Η χριστιανική Εκκλησία θεωρεί ότι ορισμένα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης μοιάζουν με κάποια γεγονότα της Καινής Διαθήκης που βέβαια θα συμβούν πολύ αργότερα. Μοιάζουν μάλιστα τόσο πολύ σαν – κατά κάποιον τρόπο – να είναι εικόνες τους. Όλα αυτά τα γεγονότα ήταν για κείνους προεικονίσεις και γράφτηκαν για να μας νουθετήσουν.    

3/. Απαντήστε σύντομα τί σημαίνουν οι προτυπώσεις : α) Επίσκεψη του Θεού στον Αβραάμ, β) Κλίμακα του Ιακώβ.

α) Στην επίσκεψη του Θεού στον Αβραάμ (φιλοξενία του Αβραάµ) η Εκκλησία είδε την πρώτη φανέρωση της Αγίας Τριάδας. Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία εικονίζει την Αγία Τριάδα µε τη σκηνή της «φιλοξενίας του Αβραάµ».

β) Στο όνειρο του Ιακώβ η σκάλα ένωνε τον ουρανό με τη γη, το Θεό με τους ανθρώπους. Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση η Παναγία σχετίζεται με την Κλίμακα του Ιακώβ. Στον Ακάθιστο Ύμνο μάλιστα η Θεοτόκος υμνείται ως «κλῖμαξ ἐπουράνιος δι’ ἧς κατέβη ὁ Θεός».

4/. Τι σημαίνει η προτύπωση της Διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης για τους χριστιανούς;  

Η Διάβαση της Ερυθράς θάλασσας δείχνει τη σωτηρία από την καταστροφή ενός λαού, του Ισραηλιτικού και συμβολίζει το ιερό βάπτισμα που μας κάνει πολίτες της Βασιλείας του Θεού.

5)  Γράψετε την ιστορία για τα τρία παιδιά στο καμίνι. Για ποιο γεγονός μιλάνε που συνέβη στην Καινή Διαθήκη; 

Οι τρεις φίλοι του Δανιήλ, όπως διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη, αν και ανατράφηκαν στη βασιλική αυλή, παρέμεναν πιστοί στο Θεό των πατέρων τους και δεν παρασύρθηκαν στην ειδωλολατρία. Όταν κάποτε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ τους ζήτησε να προσκυνήσουν το χρυσό άγαλμά του, αρνήθηκαν με τόλμη να το κάνουν. Αγριεμένος τότε ο βασιλιάς διέταξε να τους ρίξουν δεμένους σε πυρακτωμένο καμίνι (εικόνα 1). Όμως μέσα από τις φλόγες αντί για κραυγές και θρήνους, έκπληκτοι τους άκουσαν να δοξολογούν το Θεό:«Εὐλογητός εἶ, Κύριε,  Θεός τῶν πατέρων ἡμῶνεὐλογεῖτε, πᾶσαι αἱ δυνάμεις Κυρίου, τόν Κύριον.». Τα δεσμά τους μόνο κάηκαν κι αυτοί περπατούσαν  ελεύθεροι (εικόνα 2).  Ο βασιλιάς θαύμασε το συμβάν κι ο θυμός του διαλύθηκε. Κοίταξε μέσα στο καμίνι και είδε κι έναν τέταρτο άνθρωπο με θέα σαν γιο του Θεού (εικόνα 3). Διέταξε, λοιπόν, να τους βγάλουν απ’ το καμίνι και ποτέ κανείς από τους υπηκόους του να μην ξεστομίσει κακό για το Θεό των τριών νέων (εικόνα 4)..
Η Εκκλησία συχνά αναφέρεται σ’ αυτό το γεγονός στην υμνολογία της, επειδή θεωρεί ότι προεικονίζει το Πάθος και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

6/.  Τι γνωρίζετε για τους ψαλμούς;

Το βιβλίο των ψαλμών, το πιο γνωστό και αγαπητό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης περιέχει 150 ψαλμούς όπου μέσω αυτών ο πιστός πολύ συχνά αινεί, ευλογεί, δοξάζει τον Θεό. Ομολογεί, δηλαδή, ότι αναγνωρίζει τις ευεργεσίες και τις δωρεές που ο Θεός του προσφέρει και τον ευ. χαριστεί γι’ αυτές. Με άλλα λόγια είναι μια φωνή ευγνωμοσύνης του ανθρώπου προς τον Πλάστη του, επειδή νιώθει την ανάγκη να έχει μια ζωντανή σέση μαζί του.

7/.   Κυκλώστε το σωστό και μεταφέρετε την απάντηση στην κόλλα σας

α. Ο Χριστός µε τη διδασκαλία και τη ζωή του ερμήνευσε στους ανθρώπους τα γεγονότα της Παλαιάς ∆ιαθήκης.                                                       Σ          Λ

β.  Ο Σαμουήλ θεώρησε την απαίτηση των Ισραηλιτών για απόκτηση βασιλιά ασέβεια προς τον Κύριο γιατί πίστευε ότι ο Θεός ήταν το μοναδικό στήριγμα του Ισραήλ από την εποχή της Εξόδου.            Σ          Λ

γ. Οι πέτρινες πλάκες με το Δεκάλογο φυλάχτηκαν σε ένα κιβώτιο από επιχρυσωμένο ξύλο, την «Σκηνή του Μαρτυρίου», που ήταν κατασκευασμένη έτσι ώστε οι Ισραηλίτες να μπορούν να τη μεταφέρουν στις μετακινήσεις τους όπου κι αν πήγαιναν.                   Σ          Λ

δ. Ο Ηλίας έζησε την ταραγμένη εποχή του βασιλιά Αχαάβ. Σ΄ όλη του τη ζωή αγωνιζόταν κατά της ειδωλολατρίας και του θρησκευτικού συγκρητισμού. Περιόδευε ακούραστα σε όλη την Παλαιστίνη, με την ψυχή του γεμάτη εμπιστοσύνη στο Θεό.              Σ          Λ     

     8/    Γιατί ήταν σημαντικός ο Ναός του Σολομώντα για τους Ισραηλίτες;

Ο Δαβίδ είχε ονειρευτεί να κτίσει ένα ναό για τον Κύριο. Ωστόσο, αυτός που έμελλε να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν ο γιος του, ο Σολομών. Ο Ναός χτίστηκε στο πιο ψηλό σημείο της Ιερουσαλήμ, πάνω στο λόφο Σιών, δίπλα στο παλάτι του βασιλιά. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν ένα πέτρινο μακρόστενο κτίριο που χωριζόταν σε τρία τμήματα: τον πρόναο, τα Άγια και τα Άγια των Αγίων, όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης. Από τότε και μετά η καρδιά του ισραηλιτικού λαού χτυπούσε στην Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλίτες, όπου κι αν ζούσαν, όταν ήθελαν να προσευχηθούν, στρέφονταν προς τη μεριά της ιερής τους πόλης όπου βρισκόταν ο Ναός του Κυρίου. Ο Θεός βρισκόταν στο Ναό Του, ανάμεσα στο λαό Του και έδινε σιγουριά και ασφάλεια στους Ισραηλίτες.

9/         Συμπληρώστε τα κενά στο κείμενο των Δέκα Εντολών και γράψτε στην κόλλα σας τις απαντήσεις

  1. Εγώ είμαι ο Κύριος ο (1) Θεός σου, που σε έβγαλα από την Αίγυπτο, τον τόπο της δουλείας. Λεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από μένα.
  2. Μην κατασκευάσεις για σένα (2) είδωλα και ομοιώματα που έχουν τη μορφή οποιουδήποτε πράγματος που βρίσκεται ψηλά στον ουρανό ή εδώ κάτω στη γη ή μέσα στα νερά, κάτω απ’ τη γη. Αυτά να μην τα προσκυνάς ούτε να τα λατρεύεις…
  3. Μην προφέρεις για κανένα λόγο το (3) όνομα του Κυρίου, του Θεού σου
  4. Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την (4) αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ’ εμένα, τον Κύριο, το Θεό σου.
  5. Να (5) τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου.
  6. Μη (6) φονεύσεις
  7. Μη (7) μοιχεύσεις .
  8. Μην (8) κλέψεις
  9. Μην καταθέσεις (9) ψεύτικη μαρτυρία ενάντια στους συναν-θρώπους σου.
  10. Μην (10) επιθυμήσεις τίποτε απ’ ό,τι ανήκει στο συνάνθρωπό σου… .

 ΠΡΟΣΟΧΗ : ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ  ΣΤΙΣ ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

 Καλή Επιτυχία!