Παιχνίδια ζωγραφισμένα στην αυλή ενός σχολείου!!! Για ευτυχισμένους μαθητές!!!

Σας μεταφέρω μια πολύ ωραία ιδέα ήδη πραγματοποιημένη στο σχολείο της κυρίας Έλενας Αθανασίου όπως εκείνη μας την περιγράφει. Λόγω δυσκολίας να μεταφέρω όλες τις φωτογραφίες του άρθρου μεταφέρω μόνο τις χαρακτηριστικές κάθε παιχνιδιού. Μακάρι να μπορούσαμε να υλοποιήσουμε σε κάθε σχολείο την ιδέα αυτή… Με πολύ καλή θέληση ίσως τα καταφέρουμε…

Το άρθρο είναι το παρακάτω :

http://alliotikathriskeytika.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7261.html

“Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου

Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά βιώνοντας διάφορες καταστάσεις να κατανοούν τη ζωή

Με πρωτοβουλία του εκπ/κού Φ.Αγωγής Κουκοβίνου Νεκτάριου ,δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι απαραίτητο για μια ευτυχισμένη και υγιή παιδική ηλικία, οι μαθητές και οι μαθήτριες  όλων των τάξεων του σχολείου μας έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν,να ψυχαγωγηθούν αλλά και να καλλιεργήσουν την ομαδικότητα,τη συνεργασία,την ευγενή άμιλλα και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους,συμμετέχοντας τόσο κατά τη διάρκεια της ώρας της Φ.Αγωγής όσο και του διαλείμματος σε μια σειρά επιδαπέδιων παιχνιδιών στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.
Κάθε εβδομάδα θα σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τους κανόνες αυτών των παιχνιδιών ώστε και άλλα παιδιά αν θελήσουν να διασκεδάσουν παίζοντας με τους φίλους τους είτε στην αυλή του σπιτιού τους είτε σε κάποια αλάνα της περιοχής που μένουν.

Φιδάκι

fidakiΤο γνωστό μας επιτραπέζιο παιχνίδι με το οποίο ψυχαγωγούνται μικροί και μεγάλοι μετατράπηκε σε επιδαπέδιο.Ο εκπ/κός Φ.Αγωγής του σχολείου μας σχεδίασε το αγαπημένο σε πολλούς φιδάκι στις πλάκες της αυλής .Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας το απολαμβάνουν τόσο κατά τις ώρες του διαλείμματος όσο και στο μάθημα της Γυμναστικής.

Αλφάβητο

stavrolexoΈνα διασκεδαστικό παιχνίδι εκμάθησης της ορθογραφίας.Ο παίκτης ρίχνει ένα πετραδάκι χωρίς να βλέπει μέσα στο πλαίσιο.Είναι υποχρεωμένος κάνοντας μικρά αλματάκια να σχηματίσει μία λέξη σύνθετη ή απλή ανάλογα με τις οδηγίες που θα πάρει από έναν άλλο παίκτη.Η λέξη πρέπει ν’ αρχίζει απ΄το γράμμα στο οποίο έπεσε το πετραδάκι.Ανάλογα με το επίπεδο της τάξης που βρίσκονται οι παίκτες το παιχνίδι μπορεί να τροποποιηθεί .Μπορεί στη συνέχεια να του ζητηθεί, αν περάσει την πρώτη δυσκολία, να σκεφτεί και να σχηματίσει συνώνυμη ή αντώνυμη της αρχικής λέξης. Οι κανόνες του παιχνιδιού ορίζονται με την έναρξή του και τροποποιούνται ανάλογα με το στόχο που θέτει ο εκπ/κός με την ομάδα του

Επιδαπέδιο σκάκι

skakiΤο γνωστό σε όλους επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής.Έχει πολλούς οπαδούς μικρούς και μεγάλους.Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν.Η βάση του κατασκευάστηκε εύκολα.Οι πλάκες της αυλής βάφτηκαν με μαύρη και άσπρη μπογιά.Αγοράσαμε και τα πιόνια γίγαντες και το παιχνίδι άρχισε!!!

Πληροφορίες και οδηγίες για το παιχνίδι

FourScuare (τετρασφαίριση)

tetrasfairisi Το φόρσκουαίρ είναι άθλημα που παίζεται σε 4 τετράγωνα ίσα μεταξύ τους.(Α,Β,Γ,Δ)(κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού)Σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένας παίκτης.Το παιχνίδι παίζεται με τα δύο χέρια και σκοπός του είναι ο κάθε παίκτης να χτυπήσει την μπάλα και να την μεταφέρει σε κάποιο από τα τετράγωνα των αντιπάλων.
Το φόρσκουαίρ σαν παιχνίδι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά τα οποία περιμένουν να μπουν στο παιχνίδι.
Το παιχνίδι ξεκινά με σερβίς πάντα από τη θέση Α(πάνω τετράγωνο αριστερά)Ο παίκτης που θα υποδεχτεί την μπάλα από το σερβίς πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει στο δικό του τετράγωνο και κατόπιν να την μεταφέρει (χωρίς να την πιάσει)σε κάποιο άλλο τετράγωνο.Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω ατη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι.
Όταν ένας παίκτης βγει από το παιχνίδι τη θέση του παίρνει ο πρώτος που περιμένει στη σειρά.Οπαίκτης που μπαίνει ,καταλαμβάνει πάντα το τετράγωνο Δ(κάτω τετράγωνο αριστερά)
Αν χάσει και βγει ο Α τότε ο Β παίρνει τη θέση του Α, ο Γ παίρνει τη θέση του Β, ο Δ παίρνει τη θέση του Γ και στη θέση του Δ μπαίνει ο καινούριος παίκτης.
Μετά από απόφαση του διαιτητή και εφ΄ όσον το επιθυμούν και οι 4 παίκτες το παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας και το ένα χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σας παρουσιάζουν έναν πιο απλό τρόπο προκειμένου σε ένα λεπτό να σχεδιάσετε το χώρο για να διασκεδάσετε παίζοντας το φόρσκουαίρ οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.Θα χρειαστείτε μόνο 4 σχοινάκια διαφορετικού χρώματος.

Hopscotch ( κουτσό )

koutsoΤο κουτσό (Hopscotch) είναι ένα παιδικό παιχνίδι που μπορεί να παίζεται με αρκετούς παίκτες ή μόνο με ένα.Παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και κάθε χώρα έχει τη δική της ονομασία για το χαρούμενο αυτό παιχνίδι.
Στην Ινδία λέγεται Stapu, στην Ισπανία Rayuela. Στην Λατινική Αμερρική  golοsa, στην Πολωνία Klasy,στην Ιταλία Campana ή Mondo. Στις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα Hinkelen.Στη Μαλαισία η πιο δημοφιλής παραλλαγή ονομάζεται Tengteng.Στη Βραζιλία τα παιδιά το λένε Amarelinha. Στην Αλβανία ονομάζεται Rrasavi.
ΚΑΝΟΝΕΣ:
Το παιδί που ξεκινά το παιχνίδι πρέπει να πετάξει ένα μικρό αντικείμενο (μικρό κεραμίδι ή κέρμα ή οτιδήποτε άλλο) στο πρώτο (1) από το αριθμημένα τετράγωνα που είνα ζωγραφισμένα στο έδαφος και στη συνέχεια να πηδά μέσα από τα τετράγωνα για να ξαναπάρει το αντικείμενο και να επιστρέψει στη βάση του.
Στη συνέχεια το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στο παιχνίδι.Μόλις τελειώσουν όλα το παιδιά ξεκινά ο δεύτερος γύρος .Το παιδί που ξεκινά πρέπει να πετάξει το αντικείμενο στο δεύτερο τετράγωνο (2) και να ξεκινήσει πάλι η ίδια διαδικασία.
Στο κουτσό δεν πρέπει το αντικείμενο που πετούν τα παιδιά να βγεί έξω από τα τετράγωνα ή να ακουμπήσει κάποια από τις γραμμές του τετραγώνου.Όταν συμβεί αυτό το παιδί χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος.
Νικητής ανακηρύσσεται όποιος τελειώσει πρώτος όλα τα τετράγωνα.

  Target Ball

targetballΤο παιχνίδι παίζεται πετώντας μια μπάλα σε στόχο από συγκεκριμένη απόσταση.
Μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά περιμένοντας τη σειρά τους .Το targetball μπορεί να διεξαχθεί υπό μορφή συναγωνισμού (ποιος θα συγκεντρώσει πρώτος έναν αριθμό πόντων) ή μπορεί απλά να είναι ένα παιχνίδι εξάσκησης στη ρίψη.

Midline jump

midline1  Πρόκειται για ένα παιχνίδι κινητικών δεξιοτήτων.Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να περάσει στα κουτάκια με τ’ αποτυπώματα της πατούσας πατώντας κάθε φορά με το σωστό πόδι ή πόδια ανάλογα με το αποτύπωμα που υπάρχει στο αντίστοιχο κουτί.Ο παίκτης που δεν θα κάνει κανένα λάθος είναι ο νικητής.Στην περίπτωση που περισσότεροι παίκτες δεν έχουν κανει κανένα λάθος νικητής είναι αυτός που κάνει το μικρότερο χρόνο.

Twister (Ανεμοστρόβιλος)

τουίστερ Είναι ένα παιχνίδι φυσικής ικανότητας.Στο πάτωμα έχουν ζωγραφιστεί χρωματιστοί κύκλοι (κόκκινοι,κίτρινοι,μπλε,πράσινοι,άσπροι)
Ο κάθε παίκτης ανάλογα με τις εντολές που παίρνει πρέπει να κινείται και να ταιριάζει χέρι ή πόδι σε έναν κύκλο του σωστού χρώματος. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παίκτες που μπορούν να έχουν το χέρι ή το πόδι τους στον ίδιο κύκλο. Πολλές φορές οι παίκτες θα πρέπει να βάλουν τον εαυτό τους σε απίθανη ή επισφαλή θέση με αποτέλεσμα να πέσουν. Ο παίκτης αποβάλλεται όταν πέσει ή όταν ο αγκώνας ή το γόνατο αγγίξει το πάτωμα.

  Αναδημοσίευση:http://7dimthivas.weebly.com/

Αναρτήθηκε από Ελένη Αθανασίου

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/02/blog-post_7261.html#ixzz2UzQa9iws

Σχολιάστε