Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη – 1ο Μάθημα

  1. Παρουσίαση του μαθήματος : http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9137/extras/html/eisagogi_en1_eisagogiki_parousiasi_popup.htm
  2. Τα βιβλία της Αγίας Γραφής : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/910.
  3. http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/1318 Ερωτηματολόγιο για την Αγία Γραφή-Εισαγωγή
  4. Παρουσίαση 2η: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A109/355/2385,9137/extras/html/eisagogi_en2_eisagogiki_parousiasi_popup.htm
  5. http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/566  Σταυρόλεξο – Η Παλαιά Διαθήκη μια ολόκληρη βιβλιοθήκη
  6. http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/1322  Τελικό Ερωτηματολόγιο στο πρώτο μάθημα.
  7. Παρουσίαση των χειρογράφων του Κουμράν-φωτογραφίες : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/893
  8. Δραστηριότητα για τα χειρόγραφα του Κουμράν : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/626
  9. Ερωτηματολόγιο 2 : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/1322
  10. Παρουσίαση συναγωγών-Ιουδαίων : http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/869

Evangelio_se_ Agia_Trapeza

Η Αγία Γραφή μιλά για … την Αγία Γραφή!

http://padlet.com/wall/hyidgxnjfu

agiagrafi-gia ton eafto tisΠοιμένας μου ο Κύριος και δε θα στερηθώ.

Σε πράσινα λιβάδια με αναπαύει,
με πάει σε νερά δροσιστικά.
Ανανεώνει τη ζωή μου,
στο σωστό δρόμο με οδηγεί
για να δοξάσει τ’ όνομά του.
Αν πορευτώ μες σε θανατερό σκοτάδι,
κακό κανένα δε φοβάμαι,
γιατί μαζί μου, Κύριε είσ’ εσύ,
η γκλίτσα και το ρόπαλό σου
μου δίνουν σιγουριά.
Ψαλμός 22

Να ξέρετε ότι όσα γράφτηκαν στις Γραφές έχουν γραφτεί για να µας διδάσκουν… Ρωµ 15, 4

Αφού ο Θεός, τα παλιά χρόνια, µίλησε στους προπάτορες πολλές φορές και µε ποικίλους τρόπους µέσω των προφητών, σ’ αυτούς εδώ τους έσχατους  καιρούς µίλησε σ’ εµάς µέσω του Υιού (του).        Εβρ 1, 1

Άκουσα προσεκτικά τα λόγια σου. Κάθε σου λέξη ήταν για µένα χαρά και ευτυχία στην καρδιά µου, γιατί εγώ ανήκω σ’ εσένα, Κύριε του σύµπαντος.   Εβρ 1, 1

Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και δραστικός*…  Εβρ 4, 12

Οι Πατέρες της Εκκλησίας ερμηνεύουν την Αγία Γραφή

Ας καταφύγουµε στον όµορφο παράδεισο των Γραφών…
Ας µην το κάνουµε όµως επιπόλαια, αλλά µε προθυµία και επιµονή…
Αν διαβάσουµε µια δυο φορές και δεν καταλάβουµε αυτά που διαβάζουµε, ας µην αποθαρρυνθούµε, αλλά ας επιµείνουµε και ας ρωτήσουµε.
(Άγ. Ιωάννης ο ∆αµασκηνός PG 94, 1176)

Ερωτήσεις κατανόησης του μαθήματος

http://flashcards.educationlabs.com/Default.aspx?page=Create#/Play

flashcard1-quiz-holybible-2013-14

Ποια είναι τα δύο µεγάλα µέρη της Αγίας Γραφής;

Παλαιά Διαθήκη (47 βιβλία – Νόμος, Αγιόγραφα, Προφητικά) και Καινή Διαθήκη (27 βιβλία)

Τι σημαίνει Διαθήκη;

Συμφωνία μεταξύ του Θεού και του ανθρώπινου γένους (πρώτα με τον Αβραάμ, μετά τον ισραηλιτικό λαό και με τους ανθρώπους που βαφτίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδος και ζουν ορθοδόξως.

Στη Βίβλο η λέξη «διαθήκη» έχει την έννοια της συµφωνίας του Θεού µε τους ανθρώπους. Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης µιλούν για την παλαιότερη συµφωνία που έκλεισε ο Θεός µ’ ένα λαό, τον Ισραήλ, πριν τον ερχοµό του Χριστού στον κόσµο. Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης κάνουν λόγο για τη νεότερη συµφωνία και σχέση που πραγµατοποίησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός µε όλους τους ανθρώπους.

Τι ακριβώς είναι ο Κανόνας και πώς συντέθηκε;

Η λέξη κανών στα ελληνικά σηµαίνει το εργαλείο µε το οποίο ελέγχεται η ευθυγράµµιση µιας επιφάνειας ή µιας γραµµής. Άλλωστε κανόνα λέµε και το χάρακα. Σηµαίνει επίσης ό,τι χρησιµοποιείται ως πρότυπο για την εκτέλεση ενός έργου.

Επειδή η χριστιανική Εκκλησία από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε τη σηµασία αυτών των κειµένων για τους πιστούς, φρόντισε να τα διαφυλάξει. Έτσι, ύστερα από µακροχρόνιες συζητήσεις συνέθεσε γύρω στον 3ο αι. µ.Χ. έναν «κλειστό» κατάλογο των βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, στον οποίο δηλαδή κανείς δεν µπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει κάτι. Η συλλογή αυτών των 76 βιβλίων αποτελεί τον Κανόνα της Αγίας Γραφής.

Για ποιους λόγους διαβάζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι την Αγία Γραφή;

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σύγχρονοι άνθρωποι διαβάζουν την Αγία Γραφή. Οι επιστήµονες (θεολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.) για να την ερµηνεύσουν και να αντλήσουν απ’ αυτήν χρήσιµα στοιχεία για τις επιστήµες. Άλλοι διαβάζουν τα γοητευτικά κείµενά της για ευχαρίστηση. Πολλοί αναγνώστες ψάχνουν στις σελίδες της απαντήσεις για το Θεό, το νόηµα της ζωής και τον προορισµό του κόσµου. Τη θεωρούν οδηγό και στήριγµα στη ζωή τους.

Όλοι αυτοί οι αναγνώστες της Αγίας Γραφής φυσικά δεν είναι µόνο χριστιανοί. Πολλοί πιστοί και άλλων θρησκειών (µουσουλµάνοι, εβραίοι, ινδουϊστές*κ.ά.) θεωρούν τη Βίβλο ένα σπουδαίο βιβλίο που το σέβονται και το µελετούν. Ποια είναι η θέση της Βίβλου στον παγκόσµιο πολιτισµό;

Για ποιους λαούς αποτελεί η Αγία Γραφή την κοινή πολιτιστική τους κληρονοµιά; Τι εννοούµε µ’ αυτό;

Τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται Μέση Ανατολή. Οι χώρες που βρίσκονται σήμερα εκεί είναι το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Όπως διαπιστώνουμε στο χάρτη 1, τα ποτάμια χάριζαν ευφορία στην περιοχή. Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε ένα καταπράσινο τόξο που εκτείνεται από την εκβολή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη (στον Περσικό Κόλπο) και φτάνει έως την κοιλάδα του Νείλου (στην Αίγυπτο). Σ’ αυτή την εύφορη περιοχή δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί, επινοήθηκε η γραφή και ο τροχός και άνθισαν μερικοί από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Σήμερα, οι αρχαιολογικοί τους χώροι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco*και οι θησαυροί τους κοσμούν μουσεία σ’ όλο τον κόσμο.

Πότε µπορούµε να πούµε πως η µελέτη της Αγίας Γραφής είναι ιδιαίτερα σηµαντική;

Για τους χριστιανούς όλου του κόσµου η Βίβλος είναι το ιερό τους βιβλίο. Ας δούµε γιατί: Μια έκφραση που συχνά χρησιµοποιούν γι’ αυτήν είναι: ο λόγος του Θεού. Τι σηµαίνει όµως αυτό; Ποιος και γιατί «λέει», «µιλάει» µέσα σ’ αυτά τα κείµενα;

Μπορούµε να σχηµατίσουµε µια πρώτη ιδέα αν σκεφτούµε πότε και γιατί µιλούν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο στην καθηµερινή ζωή: Όταν θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να επικοινωνήσουν µε τους άλλους κι έτσι να κάνουν καλύτερες τις σχέσεις τους. Για µια επικοινωνία µιλούν και τα βιβλία της Αγίας Γραφής: τη «συνοµιλία» και τη σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους. ∆ηλαδή από τη µια µεριά ο Θεός αναζητά µε αγάπη τον άνθρωπο µέσα στην καθηµερινή του ζωή, του δείχνει την αλήθεια, τον στηρίζει, τον θεραπεύει από το κακό. Από την άλλη ο άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει τις ενέργειες του Θεού, να ανταποκριθεί θετικά και να αλλάξει τη ζωή του βελτιώνοντας έτσι και τον κόσµο ολόκληρο. Αυτή η σχέση του Θεού µε τους ανθρώπους είναι γεµάτη περιπέτειες. Κι αυτήν ακριβώς τη σχέση περιγράφουν οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής στα κείµενά τους (όπως θα δούµε στα επόµενα µαθήµατα) µε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Έτσι µπορούµε να λέµε ότι για τους χριστιανούς η Αγία Γραφή είναι ο «λόγος του Θεού», δοσµένος όµως µε τα «λόγια των ανθρώπων» (= των συγγραφέων).

Τώρα ίσως µπορούµε να καταλάβουµε γιατί οι χριστιανοί τη θεωρούν το ιερό τους βιβλίο. Το σεβασµό τους τον δείχνουν µε πολλούς τρόπους: την τοποθετούν στην Αγία Τράπεζα των ναών, διαβάζουν αποσπάσµατά της στη Θεία Λειτουργία*, αλλά και σ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες*, τη φυλάσσουν στο σπίτι τους και τη µελετούν.

Όλα αυτά βέβαια έχουν νόηµα, όταν, διαβάζοντας τα βιβλικά κείµενα, έχουµε την ευκαιρία να σκεφτόµαστε, να ρωτάµε, να συζητάµε. Τότε µπορούµε να ανακαλύπτουµε τη σχέση τους µε τη ζωή, τη δική µας και του κόσµου ολόκληρου. Κι ας µην ξεχνάµε: για µια τέτοια ανακάλυψη χρειάζεται προσπάθεια, χρόνος και υποµονή!

Ποια είναι η θέση της Βίβλου στον παγκόσμιο πολιτισμό;Όποιο µουσείο κι αν επισκεφτούµε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλο τον κόσµο, θα διαπιστώσουµε ότι πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν εµπνευστεί από τις ιστορίες και τα πρόσωπα της Βίβλου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη τέχνης: τη λογοτεχνία, τη µουσική, το θέατρο, τον κινηµατογράφο. H µεγάλη επίδραση της Βίβλου στην τέχνη συνεχίζεται και στις µέρες µας. Πράγµατι, δύσκολα µπορεί να βρεθεί κείµενο που εµπνέει τόσο βαθιά και τόσους πολλούς καλλιτέχνες σε όλη την υφήλιο*!

Εκτός από την τέχνη και τα µνηµεία πολιτισµού η Βίβλος έχει επηρεάσει και την καθηµερινή ζωή και συµπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως των χριστιανών: τις γιορτές και τα έθιµά τους, το πώς πιστεύουν και λατρεύουν το Θεό, πώς αντιµετωπίζουν το συνάνθρωπό τους και τον κόσµο, πώς φέρονται στις απλές αλλά και στις κρίσιµες στιγµές της ζωής τους κ.ά. ∆ίκαια, λοιπόν, µπορούµε να ισχυριστούµε ότι η Βίβλος βρίσκεται στο κέντρο του πολιτισµού και της ζωής των ανθρώπων στη διάρκεια όλων των αιώνων µετά τη Γέννηση του Χριστού. Αυτό ισχύει για τους λαούς της Ευρώπης αλλά και όλων των χριστιανικών χωρών του κόσµου. Έτσι, η Αγία Γραφή µπορεί να θεωρηθεί όχι µόνον κοινή πολιτιστική τους κληρονοµιά αλλά και πηγή του πολιτισµού τους.

Όλα αυτά σηµαίνουν ότι όποιος θέλει να κατανοήσει τη θρησκεία, τον πολιτισµό και την ιστορία της πατρίδας του, αλλά και πολλών χωρών του κόσµου, χρειάζεται να γνωρίσει το συναρπαστικό* κόσµο της Αγίας Γραφής.

http://prezi.com/jqq2zmxppb-y/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Σχολιάστε