Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία – Ομάδα 2 – Α1 – Καλοί Σαμαρείτες του σήμερα!

2. Αφροδίτη Δ. – Νομική Κ., Νικόλας Αμπ. – Ελευθέριος Γλ.

Θέμα Εργασίας : α) Ψάξτε στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά/ βιβλία να βρείτε ανθρώπους  που ζούν δημιουργικά χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά τους όχι μόνο για τον εαυτό τους. (google : καλοί Σαμαρείτες σήμερα) και αναφέρετε δύο τουλάχιστον παραδείγματα γράφοντας μία σελίδα για κάθε παράδειγμα. β) Παρουσιάστε μια σκηνή ή εικόνα με θέμα «Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός ».

Θα μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που τρέχουν και τα χρέη που συσσωρεύονται, εκείνοι ωστόσο επιλέγουν τον δρόμο της αρετής. Σπάνιο δεν το λες, ούτε όμως και συχνό! Είναι μάλλον εκείνη η φωνούλα της συνείδησης που δεν καταπνίγεται από τον κάματο της επιβίωσης και προστάζει να επιστραφούν τα μετρητά στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ξεμπερδεύοντας μια και καλή με τον πειρασμό να τα κρατήσεις…

Άστεγη γυναίκα

rtrnmone1

 Μια 62χρονη ανέστια γυναίκα από το Κάλγκαρι του Καναδά βρήκε ένα πορτοφόλι με 10.000 δολάρια και παρά το γεγονός ότι κοιμάται στον δρόμο και τρέφεται από τα κοινωνικά συσσίτια του δήμου, αποφάσισε να το παραδώσει στις Αρχές. «Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να τα κρατήσω», είπε η γυναίκα, «δεν είναι εξάλλου δικά μου». Η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο στον Καναδά και πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να την ανακουφίσουν οικονομικά, η ίδια επέλεξε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία της και να μην αποδεχτεί τη βοήθεια. Ο ιδιοκτήτης του πορτοφολιού ωστόσο, αφού της έδωσε επιτόπου 500 δολάρια, οργάνωσε μια κρυφή εκστρατεία υπέρ της, που θα κατέληγε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ικανό να της επιτρέψει να νοικιάσει ένα σπιτάκι…

Υπάλληλος πολυκαταστήματος

υπάλληλος πολυκαταστήματος

 Ο Bismark Mensah, υπάλληλος των Walmart στην Ουάσιγκτον, μάζευε όπως και κάθε άλλη μέρα τα καρότσια από το πάρκινγκ του πολυκαταστήματος όταν βρήκε αναπάντεχα φάκελο που περιείχε 20.000 δολάρια. Κατάλαβε ότι έπεσε από αυτοκίνητο πελάτισσας που είχε μόλις ξεκινήσει και το κυνήγησε στους δρόμους της πόλης για να επιστρέψει τα χρήματα στη γυναίκα! Για την καλή του πράξη έλαβε το βραβείο «Ακεραιότητα στην Πράξη» από τα Walmart. Τα χρήματα ανήκαν στο ζευγάρι Leona Wisdom και Gary Elton, που τα είχαν πάρει μόλις πρωτύτερα από χρηματοδοτική εταιρία για να αποπληρώσουν τις δόσεις του σπιτιού τους. Ο Mensah αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή από το ζευγάρι, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε και κάτι που να αξίζει τιμές! Πόσα βγάζει ο έντιμος υπάλληλος στη δουλειά του; Μόλις 9 δολάρια την ώρα…

Έντιμη γιαγιά έντιμη γιαγιά

 Η 75χρονη Billie Watts από το Τενεσί έτρωγε σε εστιατόριο όταν βρήκε στην τουαλέτα των γυναικών μια τσάντα να κρέμεται «αδέσποτη»: ανοίγοντάς τη, βρήκε τη φωτογραφία δυο γυναικών κι έναν φάκελο με 97.000 δολάρια, σε χαρτονομίσματα των 1.000 δολαρίων. Αφού ενημέρωσε τον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανακάλυψή της, αφήνοντάς του τα στοιχεία της, πήρε την τσάντα στο σπίτι της. Σύντομα μια γυναίκα της τηλεφώνησε και περιέγραψε λεπτομερώς τα περιεχόμενα της τσάντας, πείθοντας την ηλικιωμένη ότι ήταν η ιδιοκτήτριά της. Η γυναίκα έμοιαζε πάντως περισσότερο ευγνώμων για τη φωτογραφία παρά για το μετρητό. Αποδείχθηκε ότι ήταν η μόνη φωτογραφία που είχε με την προσφάτως εκλιπούσα κόρη της. Τα χρήματα ανήκαν στην κόρη, με τα οποία υπολόγιζε η χαροκαμμένη μάνα να κάνει μια νέα αρχή κοντά στον γιο της στη Φλόριντα. Η γυναίκα πρόσφερε αμοιβή 1.000 δολαρίων στην ηλικιωμένη, εκείνη όμως αρνήθηκε ευγενικά…

Νέος ιδιοκτήτης νεος ιδιοκτητης

 Αφού αγόρασε έπειτα από κόπους ετών σπίτι για την οικογένειά του, ο Josh Ferrin από τη Γιούτα επισκέφτηκε το νέο απόκτημα μία μέρα πριν από τη μετακόμιση της οικογένειας. Ο άντρας ανακάλυψε μέσα στο γκαράζ μια καταπακτή που οδηγούσε σε μια καλά κρυμμένη σοφίτα. Εκεί βρήκε με μεγάλη έκπληξη 8 μεταλλικά κουτιά, που έμοιαζαν με δοχεία πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου, όλα τους γεμάτα με μασούρια μετρητών δεμένα με σπάγκο! Ο Ferrin ειδοποίησε τη σύζυγό του και καταμέτρησαν το παραδάκι, σταματώντας στα 40.000 δολάρια, με κάτι «ψιλά» να απομένουν αμέτρητα (άλλες 5.000 δολάρια!). Ο Ferrin θυμήθηκε ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της οικίας, Arnold Bangerter, που είχε αποβιώσει πρόσφατα, είχε αφήσει το σπίτι στα παιδιά του και ήρθε έτσι σε επαφή με τον γιο του, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε ανέκαθεν τη συνήθεια να κρύβει λεφτά. Ο Ferrin επέστρεψε τα χρήματα στην οικογένεια του Bangerter χωρίς δεύτερες σκέψεις. «Είμαι κι εγώ πατέρας», δήλωσε, «και ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου. Είναι σαν να τον βλέπω να κρύβει τα χρήματα για μια δύσκολη στιγμή και θα ήταν λάθος μου να του στερήσω τη δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά του»…

Οδηγός ταξί

ταξιτζής

 Ο 42χρονος ταξιτζής από το Λας Βέγκας Adam Woldemarim καθάριζε το ταξί του πριν από την καθημερινή βάρδια όταν ανακάλυψε στο πίσω κάθισμα μια μαύρη θήκη laptop γεμάτη με 221.510 δολάρια! Ο ταξιτζής παρέδωσε τη θήκη στην εταιρία και έπειτα από μία ώρα ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις της. Ο πρόσφυγας από την Αιθιοπία βρήκε έναν άντρα να τον περιμένει περιχαρής, αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον! Ο άντρας είχε μόλις κερδίσει τα χρήματα στο καζίνο και είχε ανατραπεί ο κόσμος του όταν τα έχασε. Η αμοιβή των 2.000 δολαρίων που πρόσφερε στον Αιθίοπα δεν έγινε ποτέ δεκτή…

Επιχειρηματίας σε πτώχευση

επιχειρηματίας σε πτώχευση

 Ο Eli Estrada από το Λονγκ Μπιτς ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας: η πιστωτική του είχε παραφουσκώσει, η εταιρία του πήγαινε κατά διαόλου και χρωστούσε και πολλά για τον επικείμενο γάμο του. Όταν σκόνταψε λοιπόν πάνω σε μια τσάντα γεμάτη με 144.000 δολάρια, του πέρασε από το μυαλό να τα κρατήσει. «Αυτή είναι η πρώτη σου αντίδραση», παραδέχεται ο άντρας, «δεν είναι όμως δικά σου και γίνεσαι νευρικός και νιώθεις ότι έκανες κάτι κακό, παρά το γεγονός ότι δεν έκανες». Ο άντρας παρέδωσε την τσάντα στην αστυνομία, η οποία είχε πέσει τελικά από θωρακισμένο όχημα χρηματαποστολής. Παρά τα χρέη και την κακή οικονομική κατάσταση, ο επιχειρηματίας έκανε το καλό, για το οποίο έλαβε αμοιβή 2.000 δολαρίων από την εταιρία security…

Ο μικρός βιοπαλαιστής μικρός βιοπαλαιστής

 Την ώρα που καθάριζε την κινηματογραφική αίθουσα μετά την προβολή της ταινίας, ο 19χρονος υπάλληλος Christopher Montgomery βρήκε ένα πουγκί που περιείχε 24.000 δολάρια. Αντί να τα παραχώσει στις τσέπες του, τα παρέδωσε επιτόπου στον διευθυντή, ο οποίος σιγουρεύτηκε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Το μετρητό είχε πέσει από την τσάντα της RoseMarie Limoncelli, που διατηρεί ένα μικρό κατάστημα. Η ίδια ευχαρίστησε θερμά τον πιτσιρικά και προσφέρθηκε να του δώσει ένα ποσό, ο νεαρός αρνήθηκε ωστόσο παρά το πενιχρό εισόδημά του…

Άνεργη δασκάλα άνεργη δασκάλα

Η Candace Scott από το Τέξας οδηγούσε το αυτοκίνητό της όταν εντόπισε στην άκρη του δρόμου μια τσάντα, η οποία περιείχε 20.000 δολάρια. Το δίλημμά της; Αν θα καλούσε το «100» ή θα τα παρέδιδε η ίδια προσωπικά στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα! Πολύ σωστά, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να τα κρατήσει. Κοιτώντας βέβαια καλύτερα, εντόπισε το λογότυπο τράπεζας και αποφάσισε να τα παραδώσει στο πλησιέστερο υποκατάστημα. Έκπληκτος από την ηθική της ακεραιότητα, ο ταμίας ειδοποίησε τον διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την άνεργη δασκάλα της έδωσε μια δωροεπιταγή αξίας 500 δολαρίων. Όσο για τον ταμία, περιορίστηκε να σχολιάσει στη γυναίκα: «Είσαι ο τιμιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ή ο πιο χαζός!»…

Σερβιτόρα σερβιτόρα

 Η Jennifer Shaw εργαζόταν ως σερβιτόρα στην Τζόρτζια των ΗΠΑ όταν βρήκε φάκελο με 5.000 δολάρια αφημένο σε τραπέζι που καθόταν μια παρέα αντρών. Η κοπέλα έτρεξε στο πάρκινγκ και έδωσε τον φάκελο στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος της έδωσε κατόπιν φιλοδώρημα 100 δολαρίων. «Δεν ξέρεις τι να σκεφτείς αρχικά όταν σου τυχαίνει κάτι τέτοιο», σχολίασε η γκαρσόνα για να συνεχίσει: «Τα γόνατά μου έτρεμαν όταν συνειδητοποίησα για τι ποσό μιλάμε». Περιχαρής ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, την επαίνεσε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της…

10χρονο αγόρι δεκάχρονο αγόρι

Ο μόλις 10 ετών Tyler Schaefer από το Κάνσας Σίτι διέμενε με τους γονείς του σε ξενοδοχείο της πόλης όταν έκανε τη στεντόρεια ανακοίνωση: «Βρήκα λεφτά!». Ο πατέρας του, Cody Schaefer, πλησίασε τον πιτσιρικά για να δει στο ανοιχτό συρτάρι του κομοδίνου ένα πάκο με 100δόλαρα συνολικής αξίας 10.000 δολαρίων. Η οικογένεια παρέδωσε τα χρήματα στην ασφάλεια του ξενοδοχείου κι εκείνοι με τη σειρά τους στην αστυνομία. Κανείς δεν έχει διεκδικήσει μέχρι στιγμής τα χρήματα και σύμφωνα με τον πολιτειακό νόμο του Μιζούρι, έπειτα από 7 μήνες τα χρήματα θα είναι του παιδιού. Όσο για τον πατέρα του, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Δεν ήρθα εδώ με 10.000 δολάρια και δεν θα φύγω από δω με 10.000 δολάρια στην τσέπη!»…

από τον Νικόλα Αμπ. Α1
    «Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός»  
από τον Ανδρέα Κ., Α1

 Ο Γκουίντο πείθει τον γιο του τον Τζιοζέ ότι οι φύλακες του στρατοπέδου είναι κακοί γιατί θέλουν κι αυτοί να κερδίσουν το τανκ και έτσι όλα τα άλλπατέρας παιδί1α παιδιά κρύβονται για να κερδίσουν το παιχνίδι. Όταν ο Τζιοζέ  δε θέλει να παίξει άλλο και ζητά να επιστρέψει σπίτι, του λέει ότι είναι λίγους πόντους πριν τη νίκη. Παρά το γεγονός ότι είναι περιτριγυρισμένος από μιζέρια, αρρώστια και θάνατο, ο Τζιοζέ δεν αμφιβάλλει καθόλου για τα λεγόμενα του πατέρα του, χάρη στην πειστική του ερμηνεία και τη δική του αθωότητα.

        “Οι φιλάνθρωποι της διπλανής πόρτας μαζεύουν το φαγητό που περισσεύει από εταιρείες εστίασης και εστιατόρια και το δίνουν σε συσσίτια απόρων και αστέγων. Ονόμασαν την ομάδα τους «Μπορούμε!» κάτι που αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη.

Ήρθαν σε επαφή με τους υπαλλήλους της κουζίνας του «Χίλτον» και μάζεψαν μόνο από αυτούς 408 κιλά τρόφιμα. Ναυτιλιακή εταιρεία τους διέθεσε 520 γεύματα που θα πήγαιναν χαμένα από μια εκδήλωση. Παιδικός σταθμός προσέφερε τα ιδιωτικά του λεωφορεία για τη μεταφορά των τροφίμων και πάει λέγοντας.

Οι σύγχρονοι Σαμαρείτες, μια χούφτα απλοί πολίτες που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, δίνουν το καλό παράδειγμα και βάζουν τα γυαλιά στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πώς μπορείς να βοηθήσεις άμεσα τους άστεγους και άπορους της χώρας σου χωρίς κανένα απολύτως όφελος, παρά μόνο την ηθική ικανοποίηση.

Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον άνθρωπο τns διπλανής πόρτας, ίσως μάλιστα να διαθέτουν παραπάνω θέληση, ρομαντισμό και διάθεση από όλους τους υπόλοιπους μαζί και περίσσια υπομονή για να πετύχουν τον δύσκολο στόχο που έθεσαν: να δημιουργήσουν ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο παροχής τροφίμων, το οποίο να λειτουργεί ως χείρα βοηθείας στους άστεγους και άπορους πολίτες απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Έτσι, λοιπόν, απλοί πολίτες δημιούργησαν το «Μπορούμε», μία πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ τns αξιοποίησης του για κοινωφελή σκοπό, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων», όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους.

μπορούμε3“Βλέποντας το παράδοξο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεινάνε ή υποσιτίζονται ενώ ταυτόχρονα τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερινά από εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και σημεία εστίασης, αποφασίσαμε να δράσουμε”, αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» n εμπνευστής του αισιόδοξου αυτού εγχειρήματος κυρία Ξένια Παπασταύρου, τονίζοντας τον σημαντικό και καταλυτικό ρόλο των εταιρειών εστίασης οι οποίες έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, και μάλιστα με το παραπάνω.

«Οι εταιρείες εστίασης είναι αρωγοί και σύμμαχοι μας. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους ούτε ένα πιάτο φαγητό στην Ελλάδα του 2011, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο πέταμα του κατάλληλου φαγητού που τους περισσεύει».

Τα πρώτα αποτελέσματα άλλωστε τns προσπάθειας αυτής κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. “Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μέχρι σήμερα που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι για τον κόπο μας και τον χρόνο που διαθέτουμε καθημερινά προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο”, λέει η 25χρονη εθελόντρια κυρία Αλέξια Μοάτσου.

“Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο από το προσωπικό της κουζίνας του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Hilton” λάβαμε 408 κιλά τρόφιμα. Μια άλλη εταιρεία τροφίμων μάς παρέδωσε 500 κιλά μήλα, 200 κιλά ρόδια και 40 κιβώτια ακτινίδια, τα οποία πήγαν άμεσα στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Μια ναυτιλιακή εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι θα διαθέσει 520 γεύματα από μια εκδήλωση που θα διοργανώσει. To καφέ “Alflere” στο Κολωνάκι επίσης μας διέθεσε τρόφιμα, όπως και άλλοι πολλοί. Η λίστα με τους συμμετέχοντες ολοένα και αυξάνει».

“Να μην ξεχάσουμε και πρωτοβουλίες όπως αυτή του Στέλιου Παρλιάρον, που πρόσφερε όλα τα γλυκά του από μια φωτογράφηση στη στέγη Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία”, προσθέτει ο 34xpovos δημόσιος υπάλληλος και εθελοντής του «Μπορούμε» κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης. Παλιό μέλος τns Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, είχε συμμετάσχει σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν και σήμερα συμβάλλει σε παρόμοιες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι του.

“Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί γύρω μου νιώθω τυχερός που έχω τη δουλειά μου. Αισθάνομαι ικανοποίηση να βοηθάω τον κόσμο γύρω μου και νομίζω ότι τα συναισθήματα που νιώθεις μέσα απ’ αυτές τις δραστηριότητες είναι ανεκτίμητα”.

 

Στα χρόνια της κρίσης, του πόνου, της πείνας και της φτώχιας υπάρχουν άνθρωποι που μακριά από κάθε δημοσιότητα δίνουν και την ίδια τους την ψυχή προκειμένου να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους.

Στην πόλη μας υπάρχουν δύο τέτοιοι Άνθρωποι δύο απλοί ιερείς που χωρίς να το γνωρίζει κανείς βοηθούν ένα μικρό παιδί και την μητέρα του καθώς και μια οικογένεια με 3 παιδιά.

Μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο ζουν λοιπόν μια γυναίκα με το παιδί της που διάφορες καταστάσεις τους έχουν αναγκάσει να ζουν μόνοι τους.

Δίχως εργασία η μητέρα μιας και η ίδια αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα βρέθηκαν στην πόλη μας για να ζήσουν.

Όμως δυστυχώς τα φέρνουν πολύ δύσκολα αφού το μικρό επίδομα δεν είναι αρκετό για τις βασικές ανάγκες και εδώ είναι που έρχονται οι δύο ιερείς της πόλης μας.

Από την άλλη, μια άλλη οικογένεια με λίγο μεγαλύτερα παιδιά δέχεται όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την πνευματική βοήθεια από τον ιερέα, πολλές είναι οι φορές που η βοήθειά του φτάνει μέχρι το σημείο και να διαβάζει τα παιδιά.

Όσο και αν προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα δυστυχώς ήταν αδύνατον. Βλέπετε κάποιοι δεν χρειάζονται αναγνώριση και «εργάζονται» μυστικά και κυρίως ανθρώπινα.

Με δικά τους έξοδα πολλές φορές εξασφαλίζουν τις πρώτες ανάγκες κυρίως του μικρού παιδιού στην πρώτη περίπτωση που πρόσφατα δεν είχε ούτε μπουφάν να φορέσει για να πάει στο σχολείο. Ο ένας ιερέας πήρε το μπουφάν του δικού του παιδιού και το έδωσε. Όπως έδωσαν και κρεβάτι για να κοιμούνται καθώς και η συνεχής προσφορά σε τρόφιμα είναι σημαντική. Αλλά και στην δεύτερη οικογένεια πολλές είναι οι φορές που οι ίδιοι με δικά τους χρήματα τους εξασφαλίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Καλοί Σαμαρείτες λοιπόν στην εποχή μας, φρουροί της ανθρωπιάς αλλά και άνθρωποι με σεμνότητα γιατί όσο και αν προσπαθήσαμε να μάθουμε περισσότερα καμία επιπλέον πληροφορία δεν καταφέραμε να αλιεύσουμε. Το αποτέλεσμα όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί…

Σχολιάστε