Διαγώνισμα Γ’ Τριμήνου Α’ Γυμνασίου 2015

Μωσής και δέκα εντολές

Διαγώνισμα Γ’ τριμήνου Α΄ Γυμνασίου-2015-1

δημιουργία του ανθρώπου1

Διαγώνισμα Γ’ τριμήνου Α΄ Γυμνασίου-2015-λύσεις

2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Μάθημα : Μελέτη Παλαιάς Διαθήκης

Τάξη : Α’  Γυμνασίου  Τμήμα: ……

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ……………………………………

Ημ/νία : 04/05/ 2015

ΒΑΘΜΟΣ : …………………….…….……………………..

 Διαγώνισμα Γ’ Τριμήνου της Α΄ Γυμνασίου 2015

  1. Να κυκλώσετε το Σ αν είναι σωστή και το Λ αν είναι λανθασμένη η πρόταση : Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του Σωστό ή Λάθος
  2. Οι Προφήτες για να γίνονται κατανοητοί από τους συγχρόνους τους άλλοτε χρησιμοποιούσαν στο λόγο τους αφηγήσεις, χρησμούς, ποιήματα και τραγούδια και άλλοτε έκαναν πράξεις με συμβολικό νόημα ”.                                                                                  [Σ]              Λ
  3. Θρησκευτικός συγκρητισμός σημαίνει σύγκριση όμοιων πραγμάτων                Σ            [Λ]
  4. Οι ψαλμοί είναι θερμές προσευχές και εκφραστικά ποιήματα                [Σ]              Λ
  5. Οι ψευδοπροφήτες ήταν απεσταλμένοι του Θεού.                                                Σ               [Λ]

Διαλέξτε μία από τις λανθασμένες απαντήσεις και γράψτε τον αριθμό της και δίπλα γιατί είναι λάθος.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………….

  1. 2.  Απάντησε σύντομα στις ερωτήσεις :

Χρίση του βασιλιά είναι : 

Την τελούσε ένας άνθρωπος του Θεού, προφήτης ή ιερέας, χύνοντας λάδι στο κεφάλι του βασιλιά.Μ΄αυτόν τον τρόπο δηλωνόταν με ένα εξωτερικό σημείο (το λάδι) ότι ο άνθρωπος αθτός ήταν εκλεγμένος από τον θεό να γίνει όργανο του για την διακυβέρνηση του λαού. Έτσι, ο βασιλιάς λεγόταν χριστός(=χρισμένος) και αναγνωριζόταν ως άξιος μιας μεγάλης αποστολής. Η εβραϊκή λέξη για το «χριστός» είναι «Μεσσίας» και δινόταν στο διάδοχο του βασιλικού θρόνου του Δαβίδ.

Ποιο ήταν το χάρισμα που έδωσε ο Θεός στο Σολομώντα για να διοικήσει το ισραηλιτικό κράτος;

Σοφία

Θρησκευτικός συγκριτισμός σημαίνει :

Έτσι ονομάζεται το φαινόμενο της ανάμιξης στοιχείων από διαφορετικές θρησκείες. Στην εποχή των προφητών ειδωλολατρικές συνήθειες αναμιγνύονταν με τις ιουδαϊκές θρησκευτικές αντιλήψεις. Έτσι όμως η πίστη των Ιουδαίων επηρεαζόταν αρνητικά.

Τα βιβλία της σοφίας ονομάζονται :

Σ’ όλους τους λαούς της εποχής, όπως και στον Ισραήλ, αναπτύχθηκε ένα ιδιαίτερο φιλολογικό είδος, η Σοφία. Πρόκειται για συλλογές παροιμιών, γνωμικών, συμβουλών κ.ά. που αναφέρονται σε πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής κι επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς πρέπει να ζούμε;». Τέτοια «σοφιολογικά» έργα υπάρχουν και στην Παλαιά Διαθήκη. Είναι τα πέντε από τα 7 Ποιητικά – Διδακτικά βιβλία της: Ιώβ, Παροιμίαι, Εκκλησιαστής, Σοφία Σολομώντος και Σοφία Σειράχ. Εξαιτίας της πολυθρύλητης σοφίας του βασιλιά Σολομώντα τα περισσότερα απ’ αυτά (Παροιμίαι, Εκκλησιαστής, Σοφία Σολομώντος) αποδόθηκαν σ’ αυτόν.

3.Συμπληρώστε το κείμενο με τις λέξεις που λείπουν. Συμπληρώστε τις δοσμένες λέξεις δίπλα σε κάθε αριθμό που ταιριάζουν με τη σειρά που βρίσκονται κάτω από το κείμενο της άσκησης:

(σκληρά, έλεγχαν, διαφθοράς, κηρύγματά, προειδοποιούσαν, βασιλείς, καταδιώχθηκαν συνειδητοποιούν, προφήτες, αποτέλεσμα)

Μοναχικές φωνές που αποκάλυπταν την κρίση της εποχής τους. Οι…….(1)…….., με τη φώτιση του Θεού, μπορούσαν να βλέπουν σε βάθος τα πράγματα και να …………(2)…….. τι πραγματικά συνέβαινε στην εποχή τους. Αντιλαμβάνονταν δηλαδή τα σημάδια του ηθικού ξεπεσμού και της……..(3)……….., ακόμη κι όταν όλες οι συνθήκες της εποχής φαίνονταν ιδανικές. Αναγνώριζαν τι δεν πήγαινε καλά και ποιοι κίνδυνοι παραμόνευαν τους Ισραηλίτες. Επιπλέον, συναισθάνονταν τις καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθούσαν για τη ζωή του κράτους και των ανθρώπων. Όλα αυτά τα αποκάλυπταν με τα …….(4)……. τους, χωρίς δισταγμούς και μισόλογα, προσπαθώντας έτσι να «ανοίξουν τα μάτια» των συμπατριωτών τους. ……(5)…….. και ………(6)…… – συχνά με …..(7)….. λόγια – τους πάντες, χωρίς καμιά διάκριση: τους ……(8)………, τους ιερείς, το λαό. Το ……(9)…….. ήταν να γίνονται δυσάρεστοι και απειλητικοί. Γι’ αυτό το λόγο γνώρισαν πολλές δοκιμασίες: περιφρονήθηκαν, περιπαίχτηκαν, ……(10)……… Κάποιοι μάλιστα θανατώθηκαν.

  1. προφήτες  2. συνειδητοποιούν  3. διαφθοράς, 4. κηρύγματά  5. Έλεγχαν
  1. προειδοποιούσαν 7. σκληρά 8. βασιλείς,  9. αποτέλεσμα 10. καταδιώχθηκαν
  1. Τι ξέρετε για το Ναό του Σολομώντα;

Ο Δαβίδ είχε ονειρευτεί να κτίσει ένα ναό για τον Κύριο. Ωστόσο, αυτός που έμελλε να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν ο γιος του, ο Σολομών. Εφτά χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωσή του. Ογδόντα χιλιάδες λατόμοι έκοψαν και πελέκησαν τις πέτρες. Ξυλεία μεταφέρθηκε από το όρος Λίβανο. Τριάντα χιλιάδες εργάτες δούλεψαν για το χτίσιμό του και τρισήμισυ χιλιάδες επιστάτες επέβλεπαν το έργο.

Ο Ναός χτίστηκε στο πιο ψηλό σημείο της Ιερουσαλήμ, πάνω στο λόφο Σιών, δίπλα στο παλάτι του βασιλιά. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ήταν ένα πέτρινο μακρόστενο κτίριο που χωριζόταν σε τρία τμήματα: τον πρόναο, τα Άγια και τα Άγια των Αγίων, όπου φυλασσόταν η Κιβωτός της Διαθήκης. Οι τοίχοι του Ναού ήταν ντυμένοι με ξύλο κέδρου. Κέδρινη ήταν και η σκεπή. Το κτίριο περιστοιχιζόταν από μεγάλη αυλή.

Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν μέσα σε γενική συγκίνηση του λαού. Ο Σολομών στάθηκε μπροστά στο θυσιαστήριο του Κυρίου απέναντι σ’ όλη την ισραηλιτική κοινότητα. Άπλωσε τα χέρια του στον ουρανό και είπε: «Κύριε, Θεέ του Ισραήλ, δεν υπάρχει Θεός όμοιος με σένα στον ουρανό πάνω κι εδώ κάτω στη γη. Τηρείς τη Διαθήκη σου με τους δούλους σου και δεν παύεις να τους αγαπάς… Ας είναι στραμμένο το βλέμμα σου πάνω σ’ ετούτο το Ναό μέρα και νύχτα».

Μια ολόκληρη βδομάδα διήρκεσαν οι γιορτές. Από τότε και μετά η καρδιά του ισραηλιτικού λαού χτυπούσε στην Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλίτες, όπου κι αν ζούσαν, όταν ήθελαν να προσευχηθούν, στρέφονταν προς τη μεριά της ιερής τους πόλης όπου βρισκόταν ο Ναός του Κυρίου.

  1. α) Πώς άρχιζαν το κήρυγμά τους οι προφήτες και γιατί;

όλοι εμπιστεύονταν απόλυτα το Θεό, ξεπερνούσαν τους φόβους τους και βροντοφώναζαν με τόλμη το θέλημά του. Πάντοτε άρχιζαν το κήρυγμά τους με τα λόγια: «Τάδε λέγει Κύριος..»» ή «Λόγος Κυρίου.. .».

β) Ποια ήταν η αποστολή και το έργο των προφητών;

Οι προφήτες, λοιπόν, αποστέλλονταν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον αληθινό Θεό και τους ανθρώπους. Όμως ένα τέτοιο έργο δεν ήταν εύκολο! Γι’ αυτό και κάποιοι στην αρχή δίσταζαν. Τελικά, ωστόσο,   β) Μοναχικές φωνές που αποκάλυπταν την κρίση της εποχής τους. Οι προφήτες, με τη φώτιση του Θεού, μπορούσαν να βλέπουν σε βάθος τα πράγματα και να συνειδητοποιούν τι πραγματικά συνέβαινε στην εποχή τους. Αντιλαμβάνονταν δηλαδή τα σημάδια του ηθικού ξεπεσμού και της διαφθο-ράς, ακόμη κι όταν όλες οι συνθήκες της εποχής φαίνονταν ιδανικές. Αναγνώριζαν τι δεν πήγαινε καλά και ποιοι κίνδυνοι παραμόνευαν τους Ισραηλίτες. Επιπλέον, συναισθάνονταν τις καταστροφικές συνέπειες που θα ακολουθούσαν για τη ζωή του κράτους και των ανθρώπων. Όλα αυτά τα αποκάλυπταν με τα κηρύγματά τους, χωρίς δισταγμούς και μισόλογα, προσπαθώντας έτσι να «ανοίξουν τα μάτια» των συμπατριωτών τους. Έλεγχαν και προειδοποιούσαν – συχνά με σκληρά λόγια – τους πάντες, χωρίς καμιά διάκριση: τους βασιλείς, τους ιερείς, το λαό. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται δυσάρεστοι και απειλητικοί. Γι’ αυτό το λόγο γνώρισαν πολλές δοκιμασίες: περιφρονήθηκαν, περιπαίχτηκαν, καταδιώχθηκαν. Κάποιοι μάλιστα θανατώθηκαν. Με τα κηρύγματα τους οι προφήτες είχαν ως κύριο σκοπό να «ξυπνήσουν» τους Ισραηλίτες, ώστε να συναισθανθούν τα λάθη τους και να ξαναφτιάξουν τη σχέση τους με το Θεό. Γι’ αυτό τους καλούσαν να μετανοήσουν και ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής. Για να τους καταλαβαίνουν καλύτερα οι σύγχρονοί τους προσπαθούσαν να είναι όσο γίνεται πιο παραστατικοί. Έτσι, άλλοτε χρησιμοποιούσαν στο λόγο τους αφηγήσεις, χρησμούς, ποιήματα και τραγούδια και άλλοτε έκαναν πράξεις με συμβολικό νόημα. Οι προφήτες δεν αρκούνταν στο να ελέγχουν αυστηρά και να προειδοποιούν το λαό. Ταυτόχρονα, με κάθε λόγο τους υπενθύμιζαν ότι ο Θεός ως στοργικός πατέρας νοιάζεται για τους ανθρώπους, όσο κι αν αυτοί τον ξεχνούν. Γέμιζαν παρηγοριά τις ψυχές των Ισραηλιτών. Τους διαβεβαίωναν ότι ο Θεός συνεχίζει το σχέδιό του για τη σωτηρία του κόσμου. Έστρεφαν το βλέμμα των ανθρώπων και προς ένα μέλλον μακρινό. Άνοιγαν μπροστά τους ένα παράθυρο ελπίδας, μιλώντας για την εποχή του Μεσσία. Τότε που ο Θεός θα θεραπεύσει, θα παρηγορήσει και θα φωτίσει τα πάντα. Αυτό το μήνυμα της σωτηρίας μάλιστα το απηύθυναν όχι μόνο στους συμπατριώτες τους, αλλά και στις μεταγενέστερες γενιές και σ’ όλη την ανθρωπότητα. Τα προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης . Οι προφήτες πάντα κήρυτταν προφορικά μπροστά στους ανθρώπους που τους άκουγαν. Αργότερα, είτε οι ίδιοι είτε οι μαθητές τους κατέγραψαν πολλά απ’ αυτά τα κηρύγματα. Έτσι, προέκυψαν τα 19 προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

  1. Τι γνωρίζετε για το βιβλίο των Ψαλμών; Τι εκφράζει ο πιστός όταν τους χρησιμοποιεί;

Το βιβλίο των Ψαλμών είναι μια συλλογή 150 ποιημάτων. Είναι το πιο γνωστό και αγαπητό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Οι «Ψαλμοί» πήραν το όνομά τους από το ψαλτήρι, ένα δεκάχορδο μουσικό όργανο που συνόδευε το τραγούδι τους. Το βιβλίο των Ψαλμών συνδέθηκε με το όνομα του βασιλιά Δαβίδ, επειδή δεν ήταν μόνο μουσικός, αλλά είχε και τη φήμη σπουδαίου ποιητή. Τα ποιήματα των Ψαλμών ήταν βέβαια ύμνοι για τον ιουδαϊκό Ναό και τη Συναγωγή, αλλά έγιναν οι πιο αγαπητοί ύμνοι και για τη χριστιανική Εκκλησία. Σε κάθε χριστιανική ακολουθία απαγγέλλονται στίχοι ή ολόκληροι ψαλμοί.

7. Τι είναι το υπόλειμμα ; Ποιος προφήτης μίλησε για αυτό;

Ο Μιχαίας μίλησε πρώτα για το «υπόλειμμα» : ήταν ένα μικρό τμήμα του λαού που παρέμενε πιστό στο Θεό, παρά τις κρίσεις και τις καταστροφές. Επιπλέον, είχε μια μεγάλη αποστολή: Να μεταφέρει από γενιά σε γενιά τις Επαγγελίες του Θεού. Απ’ αυτό το υπόλειμμα θα προερχόταν και ο Μεσσίας, που η αποστολή του θα ήταν να σώσει όχι μόνο τον Ισραήλ, αλλά όλο τον κόσμο.

  1. Λύστε το σταυρόλεξο με τους ορισμούς που σας δίνονται :                                                         
 

 

 

 

 

 

1

 

2

X
Ρ
Ι
Σ 2
Τ Ψ
Ο Α
Σ Ο Λ Ο Μ Ω Ν
Μ
Π Ρ Ο Φ Η Τ Ε Σ
Ι

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ : 1. Έγραψε βιβλία Σοφίας : Σολομών

2.Μοναχικές φωνές που αποκάλυπταν την κρίση της εποχής τους : προφήτες

ΚΑΘΕΤΑ : 1. Στα ελληνικά ο Μεσίας : Χριστός

2.Λένε πως τους έγραψε ο Δαβίδ : ψαλμοί

  1. Κυκλώστε το γράμμα που θεωρείτε σωστό στις παρακάτω ερωτήσεις. Διαλέξτε μία από τις απαντήσεις σας και δικαιολογήστε την.

     Α.Ο Ναός της Ιερουσαλήμ

  1. Ήταν έργο ζωής του Δαβίδ
  2. Ήταν όνειρο του Δαβίδ να τον πραγματοποιήσει
  3. Ήταν έργο που πραγματοποίησε ο Σολομών [ν]

Β. Τα βιβλία της Σοφίας αποτελούσαν ειδικό φιλολογικό είδος. Πέντε από τα επτά ποιητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης χαρακτηρίζονται έτσι. Αυτά είναι :

  1. Ιώβ, Παροιμίαι, Εκκλησιαστής, Σοφία Σολομώντος και Σοφία Σειράχ [ν]
  2. Ιώβ, Παροιμίαι, Άσμα Ασμάτων, Σοφία Σολομώντος και Σοφία Σειράχ
  • Ιώβ, Παροιμίαι, Άσμα Ασμάτων, Ιησούς του Ναυή, Σοφία Σολομώντος

Γ. Στους ψαλμούς ο πιστός πολύ συχνά

  1. αινεί, ευλογεί, δοξάζει το Θεό.
  2. ομολογεί, ότι αναγνωρίζει τις ευεργεσίες και τις δωρεές που ο Θεός του προσφέρει και τον ευχαριστεί γι’ αυτές.
  3. Αινεί, ευλογεί, δοξάζει το Θεό, δηλαδή ομολογεί ότι αναγνωρίζει τις ευεργεσίες και τις δωρεές που ο Θεός του προσφέρει και τον ευχαριστεί γι αυτές. [ν]

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ!

Καλή Επιτυχία !

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                     Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ                                     ΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ01)

 

Σχολιάστε