Σύγχρονος ομολογητές του σταυρού – άγιος Ευγένιος Ραντιόνωφ ο Ρώσος

http://www.youtube.com/embed/4XPvNq84EIw?feature=player_embedded» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

STAVROS1

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για τον Ρώσο νεομάρτυρα Ευγένιο Ροντιόνωφ, ένα δεκαοχτάχρονο παλικάρι του οποίου οι Μουσουλμάνοι κάψανε το κεφάλι, γιατί αρνήθηκε να βγάλει το σταυρό που φορούσε στο λαιμό και να γίνει μουσουλμάνος. Ο Ευγένιος έγινε ο μεγαλομάρτυρας των ημερών μας, για το μαρτύριο του οποίου μιλάει σήμερα όλη η Ρωσία και που το διαδίκτυο έχει πολλά να διηγηθεί. Ήδη κυκλοφορούν αγίες εικόνες του και η ρωσική εκκλησία ετοιμάζεται να τον ανακηρύξει και επίσημα «Αγιο».

Ο Ευγένιος Ραντιόνωφ γεννήθηκε το 1977 στο χωριό Κουρίλοβο κοντά στη Μόσχα. Ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας και βαφτίστηκε χριστιανός στην παιδική του ηλικία. Στα δώδεκά του χρόνια, το 1989, η γιαγιά του τον πήγε να εξομολογηθεί για πρώτη φορά, και να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Ακόμα και όταν η μητέρα του Λιουμπόβ, που σημαίνει Αγάπη, τού έλεγε να βγάζει κάποτε το σταυρό, για να μην τον ειρωνεύονται οι συμμαθητές του, δεν απαντούσε, αλλά και δεν υπάκουε σ΄αυτήν την συμβουλή. Ο Σταυρός ήταν ό,τι πιο πολύτιμο στη ζωή του Ευγένιου. Δεν τον έβγαλε από την ημέρα της βάφτισής του.

Eygeniosradionof1Κι ήρθε η στιγμή της ομολογίας του Σταυρού και, φυσικά, και του Εσταυρωμένου Ιησού. Μετά τη στρατιωτική του εκπαίδευση, αρχές του 1996, τοποθετήθηκε στα συνοριακά φυλάκια της Τσετσενίας. Τον Φεβρουάριο αιχμαλωτίζεται και παραμένει περίπου για εκατό ημέρες, αιχμάλωτος. Οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι τον έχουν στα χέρια τους. Πλησίασε η στιγμή του μαρτυρίου. Ο Χαϊχοροέβ, ο Τσετσένος Δήμιος, τον είχε διατάξει δεκαέξι φορές να βγάλει το σταυρό και να γίνει μουσουλμάνος, αλλά ο Ευγένιος αρνήθηκε να , ο βγάλει το Σταυρό. Τότε, καθώς ομολόγησε ο ίδιος ο δήμιός του, «τού έκοψα το κεφάλι»!… Παρά τις υποσχέσεις, τους ξυλοδαρμούς και τα συνεχή βασανιστήρια ο Ευγένιος ούτε λύγισε, ούτε αρνήθηκε το Χριστό. Τελικά, η μητέρα του – ύστερα από εννέα μήνες και πολλές περιπέτειες και πολλά χρήματα που πλήρωσε τους μουσουλμάνους, πέτυχε να της δώσουν το λείψανο  του παδιού της. Και το μεν σgrafikomposxiniώμα το είχε αναγνωρίσει απ’ τις μπότες που φορούσε, το δε κεφάλι, που βρισκόταν σε άλλο σημείο απ’ το υπόλοιπο σώμα, το αναγνώρισε από το σταυρό που είχε στο λαιμό του. Ο Ευγένιος αποκεφαλίστηκε στις 23 Μαΐου 1996, τη μέρα που γινόταν 19 ετών. Ο πατέρας του πέθανε από συγκοπή καρδιάς στον τάφο του παιδιού του, η δε μητέρα του έγινε πια γνωστή σ΄όλη τη Ρωσία. Ο Κύριος της έχει επιφυλάξει μια τόσο μεγάλη τιμή, ώστε να λέγεται και να είναι μητέρα μάρτυρος του Χριστού. Άλλωστε, πούλησε το διαμέρισμά της και ό,τι άλλο μπορούσε – μέχρι και ρούχα – για να μπορέσει και λύτρα να δώσει, αλλά και ν’  ανταπεξέλθει στα έξοδα εκταφής τού Ευγένιου, της κατασκευής ειδικού φερέτρου κια μεταφοράς στο χωριό, όπου και ετάφη.

Το θαυμαστό είναι πώς, σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, ο άγιος μάρτυρας Ευγένιος άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα πρόσωπα και να θαυματουργεί. Επίσης εικόνες του μάρτυρα ευωδιάζουν.

Ευγένιε, πολύαθλε, σύγχρονε μάρτυρα  και σταυροφόρε Χριστού, πρέσβευε υπέρ ημών και στήριζε όλους μας, ιδιαίτερα τους νέους στην πίστη του Χριστού.

Έγραψε ο Μιχαήλ Ε’ Μιχαηλίδης, εξέδωσε ο ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Άργους Καλύμνου και μετέφερε στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Ροδίτης, Α3.

Σχολιάστε