Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος – 30 Νοεμβρίου

άγιος ανδρέας ο πρωτόκλητος

Στη μακρινή Καπερναούμ της Γαλιλαίας ένας ξένος περπατεί. Τα ρούχα του απλά και φτωχικά. Τίποτε δεν δείχνει  πως πρόκειται για κανένα σπουδαίο πρόσωπο. Μόνο το καθάριο βλέμμα του που λάμπει σαν ήλιος. Τα λόγια του, λόγια ελπίδας και σωτηρίας: «Μετανοείτε, γιατί πλησιάζει η βασιλεία των ουρανών».

Στη θάλασσα της Γαλιλαίας δυο ψαράδες ετοιμάζουν τα δίχτυα τους. Είναι τ’ αδέρφια Ανδρέας και Πέτρος, γιοι του Ιωνά και της Ιωάννας από τη Βηθσαϊδά.

Ο ξένος πλησιάζει, τους κοιτάζει με αγάπη. «Ακολουθείστε με κι εγώ θα σας κάμω ψαράδες ανθρώπων», τους λέγει.

Η καρδιά των δυο αδερφιών φτερουγίζει. Πρώτος ο Ανδρέας αποδέχεται τη θεϊκή πρόσκληση γι’ αυτό πήρε τ’ όνομα Πρωτόκλητος. Τα δίχτυα κι η βάρκα μένουν εγκαταλειμμένα στην παραλία. ∆εν τα χρειάζονται πια. Ο Χριστός είναι το λιμάνι της σωτηρίας και η άγκυρα της ελπίδας.

∆εν ήταν όμως η πρώτη επαφή του Ανδρέα με το Μεσσία. Ο Ανδρέας, όπως κι ο ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρξαν μαθητές του Ιωάννη του Πρόδρομου. Όταν λοιπόν ο Χριστός περιερχόταν τον Ιορδάνη ποταμό, ο Αντρέας κι ο Ιωάννης άκουσαν για πρώτη φορά τον Πρόδρομο να τους αναφέρει:

«Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

Το θησαυρό της πρώτης γνωριμίας του με το Χριστό, το μοιράστηκε απλόχερα με τον αδερφό του Πέτρο και το συγχωριανό και φίλο του Φίλιππο.

Η παρουσία και η δράση του Ανδρέα δίπλα από το Χριστό καταγράφεται αρκετές φορές:

Όταν στην έρημο, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου για να ακούσει και να δει το Μεσσία, ο Χριστός μίλησε στους μαθητές για να τους δοκιμάσει:

– Ο κόσμος ανυπομονεί. Είναι εξαντλημένος. Πεινά! Πώς θα τους ανακουφίσουμε;

– Αδύνατον. Ούτε διακόσια δηνάρια δεν μας αρκούν. Και πάλι ο κόσμος δε θα χορτάσει, απάντησε αμήχανα ένας μαθητής.

– Κύριε, είναι εδώ ένα παιδάκι που έχει πέντε κριθαρένια ψωμιά και δύο ψάρια, αποκρίθηκε ο Αντρέας σαν να

περίμενε την επόμενη κίνηση από το δάσκαλό του.

Και το θαύμα έγινε με την ευλογία των άρτων και των ψαριών από τον Κύριο…

Η τόλμη, η πίστη και η καθαρή καρδιά του Ανδρέα φάνηκε όταν Έλληνες ειδωλολάτρες ζήτησαν να δουν τον Χριστό, να μιλήσουν μαζί του και να πάρουν απ’ τη θεϊκή του λάμψη.

Αδιανόητο για τους Ιουδαίους της εποχής, που ήθελαν το Μεσσία να είναι αποκλειστικά δικός τους και να μη «μολύνεται» με την επαφή του με ειδωλολάτρες, Ρωμαίους ή Έλληνες.

Ο Αντρέας, με την πλατιά του καρδιά, ήταν αυτός που προθυμοποιήθηκε να τους παρουσιάσει στον Ιησού. Το μήνυμα της αγάπης του Χριστού αγκαλιάζει πια όλο τον κόσμο…

Πόσο τυχεροί είναι στ’ αλήθεια οι μαθητές του Κυρίου. Η παρουσία Του, το καθάριο βλέμμα Του, φώτισε τις ψυχές τους. Το χέρι Του άγγιξε τις πλάτες τους, τα λόγια Του τις καρδιές τους.

Το πρόσωπό Του κόσμησε καθημερινά το υπόλοιπο της επίγειας ζωής τους.

Έτσι κι ο Ανδρέας. Παρών στις διδαχές του Κυρίου. Παρών στις πορείες, στα θαύματα, στο Μυστικό ∆είπνο. Πιστός, αγαπών, τολμηρός. Όπως οι περισσότεροι, δείχνει να δειλιάζει εκείνες τις μέρες της Σταύρωσης και της Ανάστασης του θεανθρώπου.Όμως με την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος σ’ εκείνο το μικρό υπερώο, γίνεται κι αυτός Απόστολος του Κυρίου, μετατρέπεται σε βαρύ χρέος ευθύνης και σταυρού…

Η αιώνια τιμή του Πρωτόκλητου μαθητή Ανδρέα! Όπως λέμε ανδρείος. Είναι πράγματι ελληνική η ρίζα του ονόματος του. Βάλθηκε λοιπόν, να γίνει ο «Απόστολος των Ελλήνων», στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Εύξεινος Πόντος, Σινώπη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα. Αντιόχεια, Έφεσος, Λαοδίκεια, Νικομήδεια, Νίκαια, Βυζάντιο, Θράκη, Μακεδονία, Πελοπόννησος…

Ιερά Μονή Θεοβάδιστου Όρους Σινά. Απόστολος Ανδρέας, Ψηφιδωτό 6ου αι.μ.Χ

…Πάτρα. Το πέρασμα του απόστολου από την Πάτρα, άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πόλη.

Ταρακούνησε συθέμελα την πίστη των ειδωλολατρών, έκανε πολλά θαύματα, κέρδισε πιστούς χριστιανούς με το φως της αγάπης του Χριστού. Επόμενο ήταν να κερδίσει και το φθόνο του Ρωμαίου διοικητή της πόλης, αφού ακόμα κι η σύζυγός του έγινε χριστιανή.

δομήνικος θεοτοκόπουλος -άγιος ανδρέας πρωτόκλητος

Απόστολος Ανδρέας. Έργο του  ∆ομήνικου Θεοτοκόπουλου (ελ Γκρέκο)

Ακολούθησε η σύλληψή του που συνοδεύτηκε με φριχτά βασανιστήρια. Ο απόστολος Αντρέας, αγόγγυστα δέχτηκε την ποινή του θανάτου, που του θύμισε τη σταύρωση του ∆ιδασκάλου του. Μαρτύρησε το 68μ.Χ σε σταυρό που είχε το σχήμα Χ (σταυρός του Αγίου Ανδρέου).

Τα λείψανα του αγίου είχαν για αιώνες ένα περιπετειώδες ιστορικό ταξίδι για να καταλήξουν τελικά στην πόλη του μαρτυρίου, την Πάτρα.  Ο Άγιος και Απόστολος Ανδρέας είναι ο πολιούχος άγιος της Πάτρας. Θεωρείται ακόμα ο ιδρυτής και προστάτης της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), από το πρώτο πέρασμά του από την πόλη του Βυζαντίου.

Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δεσμοί πολλών λαών, χωρών και πόλεων με τον Απόστολο Ανδρέα. Στη Σικελία θεωρήθηκε προστάτης της χώρας ενώ ο σταυρός του Ανδρέα σε σχήμα Χ καθιερώθηκε ως εθνικό έμβλημα. Αυτό οφείλεται και στη φημιζόμενη μεταφορά των λειψάνων του στο νησί αυτό.

Βρετανική παράδοση θέλει το λείψανό του να μετακομίστηκε στη Σκοτία. Η σημαία της Σκοτίας φέρει το χιαστό σταυρό. Αρχαία ρωσική παράδοση συνδέει επίσης την εισαγωγή του χριστιανισμού στη Ρωσία με τον Απόστολο Ανδρέα. Όσο για την Κύπρο ….

Γενικές εργασίες:

 1. Ο Αντρέας ήταν έτοιμος από καιρό για να ακολουθήσει το Χριστό. Από πού φαίνεται αυτό;

 2. Να αναφερθείτε σε μερικά γεγονότα από τη ζωή του Αντρέα που φανερώνουν το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του.

 3. Ο Απόστολος Αντρέας είναι ο πολιούχος άγιος της Πάτρας.

•• Τι σημαίνει «πολιούχος άγιος»;

•• Πώς συνδέεται η ζωή του αποστόλου με την Πάτρα;

•• Γιατί τελικά οι Πατρινοί τον ανακήρυξαν πολιούχο άγιο; Του αξίζει τέτοια τιμή;

•• Ποιος είναι ο πολιούχος άγιος της Λευκωσίας; Τι γνωρίζεις για τη ζωή του; Ερεύνησε και για τον πολιούχο άγιο άλλων Κύπρος και Απόστολος Ανδρέας

Στη νήσο των Αγίων είναι πλούσια η παράδοση που συνδέει τον απόστολο με την Κύπρο, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι κάθε σπίτι έχει και τον Αντρέα του, την Αντρούλα, την Άντρια κτλ. Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα στην Καρπασία είναι συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία και τη λατρεία. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος ταξίδεψε μέχρι τις ανατολικές ακτές της Κύπρου

με ένα καράβι:

στο βράχο;

Πώς βρέθηκε ο Άγιος στην Κύπρο;

Ποια σχέση έχει ο Απόστολος Αντρέας με το αγίασμα

Πώς συνδέεται το αγίασμα αυτό με το τυφλό παιδί;

Τι αποτελέσματα είχαν στο πλήρωμα του καραβιού

Ποιος έκτισε το μικρό εκκλησάκι;

Από πού αντλεί τη θαυματουργική του δύναμη ένας Άγιος;

Μη βιαστείτε να δώσετε τις απαντήσεις! Αφού μελετήσετε στην πιο κάτω ιστοσελίδα τα κείμενα που είναι σχετικά με τον Απόστολο Ανδρέα, να συμπληρώσετε την εικονογράφηση με δικά σας σχόλια.

http://www.cfhdf.gr/kyproepeia_gr.htm

Το κατεχόμενο Μοναστήρι. Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα είναι ίσως το πιο ξακουστό της Κύπρου. Προσκυνητές από όλα τα μέρη το κατάκλυζαν όταν γιόρταζε κάθε 30 Νοεμβρίου και κάθε 15 Αυγούστου. Στη χάρη του προσκυνούσαν τόσο Έλληνες όσο και Τούρκοι. Αμέτρητα τα τάματα και τα θαύματα!

Από το 1974 τους δρόμους προς το μοναστήρι τους ορίζει ο κατοχικός στρατός της Τουρκίας. Η πίστη και η καρτερία των λίγων εγκλωβισμένων που ζουν ακόμα στο Ριζοκάρπασο κρατούν το καντήλι του Αποστόλου Αντρέα άσβεστο. Το ίδιο άσβεστος είναι και ο πόθος για επιστροφή. Προσκύνημα ελεύθερο κι ανεμπόδιστο.

Βαθιά στο πέλαγο πατάς-

Ακρίτας και φρουρός.

Την πέτρινη ποδίνα σου,

το κύμα να ημερώνει.

Από τη χάρη σου άνθισε

Παραδεισένια είσαι γωνιά

που η πίστη στεφανώνει.

Να χρησιμοποιήσετε την πιο κάτω ιστοσελίδα για να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα. Χρησιμοποιήστε χάρτες, εικόνες και άλλες πληροφορίες για να ετοιμάσετε ένα Φωτορεπορταζ για το μοναστήρι.

http://www.karpasia.press.cy/ photo.htm

Κρυπτόλεξο

Π Ρ Ο ∆ Ρ Ο Μ Ο Σ Λ Π

Ρ Π Ο Λ Ι Ο Υ Χ Ο Σ Ρ

Ω Α Ν Α Τ Ο Λ Η Λ Λ Ο

Τ Ρ Α Τ Β Λ Κ Ν Ο Π Σ

Ο Α Λ Ζ Α Μ Ι Π Τ Μ Κ

Κ ∆ Π Ι Σ Τ Η Κ Σ Σ Υ

Λ Ο Β Ψ Ω Τ Ρ Ξ Ο Η Ν

Η Σ Σ Ι Ι Κ Ν Ω Π Κ Η

Τ Η Α Γ Ι Α Σ Μ Α Χ Τ

Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ Τ Ε

Σ Α Σ Β Ε Σ Τ Ο Σ Π Σ

 1. Ονομάζεται έτσι επειδή είναι ο πρώτος που κάλεσε ο Χριστός……………………………………..

 2. Ο Ιωάννης ο ……………………… ήταν ο πρώτος δάσκαλος του

 3. Ο Αντρέας έφερε σε επαφή το Χριστό με κάποιους ……………………

 4. Με την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος γίνεται ……………………. (ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ)

 5. Είναι για την Πάτρα.

 6. Πριν το 1974 κατακλυζόταν από τέτοιους κάθε 15 Αυγούστου και 30 Νοεμβρίου.

 7. Ξεπήδησε, ανάβλυσε από το βράχο.

 8. Μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

 9. ∆εν σβήνει. Ούτε το καντήλι, αλλά ούτε κι ο πόθος…

 10. Σημείο του ορίζοντα που ορίζει τη γεωγραφική θέση του μοναστηριού…

 11. ∆ίνει κουράγιο στους εγκλωβισμένους…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s