Η Ορθόδοξη Θεολογία μάς διδάσκει μέσα από την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

          Στην εικόνα του Ευαγγελισμού ο άγγελος κινείται δυναμικά στο χώρο και το καταλαβαίνουμε από τον μακρύ βηματισμό του και από το ανέμισμα του χιτώνα. Το σκήπτρο που κρατάει στο χέρι του φανερώνει εξουσία που του έδωσε ο Θεός και δηλώνει, επίσης, τη σπουδαιότητα όλων αυτών που έχει πει στην Παναγία. Και, τέλος, είναι ήρεμος γιατί δεν θέλει να τρομάξει την Παναγία.

          Η Παναγία με το σκυμμένο πρόσωπο δείχνει την ταραχή της και το φόβο της με την εμφάνισητου αγγέλου. Με το χέρι σηκωμένο δείχνει την απορία για το πώς θα γεννήσει το Μεσσία, αφού γνωρίζει πως ποτέ δεν πρόκειται να γνωρίσει άνδρα, αφού διάλεξε την παρθενία, δηλαδή να αφοσιωθεί για πάντα και αποκλειστικά μόνο στον Θεό. Το χαμόγελο στο πρόσωπό της μας δείχνει την θετική απάντηση στο μήνυμα του αγγέλου. Ο άγγελος την βρίσκει σ΄ αυτήν την εικόνα την ώρα που εργάζεται. Στηνπαρακάτω εικόνα την δείχνει σε ώρα προσευχής ή σε ώρα μελέτης και αυτό μας δείχνει πώς πρέπει κι εμείς να ζούμε καθημερινά, να εργαζόμαστε, να μελετάμε και να προσευχόμαστε πάντοτε.

(Από την εργασία στο μάθημα για τον Ευαγγελισμό της Παναγίας από τον αρχάγγελο  Γαβριήλ)

Μουσελλής Μανόλης, Β2.

1 thoughts on “Η Ορθόδοξη Θεολογία μάς διδάσκει μέσα από την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

  1. Η εικονα του ευαγγελισμου μας διδασκει οτι οπως η παναγια αφηθηκε στα χερια του θεου, ετσι και εμεις πρεπει να αφιερωσουμε ολη την ψυχη μας αποκλειστικα σε αυτον. Επισης μας δειχνει οτι και εμεις πρεπει να κοπιασουμε στην ζωη μας οπως να δουλευουμε να μελεταμε και πανω απ’ ολα να προσευχομαστε

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε