Δημιουργία του ανθρώπου – Γιατί αδικώ τον σύντροφό μου όταν παντρεύομαι έγκυος; Δημιουργία του ανθρώπου – καλλιέργεια του ερωτικού συναισθήματος

Κείμενο αφόρμησης : ΕΞΩΓΑΜΟ, ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ : “Ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι εξώγαμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας Eurostat, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Αναλογικά, σύμφωνα με την έρευνα, στην Κοινότητα, αυτοί που παίρνουν διαζύγιο είναι περισσότεροι από αυτούς που παντρεύονται. Η έρευνα έδειξε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί χωρίς γάμο και ακόμα ότι παρά το γεγονότος ότι οι γυναίκες αποτελούν το 51,1% του πληθυσμού της Κοινότητας, εν τούτοις αντιπροσωπεύουν το 41% στην αγορά εργασίας των χωρών μελών. Όσον αφορά τη γονιμότητα, αυτή  έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, το 1992, 1,48% παιδιά ανά γυναίκα, ενώ το 1980 το ποσοστό έφτασε στο 9%. Πρώτη στη λίστα η Δανία, με δεύτερη και Τρίτη τη Βρετανία και τη Γαλλία. Η Ιταλία με 6,8% και η Ελλάδα με 2,5% είναι οι τελευταίες στις γεννήσεις εξώγαμων παιδιών”.

Η συζήτηση που έγινε στην ομάδα Ανωτέρου Κατηχητικού του Αγίου Θεολόγου την χρονιά που  πέρασε είναι η εξής :

έρως - γάμοςΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Γιατί μια γυναίκα επιλέγει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να επιτελέσει γάμο;

ΕΦΗΒΗ1: Γιατί φοβάται τη δέσμευση, τις ευθύνες, τις κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις

ΕΦΗΒΗ2 Γιατί δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται και να αγαπά.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ο γάμος είναι ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας. Προλαβαίνουν να γνωριστούν μέσα στο γάμο ο νέος και η νέα, όταν η κοπέλα βιάζεται να παντρευτεί για να κατοχυρώσει το παιδί της να είναι νόμιμο σύμφωνα με τα  υπάρχοντα ήθη της ελληνικής κοινωνίας;

ΕΦΗΒΗ3: Δεν προλαβαίνουν να γνωριστούν με τον άντρα της σε φυσιολογικές συνθήκες, με ηρεμία, με συμβίωση χωρίς άμεσες ευθύνες και υποχρεώσεις.

                ΕΦΗΒΟΣ1 : Δεν προλαβαίνουν να μάθουν τις συνήθειες ο ένας του άλλου, τον χαρακτήρα τους, τα ενδιαφέροντά τους.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Είναι κατάλληλος χρόνος η περίοδος της εγκυμοσύνης για να γνωριστούν δύο άνθρωποι και να δημιουργήσουν μια υγιή αγαπητική σχέση;

ΕΦΗΒΟΣ2 : Όχι.

έγκυος-γάμος1ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Γιατί;

ΕΦΗΒΟΣ3 : Η εγκυμοσύνη έχω ακούσει ότι δημιουργεί μέσα στο σώμα της γυναίκας αντικρουόμενες ορμόνες, δημιουργούν μέσα της πόλεμο συναισθημάτων, προκαλούν μια αλλαγή στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας.

ΕΦΗΒΟΣ4 : Έχω ακούσει εγκύους με ανασφάλειες, να φοβούνται για τη ζωή τους, για τη ζωή του παιδιού τους, τί δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν στη γέννα, να τρομοκρατούνται από πριν για τον πόνο που θα νιώσουν στη γέννα, από αυτά που ακούνε από άλλες γυναίκες που γέννησαν, βασανίζεται από άγνοια και αγωνίες πολλές και διαφορετικών ειδών φόβους.

ΕΦΗΒΗ4 : Νιώθει μελαγχολία που βλέπει το σώμα της να αλλάζει, να χοντραίνει, να “ασχημαίνει”, δεν μπορεί να φάει, να κοιμηθεί, να κινηθεί λόγω εγκυμοσύνης, φοβάται ότι δεν αρέσει πια στον άντρα της.

ΕΦΗΒΗ5 :  Η μητέρα μου έλεγε πώς αναρωτιόταν συνέχεια τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για να μας μεγαλώσει.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Πολύ ενδιαφέροντα είναι όσα λέτε και δείχνουν ότι έχετε προβληματιστεί ήδη για το θέμα και τις προεκτάσεις του. Αλήθεια, όταν η γυναίκα βρίσκεται σε τέτοια αναστάτωση πώς νομίζετε ότι θα αισθάνεται ο άντρας της;

ΕΦΗΒΟΣ5 : Όταν ο άνδρας της δεν την έχει γνωρίσει ως άνθρωπο πριν η γυναίκα του μείνει έγκυος, και την γνωρίσει μέσα στην περίοδο της εγκυμοσύνης νομίζω θα τρομάξει, θα παραξηγείται κάθε του κίνηση, σκέψη, πράξη του από τη γυναίκα του και δεν θα έχει οπλιστεί με την πεποίθηση ότι η εγκυμοσύνη δημιουργεί όλες τις συμπεριφορές της αυτές.

έγκυος-γάμος2       ΕΦΗΒΟΣ4 : Αν δεν έχει ετοιμαστεί κατάλληλα να γίνει σύζυγος και πατέρας , θα νομίσει ο άντρας πως ο χαρακτήρας της γυναίκας του ήταν άσχημος πριν καν γνωριστούν κι εκείνος δεν το πρόσεξε από την αρχή. Θα νοιώσει απογοήτευση, φόβο, απογοήτευση. Αυτό θα ένιωθα εγώ, γιατί θα περίμενα αγάπη, κατανόηση, στοργή και ζεστασιά από εκείνη, να με βοηθήσει να ζήσω μαζί της την εγκυμοσύνη, όχι να επωμιστώ τις παράξενες συμπεριφορές της.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Μπορεί λέτε να επιβιώσει και να καλλιεργηθεί ένας σωστός γάμος με τέτοιες συνθήκες ζωής;

ΕΦΗΒΗ1 : Όχι! Μετά από πολλές προσπάθειες που θα κάνει ο άντρας να καταλάβει τη γυναίκα του χωρίς αποτέλεσμα ή θα βαρεθεί και θα φύγει, ή θα μείνει για χάρητου παιδιού αλλά δεν θα εμπιστεύεται και δεν θα βοηθά ψυχολογικά τη γυναίκα του, αφού είναι πληγωμένος και η σχέση τους θα έχει πληγεί καίρια! Θα χρειαστεί τρομακτική προσπάθεια και βοήθεια από τους γονείς του ζευγαριού, τον πνευματικό ή όποιους εμπιστεύεται το ζευγάρι, αν θέλουν να σώσουν το γάμο τους και να τον κάνουν σωστό…

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ποια σειρά ακολουθεί η γνωριμία των νέων σήμερα σε μια πορεία προς τον γάμο;

ΕΦΗΒΟΣ2 : Σήμερα οι νέοι πρώτα γνωρίζονται σωματικά, με ολοκληρωμένες γενετήσιες σχέσεις, μετά αν νομίζουν πως ερωτεύτηκαν προχωράνε σε γάμο, χωρίς να έχει γίνει αγάπη ο έρωτάς τους αυτός. Δεν ξέρουν πώς να δοκιμάσουν τα αισθήματά τους αν είναι υγιή και σωστά, κι αν θα αντέξουν στον χρόνο. Λειτουργούν παρορμητικά.

γαμοςπαιδίΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Τη βρίσκεται σωστή αυτή την πορεία προς το γάμο των σύγχρονων νέων;

ΕΦΗΒΟΣ1 : Όχι! Στην Εκκλησία μαθαίνουμε ότι ο Θεός μάς έβαλε μέσα μας έναν τρόπο να καλλιεργήσουμε το ερωτικό μας συναίσθημα σωστά.

ΕΦΗΒΗ2 : Πρώτα νομίζω πως οι νέοι αγαπούν τον Θεό, τη Δημιουργία, τους ανθρώπους και δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για το Θεό, τη δημιουργία και το συνάνθρωπό τους. Μαθαίνουν να τους αρέσεις το ωραίο, να συντονίζουν τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά τους σε κάθε τους εργασία ώστε να αποδίδουν τον εαυτό τους σε κάθε τους δραστηριότητα

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Πολύ ωραία σκέψη! Ποιος άλλος θέλει να συμπληρώσει κάτι;

ΕΦΗΒΗ3 : Όταν αγαπώ με τον τρόπο που μας είπε η συμμαθήτριά μας, τότε κάποια στιγμή γνωρίζουμε κάποιον που ξεχωρίζουμε από όλους τους ανθρώπους, με υποκειμενικά δικά μας κριτήρια για το ποιος είναι ο ωραιότερος για μας άνδρας ή γυναίκα, με τα χαρακτηριστικά που αρέσουν σε μας, ψυχικά και σωματικά. Γι αυτό είναι υποκειμενικά τα κριτήριά μας και χρειάζεται προσοχή να μη βιαστούμε να προχωρήσουμε γιατί πρώτη φορά ερωτευόμαστε, δηλαδή βγαίνουμε από την κατάσταση του εγώ μας και ανοιγόμαστε στον άλλον, σκεφτόμαστε με το “εσύ”.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Χαίρομαι που ακούω τόσο γόνιμες και ενδιαφέρουσες σκέψεις. Πολύ ωραία το έθεσες ότι πρέπει να προσέχουμε την ώρα που ξεχωρίζουμε τον υποτιθέμενο σύντροφό μας για πρώτη φορά. Ο έρωτας έχει μέσα του την παρόρμηση να ενωθούν τα αγαπώμενα πρόσωπα σωματικά και πνευματικά. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό αμέσως με την πρώτη φορά που θα συναντήσουμε κάποιον που μας ενδιαφέρει; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα της καρδιάς μας; Θα το πούμε σε όλους, να διαλαλήσουμε την αγάπη μας;

         ΕΦΗΒΗ4 : Νομίζω   πως δεν είναι συνετό να το πούμε σε όλους, ούτε στους φίλους μας γιατί είναι κι εκείνοι στην ίδια ηλικία πιθανόν με μας και θα εκθέσουμε το πρόσωπο που νομίζουμε πως αγαπάμε. Ούτε στον καλύτερό μας φίλο το λέμε γιατί κι εκείνος δεν μπορεί να μας βοηθήσει με πείρα σωστή και πιθανόν να μας δείξει λανθασμένους τρόπους συμπεριφοράς. Έτσι νομίζω πως προστατεύουμε από σχόλια, ειρωνείες και λάθη το αγαπώμενο πρόσωπο, τους εαυτούς μας και την αγάπη μας που είναι πολύ σοβαρή και ιερή υπόθεση για την καρδιά μας και δεν μπορούμε να την εκθέτουμε σε κάθε άσχετο ή κακόβουλο άνθρωπο.

ΕΦΗΒΟΣ5 : Νομίζω ότι αφού είναι υποκειμενικό το πρώτο μας ερωτικό σκίρτημα δεν θα πρέπει να το πούμε ούτε στο ANGELSONGSπρόσωπο που μας ενδιαφέρει για να το προστατέψουμε από οποιεσδήποτε σκέψεις και από τη δική μας ανωριμότητα σε περίπτωση που δεν είναι σοβαρό και δεν συνεχίσουμε να νιώθουμε το ίδιο γι αυτό μετά από ένα ορισμένο διάστημα. Άρα δοκιμάζουμε την καρδιά μας για τη σοβαρότητα του αισθήματός μας και κρατάμε μέσα μας το ενδιαφέρον μας ενισχύοντας το με προσευχή και προσοχή. Όταν θα δοκιμάσουμε τον εαυτό μας και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες του έρωτά μας σχετικά με τον εαυτό μας και τον άνθρωπο που αγαπούμε, τότε μόνο το λέμε. Και αν κι εκείνος συμφωνεί και θέλει να προχωρήσουμε τότε μόνο με συνέπεια και σοβαρότητα προχωράμε στην πορεία μας προς τον γάμο.

ΕΦΗΒΟΣ1 : Εγώ θα το συζητούσα μόνο με τον πνευματικό μου ένα τόσο σοβαρό θέμα, κι εκείνος θα με βοηθήσει να καλλιεργήσω σωστά το ερωτικό μου συναίσθημα και να καταλάβω αν θα έχει διάρκεια ή όχι.

ΕΦΗΒΟΣ2 : Εγώ θέλω να ρωτήσω τί θα συμβεί αν δεν περιμένω και θελήσω να δημιουργήσω σχέση με κάποιον, να τα φτιάξω;

ΕΦΗΒΗ3 : Νομίζω πως κινδυνεύω να καταστρέψω την καρδιά μου, το μυαλό μου, το σώμα μου και γενικά τη ζωή μου αν τα φτιάξω, δηλαδή έχω ολοκληρωμένες σχέσεις με κάποιον όταν δεν είμαι έτοιμη. Πρώτον μπορεί να κάνω με την ανωριμότητά μου κάποιο παλικάρι να σιχαθεί τις γυναίκες και με την πίκρα του να κακομεταχειριστεί κορίτσια που δεν θα φταίνε, επειδή εγώ θα είμαι αδιάφορη για τα συναισθήματα που πιθανόν αναπτύξει την ώρα που εγώ περνάω τον καιρό μου ή κοροϊδεύω για να έχω κι εγώ αγόρι και να μην με κοροϊδεύουν οι άλλοι. Επίσης, ακόμα κι αν έχω αγαθές προθέσεις, όταν είμαι μαθήτρια και μείνω έγκυος, δεν θα θέλω τις ευθύνες του παιδιού. Αν το σκοτώσω κάνω φόνο, και κάνω συνεργό και τον πατέρα του αθέλητου παιδιού μου, επίσης καταστρέφω το σώμα μου και πιθανόν να μην μπορέσω να κάνω παιδί αργότερα. Αν πάλι αναλάβω τις ευθύνες μου στο παιδί, θα χάσω τις ευκαιρίες να ζήσω καταξιωμένη επαγγελματικά, κοινωνικά, οικογενειακά και προσωπικά αφού θα μου λείπουν προσόντα κι εφόδια που δεν θα προλαβαίνω λόγω των ευθυνών να αναπληρώσω. Κι έτσι θα κανω δυστυχισμένους και το παιδί και τον σύντροφό μου. Άρα νομίζω πως πρέπει να προσέχω να αναλάβω τις ευθύνες του έρωτα όταν θα μπορώ να τις αντιμετωπίσω μέσα στο γάμο, προφανώς μετά τις σπουδές μου κι όταν ίσως έχω εμπειρία εργασίας.

xristospaidiΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Είμαι συγκινημένη για την ωριμότητα με την οποία εκφράζετε τόσο σοβαρές σκέψεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως θα ήθελα να ρωτήσω … Πού κολλάει ο γάμος; γιατί πρέπει να παντρευτώ οπωσδήποτε όταν ερωτευτώ ; Γιατί πρέπει να είμαι αγνός στο γάμο ή παρθένα, όπως λένε, στα κορίτσια;

ΕΦΗΒΟΣ1 : Μας είπατε όταν μας μιλούσατε για τη δημιουργία του κόσμου ότι ο Θεός δημιούργησε πρώτα έναν υπέροχο κήπο τον παράδεισο κι όταν δημιούργησε τον άνθρωπο, ανδρα και γυναίκα, δημιούργησε έναν ακόμα πιο όμορφο κήπο και τους έβαλε να ζουν ευτυχισμένοι. Άρα για να δημιουργήσουμε καρπούς της αγάπης μας, τα παιδιά μας, θα πρέπει κι εμείς να δημιουργήσουμε δύο παράδεισους. Ο ένας είναι η καρδιά των δύο νέων να είναι αγνή και ο δεύτερος παράδεισος, να κορμιά μας να είναι αγνά και καθαρά, για να έχουμε “δοχείο” τη μήτρα που θα φέρει το παιδί μας στον κόσμο, άγιο, αφού θα φέρουμε “θεανθρώπους κατά χάριν” στον κόσμο. Έτσι δεν είπατε ότι όταν βαφτιζόμαστε γινόμαστε “θεοί κατά χάριν”; “παιδιά του Θεού;”

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ :  Υπέροχη σκέψη! Σας ευχαριστώ θερμά. Σήμερα εσείς με διδάξατε με τις ωραίες και σοβαρές σας σκέψεις να είμαι αισιόδοξη για την κοινωνία που θα δημιουργήσετε. Με τέτοιες σκέψεις θα είναι καλύτερη από αυτή που σας παραδίδουμε: Μακάρι να μας διδάσκετε πάντα έτσι παιδιά μου. Θα ξανασυναντηθούμε την άλλη Κυριακή και θα τα ξαναπούμε. Εις οδόν ειρήνης!

Σχολιάστε