Σχολιάστε πώς περιέγραψαν οι ζωγράφοι μέσα από τους πίνακές τους την παραβολή του Σπλαγχνικού πατέρα:

Μαρία Καμπούρη, Β1 :
1ος πίνακας: Η επιστροφή του χαμένου γιου (Ρέμπραντ, 1606-69):
Σ΄αυτόν τον πίνακα εικονίζεται μία συγκινητική σκηνή γιατί ο πατέρας υποδέχεται τον άσωτο γιο του και τον συγχωρεί για την ανυπακοή και τη φυγή του.
2ος πίνακας : Ο σπλαγχνικός πατέρας του Sirger Koder:
Σε αυτόν τον πίνακα περιγράφεται έντονα δύο αντίθετα συναισθήματα. Όπου ο πατέρας με τον μικρό του γιο αισθάνεται ανακούφιση, χαρά, αγαλλίαση, ικανοποίηση για την επιστροφή του παιδιού του και τη μετάνοιά του. Ενώ από την άλλη βλέπουμε τον μεγάλο γιο να παρακολουθεί τη σκηνή αυτή και αισθάνεται μίσος, αγανάκτηση, προδοσία, αδιαφορία και γεμάτος απογοήτευση για τη στάση του πατέρα του.
3ος πίνακας: Σχολιάστε πώς περιέγραψαν οι ζωγράφοι μέσα από τους πίνακές τους την παραβολή του Σπλαγχνικού πατέρα:Ο μικρότερος γιος σε κρίσιμες στιγμές, Α. Μπορατίνσκι:
Στον πίνακα αυτό παρουσιάζεται ο άσωτος γιος σε μια κρίσιμη στιγμή όπου νιώθει λυπημένος, μετανοιωμένος για τη στάση του που δεν άκουσε τον πατέρα του.
Θεόφιλος Βούης, Β1 :

 

Στην εικόνα στη σελίδα 66 παρακολουθούμε τον μικρό γιο να αποχαιρετά τον πατέρα του για να πάει να ζήσει τη ζωή του μακριά του. Ο πατέρας σκεφτικός και σοβαρός του δίνει την ευχή του ξέροντας ότι θα υποφέρει ο γιος του μακριά του. Αυτή η εικόνα μας δίνει το μήνυμα ότι ο Θεός δεν υποχρεώνει κανένα να μείνει κοντά Του. Στη συνέχεια στην εικόνα στη σελίδα 65 παρακολουθούμε τον μικρότερο γιο να έχει χάσει όλη του την περιουσία και να κάνει τη δουλειά του χοιρο-βοσκού για να ζήσει. Ακόμη τον βλέπουμε να κρυώνει και να μην ξέρει πώς να ζεσταθεί, πεινά και δεν ξέρει πώς να χορτάσει. Αυτή η εικόνα μας δίνει το μήνυμα ότι όποιος ζει μακριά από τον Θεό υποφέρει και βασανίζεται. Τέλος στην εικόνα της σελίδας 64,
τον βλέπουμε μετανοιωμένο να επιστρέφει πίσω στον πατέρα του και εκείνος να τον υποδέχεται με αγάπη και να τον αγκαλιάζει στοργικά. Παράλληλα, ο μεγάλος γιος βλέπει περίλυπος αυτή την τόσο μεγάλη αγάπη του πατέρα του. Αυτή η εικόνα μας δίνει το μήνυμα ότι ο Θεός συγχωρεί τους αμαρτωλούς που μετανοιώνουν ειλικρινά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που υπακούουν στο θέλημα του Θεού τυπικά, χωρίς να καταλαβαίνουν την αγάπη Του και πιστεύουν ότι επειδή τηρούν κατά γράμμα, αλλά όχι κατά πνεύμα, το θέλημα του Θεού η βασιλεία του Θεού πρέπει να είναι κτήμα τους!