Πώς περιγράφεται η αγάπη στο κεφάλαιο ιγ’ της Α’ προς Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου; Ποια σχέση έχει με την αγάπη του Σπλαγχνικού Σαμαρείτη;

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ύμνος αγάπηςΑν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του.

Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι .

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.

Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί.

Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη.

 χριστοςπαιδιά1Τα χαρακτηριστικά της αγάπης :

Η αγάπη μακροθυμεί, αγαθοποιεί. Συγχαίρει την αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, πιστεύει τα πάντα, ακόμα ελπίζει τα πάντα και τα υπομένει.

Η αγάπη δεν φθονεί. Η αγάπη δεν αυθαδιάζει, δεν επαίρεται. Δεν ασχημαίνει, δεν ζητάει τα εαυτής, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται  το κακό. Δεν φέρνει την αδικία.

 Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.  Τα άλλα, όμως, είτε είναι προφητεία πρόκειται  να καταργηθεί, είτε χάρισμα να μιλάνε πολλές και παράξενες γλώσσες και να τις ερμηνεύουν θα σταματήσουν. Και η γνώση θα καταργηθεί. Μόνη βασίλισσα των αρετών στην Βασιλεία του Θεού θα μείνει η αγάπη. Αυτή τη βασίλισσα των αρετών είχε στην καρδιά του ο σπλαγχνικός Σαμαρείτης!

Μαρία Καμπούρη, β1

Ο ύμνος της αγάπης του Αποστόλου Παύλου είναι ένα από τα πιο θαυμάσια κείμενα της Καινής Διαθήκης. Είναι ένα άριστο ποίημα όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει μόνο θετικά χαρακτηριστικά για την αγάπη, εκφρασμένα με θέσεις και αντιθέσεις. Σύμφωνα με το κείμενο, λοιπόν, η αγάπη είναι θείο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Ο Θεός φανερώνει την αγάπη του στέλνοντας στον κόσμο τον Ιησού Χριστό. Έτσι, χωρίς την αγάπη Του δεν μπορούμε να ζήσουμε, ούτε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας καμμία αρετή. Στους πρώτους στίχους του κειμένου μας λέει ότι μπορεί να έχω όλα τα προσόντα και τις ικανότητες, αν όμως μου λείπει η αγάπη τότε δεν είμαι απολύτως τίποτε. Ο άνθρωπος που αγαπά δεν ζηλεύει, δεν φουσκώνει από εγωϊσμό, δεν θυμώνει, δεν ζητεί το δικό του συμφέρον, δεν σκέφτεται για τους άλλους κακό. Η αγάπη τίποτα δεν παθαίνει. Αυτή θα βασιλεύει και θα επικρατεί σε όλον τον κόσμο. Η αγάπη θα γεμίζει τις καρδιές όλων των ανθρώπων που την παραδέχονται και την εφαρμόζουν στην ζωή τους.                                                                           Θεόφιλος Βούης, Β1