Η Εικόνα της Γέννησης του Χριστού, Θεόφιλου Βούη, Β1

Χρώματα : Κυριαρχεί το κίτρινο και το χρυσαφί που συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια και εμπνέει κατάνυξη.

Σχήματα: Υπάρχει το ημικύκλιο που είναι ο ουρανός και η σπηλιά και το σχήμα της φάτνης που είναι σαν τάφος, οπότε το μυαλό μας πηγαίνει στα πάθη του Χριστού.

Γεγονότα :

Ανθρώπινα : μάγοι, βοσκοί, Ιωσήφ, άνθρωποι  που κάνουν μπάνιο τον νεογέννητο Χριστό και η Παναγία σετ μια συγκρατημένη ευτυχία, αφού σκέφτεται πως θα μεγαλώσει έναν Θεό και γι αυτό βρίσκεται σε στάση προσκύνησης.

Θεϊκά:  Το Βρέφος Ιησούς στη φάτνη.

Ουράνια : Οι άγγελοι που δοξολογούν τον Νεογέννητο Χριστό και πληροφορούν τους βοσκούς για τη γέννησή του.

Γήϊνα : ζώα (άλογα, πρόβατα, γαϊδούρι, μοσχάρι).

Αόρατα: η προσωποποίηση του πειρασμού που προσπαθεί να κάνει τον Ιωσήφ να διώξει τη Μαρία με τον Ιησού στα σπλάγχνα της.

Ορατά : είναι το αστέρι, οι μάγοι, οι βοσκοί, ο Χριστός στη φάτνη, τα ζώα, η Παναγία, ο Ιωσήφ, το λουτρό του Νεοέννητου Χριστού

Πρόσωπα : Ιωσήφ, Παναγία, μάγοι, βοσκοί, Ιησούς, οι άνθρωποι στην καθημερινή σκηνή του μπάνιου του μικρού Ιησού.

Υπερφυσικά: Το φως από ψηλά μας δείχνει ότι ο Θεός ήταν πηγή φωτός και μας θυμίζει το αναστάσιμο φως.

Φυσικά : τα ζώα, ο ουρανός, η γη, τα δέντρα, η έρημος.

 Περιγραφή του σκίτσου στη σελίδα 38

Το σκίτσο δείχνει στην αριστερή πλευρά ανθρώπους καλοντυμένους που ψωνίζουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα  τους και τα δέντρα που θα στολίσουν. Στη δεξιά πλευρά βλέπουμε τον Ιωσήφ και τη Μαρία πάνω σε ένα γαϊδουράκι στο δρόμο για τη Βηθλεέμ, λίγο πριν από την γέννηση του Θεανθρώπου. Το σκίτσο θέλει να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στον πνευματικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων και στο υλιστικό, καταναλωτικό πνεύμα που επικρατεί σήμερα στην περίοδο αυτή. Θέλει ακόμη να δείξει το πόσο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων.

 

Leave a Reply