Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ

 ΑΓΙΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ

 Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο άγιος Ιγνάτιος διετέλεσε επίσκοπος στην Αντιόχεια (70-107μ.Χ). Μεγάλωσε σε περιβάλλον με ελληνική παιδεία και είχε γνωρίσει τους αποστόλους.

Στην Αντιόχεια ήρθε σε επαφή με τα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής του.

Αναδείχτηκε επίσκοπος οικουμενικού κύρους και εξέφραζε την συνείδηση της Εκκλησίας, συγκεκριμένα στην πίστη και στα βιώματα των πρώτων χριστιανών μετά τους Αποστόλους.

Σύντομα η πνευματική του ακτινοβολία ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Αντιόχειας και κάλυψε την περιοχή της Συρίας.                                                                                                               

 ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών, το αυταρχικό ρωμαϊκό κράτος θανατώνει τους χριστιανούς που αρνούνται να λατρέψουν τον αυτοκράτορά τους ως Θεό. Έτσι, λοιπόν, ο άγιος Ιγνάτιος συλλαμβάνεται στο διωγμό του αυτοκράτορα Τραϊανού και καταδικάζεται να θανατωθεί στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Οδηγείται δέσμιος μαζί με άλλους χριστιανούς εκεί. Καταλήγει το 107μ.Χ. στο Κολοσσαίο, όπου γίνεται βορά των άγριων θηρίων. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Αντιόχεια και εναποτέθηκαν σε κοιμητήριο κοντά στο προάστιο της Δάφνης. Τη μνήμη του αγίου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά στις 20 Δεκεμβρίου.   

 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ολόκληρο το συγγραφικό έργο του αγίου Ιγνατίου αποτελείται από επτά επιστολές. Οι πόλεις στις οποίες γράφτηκαν οι επιστολές του είναι: η Ρώμη, η Σμύρνη και η Τρωάδα, ενώ παράλληλα, ο ίδιος έγραψε και προς τις Εκκλησίες της Εφέσου, της Μαγνησίας, των Τράλλεων, της Ρώμης, της Σμύρνης, της Φιλαδέλφειας και προς τον επίσκοπο Σμύρνης Πολύκαρπο.

 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ.

Είναι η αγάπη και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων, η πίστη και η αγάπη προς τον Ιησού Χριστό και η πραγματική σημασία      του Χριστιανισμού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: