Η στάση του Νίκα – Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα

από τον Μιχάλη Λ., Β2

Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με την ¨στάση του νίκα¨

βέλος-σταση του νίκα

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε ο Ιουστινιανός ενόχλησαν τους προνομιούχους και τους Δήμους. Οι προνομιούχοι-ευγενείς ήταν δυσαρεστημένοι από τους νέους βαριούς φόρους που είχαν επιβληθεί και από τη μείωση των προνομίων τους. Από την άλλη οι Δήμοι ενοχλήθηκαν από τον έλεγχο που επιβλήθηκε στα έσοδά τους.

στάση του νίκα1

Οι οργανωτές των ιπποδρομιών εξέφρασαν τα παράπονά τους στον Ιουστινιανό, ο οποίος αν και τους άκουσε, δεν άλλαξε τις αποφάσεις του. 

 Ιουστινιανός

Έτσι, το Γενάρη του 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο μεταξύ των οπαδών των Πρασίνων και των Βένετων. Τις ταραχές προσπάθησε να καταστείλει η φρουρά των αγώνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα Πράσινοι και Βένετοι να ενωθούν και να στραφούν κατά της φρουράς, κραυγάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του λογοθέτη των οικονομικών Ιωάννη Καππαδόκη, του νομοθέτη Τριβωνιανού, αλλά και κατά του ίδιου του αυτοκράτορα, από τον οποίο ζητούσαν να παραιτηθεί.

Θεοδώρα

 Οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στον ιππόδρομο αλλά επεκτάθηκαν στην Πόλη. Ανοίγοντας τις πύλες ιπποδρόμου, οι στασιαστές ξεχύθηκαν στην Πόλη και λεηλάτησαν την αγορά, πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, την Αγία Σοφία και τα προπύλαια του Παλατιού. Σύνθημα των εξεγερμένων αποτέλεσε το «νίκα-νίκα».

Ο αυτοκράτορας και οι ηγέτες των Δήμων προσπάθησαν να ηρεμήσουν το πλήθος και να περιορίσουν τις καταστροφές. Δεν το κατάφεραν όμως και οι στασιαστές ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο (ευγενής με αυτοκρατορική καταγωγή).
Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και αποφασίζει να παραιτηθεί  και να εγκαταλείψει το θρόνο και την Πόλη. Πείστηκε όμως από τηναυτοκράτειρα Θεοδώρα να παραμείνει και να πολεμήσει τους στασιαστές.

Έτσι, διέταξε τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να καταπνίξουν με κάθε τρόπο τη στάση.
Η αυτοκρατορική φρουρά περικύκλωσε τον ιππόδρομο και, ελέγχοντας όλες τις πύλες, μπήκε σ’ αυτόν και αντιμετώπισε χωρίς οίκτο τους στασιαστές που είχαν μείνει εκεί.

Αποτελέσματα της ¨στάσης του νίκα¨:

  • τριάντα χιλιάδες άνθρωποι (κατ΄ άλλους35.000) έχασαν τη ζωή τους 
  • οι αγώνες του ιπποδρόμου διακόπηκαν για αρκετά χρόνια
  • κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε 
  • μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε 
  • το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά