Πρακτικά για 2η,3η,4η ημέρα δημιουργίας του κόσμου – Α2 – 2014

Ο Θεός και ο κόσμος

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησε η Ευδοκία Λ., (άριστα) και οι : Φανερούλα Μ., Κατερίνα Μ., Καλλιόπη Μ. (πάρα πολύ καλά).

Πρακτικά για 2η, 3η, 4η ημέρα δημιουργίας του κόσμου

 1. Τη δεύτερη ημέρα της Δημιουργίας  ο Θεός είπε και δημιουργήθηκε ο ουράνιος θόλος. Έχουμε ένα ζευγάρι ακόμη ρημάτων που δείχνει τη θεϊκή δημιουργία.  Η γη μετά τη δημιουργία του φωτός έγινε ορατή, παρέμενε όμως ασχημάτιστη. Στο αρχαίο κείμενο αναφέρει ότι διαχώρισε τα νερά τα κάτω από τον ουρανό από τα νερά τα πάνω από τον ουρανό, δηλαδή, ο ουράνιος θόλος είναι η ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη μας, η υγρασία που υπάρχει στον ουρανό, ο αέρας που αναπνέουμε. Ο Θεός ονόμασε τον ουράνιο θόλο ουρανό. Είναι υπεύθυνος γι αυτόν. Έφτιαξε επίσης τους φυσικούς νόμους για να λειτουργεί αυτόνομα, με την δική Του άδεια, η δημιουργία (από μόνη της).
 2. Την τρίτη ημέρα της Δημιουργίας ο Θεός δημιούργησε
  1. την στεριά και διαχώρισε τα νερά σε θάλασσες. Ονόμασε την στεριά “γη” και τα νερά “θάλασσες” και είναι υπεύθυνος για αυτά, τίποτε κακό δεν έχουν, είναι “καλά”, δηλαδή ωραία, χρήσιμα, τέλεια. Η γη έτσι πήρε την πανέμορφη όψη που έχει ως σήμερα.
  2. “πρασίνισε την γη”, δηλαδή, δημιούργησε τα φυτά, τα λουλούδια και τα δέντρα, έτσι ώστε, καθένα να έχει ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο σπόρο από το οποίο προέρχονται και δεν μεταλλάσσεται σε τίποτε άλλο, από τότε ως σήμερα. Ο Θεός βρίσκει όσα έφτιαξε ωραία, χρήσιμα, τέλεια. Μας κάνει συμμέτοχους στην χαρά της δημιουργίας Του (συνδημιουργούς) και συνυπεύθυνους για την σωστή λειτουργία τους
  3. Η επιστήμη λέει πως δεν γίνεται να υπάρχουν φυτά χωρίς τον ήλιο. Όμως μελετώντας οι επιστήμονες την Αγία Γραφή έμαθαν, έψαξαν και βεβαιώθηκαν πως υπάρχουν φυτά που λέγονται “αγγειόσπερμα”, που δεν χρειάζονται τον ήλιο για να μεγαλώσουν. Έτσι συνεργάστηκαν αρμονικά για να μάθουμε όσα γνωρίζουμε.
 3. Την τέταρτη ημέρα δημιουργεί ο Θεός αμέσως και χωρίς να υπάρξει χρόνος ανάμεσα στην εντολή Του και την δημιουργία τους τα ουράνια φωτεινά σώματα, τον ήλιο, τη σελήνη, τα αστέρια και τους πλανήτες. Γιατί τα έφτιαξε μετά την δημιουργία της ζωής των φυτών;
  1. Επειδή ήθελε να μας διδάξει ότι είναι απλά δημιουργήματα και όχι θεοί, για να μην τα θεοποιήσουν οι άνθρωποι.
  2. Για να τα χρησιμοποιούμε για να :
   1. φωτίζεται η ημέρα και η νύχτα μας,
   2. για να ξεχωρίζουν τις εποχές  του χρόνου και να κάνουν ανάλογα τις εργασίες τους
   3. Να καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου
   4. Να βρίσκουν το δρόμο τους και να προσανατολίζονται με τη βοήθεια των ουρανίων σωμάτων και να προσανατολίζονται στο χώρο.