«Φτιάξτε ένα Σχολείο στο Σύννεφο»: το βραβείο TED 2013 του Σουγκάτα Μίτρα

Ο κύριος Νίκογλου Χρηστάκης μου έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο ενός Ινδού δασκάλου που κάνει εκκληση για τους μαθητές του. Απολαύστε το και ας προβληματιστούμε…

VIDEO: Η ομιλία-έμπνευση που κέρδισε το TED 2013

«Φτιάξτε ένα Σχολείο στο Σύννεφο»: το βραβείο TED 2013 κέρδισε η συγκινητική ομιλία και το εμπνευσμένο πρότζεκτ του Σουγκάτα Μίτρα που σε κάνει να ελπίζεις για το αύριο. Δείτε το εδώ με ελλ. υπότιτλους

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

16.05.2013

Όλα ξεκίνησαν από το κοινωνικό πείραμα «Η Τρύπα στον Τοίχο». Μια μέρα, πίσω στην πατρίδα του την Ινδία, τοποθέτησε σε μια μεσοτοιχεία -που χώριζε τα γραφεία της εταιρείας του με τη γύρω φτωχογειτονιά του Νέου Δελχί- ένα κομπιούτερ. Ένας υπολογιστής στην αγγλική γλώσσα και τίποτα άλλο.

Ο Μίτρα είναι εκπαιδευτικός ερευνητής. Συνέχισε με επιμονή το πείραμα σε απομακρυσμένα χωριά της Ινδίας. Έτσι, υπολογιστές ξεφύτρωναν στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές κι έμεναν εκεί επί μήνες, κάτω από μια κάμερα που κατέγραφε τα αποτελέσματα. Μικρά παιδιά του δημοτικού χωρίς γνώση αγγλικών ανακάλυπταν μέσα σε χρόνο dt πώς να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να σερφάρουν. Κι όχι μόνο αυτό. Τα παιδιά δίδασκαν το ένα το άλλο. Χωρίς να έχουν καμία επίβλεψη από εκπαιδευτικούς, κατάφεραν ακόμα και να διαβάζουν έρευνες για το dna (θεματολογία δέκα χρόνια μπροστά από τις γνώσεις και την ηλικία τους), εντελώς μόνα τους.

Το θαύμα που λέγεται Αυτο-οργανωμένα Περιβάλλοντα Μάθησης (ή SOLE) περιγράφεται σε αυτό το βίντεο που σε κάνει να ελπίζεις για το αύριο -και το σήμερα.

Βραβείο TED 2013

Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα : http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG4206

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )