Τι είναι τα moocs;

Ένα MOOC είναι ένα online μάθημα με στόχο την απεριόριστη συμμετοχή και την ανοικτή πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Εκτός από τα παραδοσιακά μέσα ενός μαθήματος όπως μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, αναγνώσεις, και σετ προβλημάτων, πολλά MOOCs παρέχουν διαδραστικά φόρουμ χρηστών για την υποστήριξη αλληλεπίδρασης της κοινότητας μεταξύ μαθητών, καθηγητών και βοηθών διδασκαλίας (TAs). Τα MOOCs είναι μια πρόσφατη εξέλιξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 2008 και αναδείχθηκε ως ένας δημοφιλής τρόπος μάθησης το 2012.
Παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση σε δωρεάν online μαθήματα στο Διαδίκτυο υπάρχει εδώ και χρόνια, η ποιότητα και η ποσότητα των μαθημάτων έχει αλλάξει. Η πρόσβαση σε δωρεάν μαθήματα επέτρεψε στους μαθητές, να αποκτήσουν ένα επίπεδο εκπαίδευσης που πολλοί μόνο να ονειρεύονται θα μπορούσαν στο παρελθόν. Αυτό έχει αλλάξει το πρόσωπο της εκπαίδευσης. Στο άρθρο των New York Times με τίτλο «Instruction for Masses Knocked Down Campus Walls» ο συγγραφέας Tamar Lewin δήλωσε, «τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές με κίνητρα σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ελίτ πανεπιστήμια έχουν έχουν αγκαλιάσει τα MOOCs σαν ένα μονοπάτι προς την απόκτηση εξαιρετικών ικανοτήτων και υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα ή τη απόκτηση ενός πτυχίο κολεγίου.»
Αν και τα MOOCs είναι η τελευταία τάση, δεν συμφωνούν όλοι ότι τα σχολεία θα πρέπει να τα προσφέρουν. Στο άρθρο της η Oshua Kim Insight Higher Ed με τίτλο «Γιατί κάθε πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται ένα Mooc» επισήμανε ότι η προσφορά δωρεάν υλικού δεν μπορεί να έχει νόημα για το πανεπιστήμιο. Μπορεί να είναι πιο σημαντικό, να ξεχωρίσει με άλλους τρόπους.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα όσο αναφορά τους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν κίνητρο. Δεδομένου ότι ένα Mooc είναι εθελοντικό και δεν υπάρχει καμία ποινή για την εγκατάλειψη του προγράμματος ή αν μείνει κανείς πίσω, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Παρά το γεγονός ότι ένας μαθητής μπορεί να λάβει μια άριστη εκπαίδευση, δεν θα υπάρξει αντίστοιχο δίπλωμα.

Σχολιάστε