Ύλη της Β’ Γυμνασίου για το Α’ Τρίμηνο – 2014

διαγωνίσματα στ' - 2014

Ύλη της Β’ Γυμνασίου για το Α’ Τρίμηνο – 2014

Ύλη της Β’ Γυμνασίου για το Α’ Τρίμηνο – 2014

1. Ποια ήταν η επίδραση της ελληνικής επίδρασης στη ζωή των Ισραηλιτών;

Απάντηση : Η ελληνική κατοχή κράτησε από το 332 π.Χ. μέχρι το 165 π.Χ. Η ελληνιστική επίδραση ήταν μεγάλη και σχεδόν σε όλους τους τομείς. Πάντως μικρότερη από οπουδήποτε αλλού.
α. Γλώσσα. Πολλοί μιλούσαν την ελληνιστική γλώσσα, δηλ. τη δημοτική της τότε ελληνικής. Έπαιρναν ελληνικά ονόματα (τρεις μαθητές του Ιησού είχαν ελληνικά ονόματα: Πέτρος, Ανδρέας, Φίλιππος). Τα περισσότερα εβραϊκά ονόματα εξελληνίζονταν (π.χ. των υπόλοιπων 9 μαθητών του Ιησού). Τα 27 βιβλία της Κ. Διαθήκης παραδόθηκαν στην ελληνιστική γλώσσα. Πολλές πόλεις και περιοχές, ιδιαίτερα στον Βορρά, είχαν ελληνικά ονόματα: Δεκάπολις, Τιβεριάς, Σέπφωρις κ.ά. Η Σαμάρεια μετονομάστηκε σε Σεβαστή ή Σεβάστεια. Η Καισάρεια (στα παράλια) ήταν καθαρά ελληνιστική πόλη.β. Εκδηλώσεις ζωής. Σε διάφορες πόλεις, ακόμα και στην Ιερουσαλήμ, έχουμε θέατρα, γυμναστήρια, ιπποδρόμια. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια χτίζονταν κατά τα ελληνιστικά πρότυπα. Στο ντύσιμο και στις κοινωνικές συναναστροφές παρατηρούνταν έντονο το ελληνιστικό στοιχείο.

2. Ποια ήταν η επίδραση της ελληνικής επίδρασης στην πίστη των Ισραηλιτών; Ποια συνέπεια είχε η στάση των Ιουδαίων της διασποράς για τους ειδωλολάτρες που ζούσαν κοντά τους;

Απάντηση : Θρησκευτική ζωή. Εδώ δεν παρατηρείται καμιά επίδραση. Οι Ισραηλίτες κράτησαν ανόθευτη την πίστη τους, ακόμα και όταν δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Και στη χώρα τους και όπου βρέθηκαν στη Διασπορά οι Ισραηλίτες έδειχναν μεγάλη αφοσίωση, σοβαρότητα και ευαισθησία για τη θρησκεία τους και τη θρησκευτική τους ζωή.

Διασπορά των Ισραηλιτών. Εκεί η επίδραση ήταν μεγαλύτερη. Η συχνή επικοινωνία και ο διάλογος με τους Έλληνες άνοιξαν σε αυτούς νέους ορίζοντες ζωής και σκέψης. Έχουμε μάλιστα έναν σπουδαίο Ισραηλίτη φιλόσοφο: τον Φίλωνα τον Αλεξανδρέα (25 π.Χ. – 40 μ.Χ.). Πάντως και οι Ισραηλίτες της Διασποράς επηρέασαν θρησκευτικά αρκετούς Έλληνες. Αυτοί γνώρισαν την ισραηλιτική πίστη και αργότερα θα είναι εκείνοι που πρώτοι θα δεχτούν τον Χριστιανισμό.

3. Ποια προνόμια κέρδισαν οι Ιουδαίοι με την σταθερή τους προσήλωση στην πίστη τους;

Απάντηση : Η λατρεία τους στις συναγωγές, η τήρηση του Σαββάτου και όλων των θρησκευτικών τους παραδόσεων, η μεταξύ τους ενότητα και αλληλεγγύη εντυπωσίαζαν τους άλλους λαούς. Με βάση όλα αυτά, και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους Ρωμαίους, κατόρθωσαν τα εξής:

Εξασφαλίστηκε στους Ισραηλίτες το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως «ιδιαίτερο έθνος» και η θρησκεία τους ως «επιτρεπόμενη» σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.
Η μονοθεϊστική ισραηλιτική θρησκεία έγινε παντού σεβαστή και οι Ισραηλίτες απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση που ίσχυε παντού να λατρεύουν τον αυτοκράτορα ως θεό. Συμφωνήθηκε μόνο να προσφέρουν στον Ναό της Ιερουσαλήμ δύο φορές την ημέρα θυσίες υπέρ του αυτοκράτορα και της Ρώμης.
Στην Ιερουσαλήμ δεν επιτρεπόταν να τελούνται ξένες λατρείες. Εξαίρεση έγινε μόνον για τον στρατώνα της ρωμαϊκής φρουράς στον πύργο Αντωνία.

 4. Αντιστοιχίστε την κάθε θρησκευτική ομάδα με τα χαρακτηριστικά που της ταιριάζουν. Βάλετε αριθμό 1 στην ομάδα των Φαρισαίων, 2 στην ομάδα των Σαδδουκαίων και 3 των Ζηλωτών.

θρησκευτικές ομάδες Ιουδαίων και χαρακτηριστικά τους

 

5. Τι ονομάζουμε Βίβλο ή Αγία Γραφή, πόσα μέρη έχει και ποιο κοινό θέμα έχουν τα μέρη του;

Απάντηση :

  • Παλαιά και Καινή Διαθήκη ονομάζονται μαζί Αγία Γραφή ή Βίβλος
  • Έχουν κοινό θέμα: τις ενέργειες της αγάπης του Θεού για χάρη των ανθρώπων
  • Παλαιά Διαθήκη:

  προαναγγέλει τον ερχομό του Χριστού

  • Καινή Διαθήκη:

  πληροφορεί για τη ζωή και το έργο του Χριστού και τη διάδοση του Ευαγγελίου

6. Ποιο είναι το έργο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ

Απάντηση :  Το έργο του αρχαγγέλου Γαβριήλ

  1. Λίγο μετά αφού πηγαίνει στο σπίτι του Ιωσήφ μετά τον αρραβώνα της ο αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίζεται μπροστά της και της αναγγείλει με χαιρετισμό ότι πρόκειται να μείνει έγκυος με την επισκίαση του Αγίου Πνεύματος.
  2. Έργο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ είναι :

α) να προετοιμάσει την Δίκαιη και ευσεβή Μαρία για την εγκυμοσύνη της για να μην τη θεωρήσει κ