Διαγώνισμα Προαγωγικών Εξετάσεων Β΄ Λυκείου – Ιούνιος 2016 – Λύσεις του

Διαγώνισμα Προαγωγικών Εξετάσεων Β΄ Λυκείου – Ιούνιος 2016 – Λϋσεις του

Θ Ε Μ Α Τ Α  Α΄ Ο Μ Α Δ Α Σ

1.Χαρακτηρίστε ως σωστές ή ως λανθασμένες τις παρακάτω προτάσεις: (Μον.15)

Α. Ο θεός είναι άγνωστος στην ουσία του και γνωστός με τις ενέργειές του προς τον κόσμο. [Σ]       Λ

Β.        Τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας είναι τρεις θεότητες.                   Σ         [Λ]

Γ.  Η αγάπη είναι το ιδιαίτερο γνώρισμα του χριστιανικού Θεού.       [Σ]       Λ

Δ. Το μυστήριο του Τριαδικού Θεού μπορεί να διερευνηθεί μέσω της ανθρώπινης λογικής.                                                                                                          Σ         [Λ]

Ε. Η θαυματουργική δράση του Ιησού Χριστού,είχε ως κίνητρο την προβολή της θεϊκής του δύναμης.                                                                                     Σ         [Λ]      

2α.Αντιστοιχίστε τα παρακάτω αναφορικά με τους Μακαρισμούς:

[1]- (δ) Οι πτωχοί τω πνεύματι   (α)  όσοι έχουν αγνά κίνητρα

[2]- (γ) Οι πενθούντες                    (β)  όσοι δείχνουν συμπάθεια προς τους πάσχοντες

[3]- (α) Οι καθαροί τη καρδία    (γ)  όσοι αγωνίζονται για την εξάλειψη του κακού

[4]- (β) Οι ελεήμονες                      (δ)  οι ταπεινοί

[5]- (ε)  Οι πραείς                             (ε)  όσοι απεχθάνονται τη βία

2β.Τι σημαίνει ο όρος «Βασιλεία του Θεού» ;                                               (Μον. 20)

Απάντηση : Ο όρος «Βασιλεία του Θεού» σημαίνει τον καινούργιο κόσμο του Θεού, τον οποίο κηρύττει, ενσαρκώνει και φανερώνει στον κόσμο ο Χριστός (Μάρκ. 1, 14-15). Η Βασιλεία του Θεού είναι μια νέα πραγματικότητα, η οποία προσφέρεται μεν από Αυτόν, αλλά απαιτεί και την αγωνιστική συμμετοχή του ανθρώπου. Επομένως έχει προσωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Αν και αναμένεται ολοκληρωμένη στη μέλλουσα, σχετίζεται ήδη άμεσα με την παρούσα ζωή. Η πρόσκληση της Εκκλησίας για την ενεργό συμμετοχή μας στη νέα πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού δεν είναι μια ουτοπική πρόσκληση, αλλά μια λυτρωτική πρόκληση για το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος διψά και εναγωνίως αναζητεί τα αγαθά της Βασιλείας του Θεού: εσωτερική γαλήνη, ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, πνευματική πληρότητα, σωστές αγαπητικές σχέσεις, απελευθέρωση από το κακό, το θάνατο, τη φθορά.

3.Συμπληρώστε τα κενά στο παρακάτω απόσπασμα:                            (Μον. 15)

( ανάμνηση, Χριστός ,ζωντανή, σώμα ,μέλη, Άγιο Πνεύμα, ίδρυμα, κοινότητα)

Ολόκληρη η εκκλησία θα ήταν ένα …(1) ίδρυμα…κάποιων ανθρώπων που απλά θα αποτελούσε …(2) ανάμνηση… του έργου του Ιησού, αν δεν υπήρχε το…(3) Άγιο Πνεύμα… . Η παρουσία του εγγυάται ότι η εκκλησία είναι μία …(4) ζωντανή… και ουσιαστική…(5) κοινότητα…. Θεού-ανθρώπων με κεφαλή …(6) το Χριστό… . Η ζωοποίηση των …(7) μελών… ολόκληρου του …(8) σώματος….επιτυγχάνεται με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μέσα σ’αυτά.

 

Θ Ε Μ Α Τ Α Β΄ΟΜΑΔΑΣ

1/. Ποιες οι βασικές διδασκαλίες του Βουδδισμού και πώς ονομάζονται; (μον25)

     Απάντηση : Οι βασικές διδασκαλίες του Βουδδισμού όπως καταγράφηκαν στον κανόνα Πάλι, μια από τις αρχαιότερες συστηματοποιήσεις της είναι η γνωστές ως οι «τέσσερις ευγενικές αλήθειες». Αυτές είναι:  1) Η ύπαρξη είναι πόνος, 2) Αιτία του πόνου» είναι η επιθυμία, 3) Η κατάπαυση του πόνου. Αυτή ονομάζεται «νιρβάνα» που σημαίνει «σβήσιμο», εξαφάνιση της ύπαρξης για να λυτρωθεί από τον πόνο. 4) Το μονοπάτι που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου. Αυτό αποτελείται από οκτώ στάδια που μοιάζουν με την Ινδουϊστική γιόγκα και λέγεται «οκταπλό μονοπάτι».

2/. Τι είναι το Κοράνιο και ποιες οι βασικές του διδασκαλίες; (μον.25).

     Απάντηση : Στο Ισλάμ το Κοράνιο έχει τη θέση της απόλυτης αυθεντίας. Περιέχει το λόγο του ίδιου του Θεού, όπως αυτός τον αποκάλυψε στο Μωάμεθ μέσω του Γαβριήλ. Το περιεχόμενο του θεωρείται θείο και αλάθητο. Αποτελείται από συλλογές λόγων του Μωάμεθ και είναι χωρισμένο σε 114 κεφάλαια που ονομάζονται «σούρες», δηλαδή αποκαλύψεις. Οι βασικές διδασκαλίες του Κορανίου είναι:
1. Ο Θεός είναι ένας, ο Αλλάχ, και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του. Άλλοι προφήτες, όπως ο Μωυσής, ο Ιησούς κτλ. προηγήθηκαν, αλλά ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος και ανώτερος από όλους, γιατί σ’ αυτόν δόθηκε η τελική και ολοκληρωμένη αποκάλυψη.
2. Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα τον Αλλάχ και το έργο τους είναι να εκτελούν τις εντολές του. Ένας όμως από αυτούς, ο Ιμπλίς (δηλαδή ο διάβολος) εξέπεσε. Στα όρια που του επιτρέπει ο Αλλάχ, ο Ιμπλίς και οι άγγελοι που τον ακολούθησαν στην πτώση πειράζουν τους πιστούς με διάφορους τρόπους.
3. Η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων προκαθορίζονται από τη βούληση τον Αλλάχ (κισμέτ), ο οποίος άλλον οδηγεί στο σωστό και άλλον αφήνει να πλανηθεί. Εντούτοις στην Τελική Κρίση ο άνθρωπος ανταμείβεται ή καταδικάζεται ως υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ο συμβιβασμός αυτής της αντίφασης αποτέλεσε ζήτημα για τη μουσουλμανική θεολογία, η οποία προσπάθησε να το λύσει με διάφορους τρόπους.

4. Η ανταμοιβή, που συνίσταται σε μια παραδείσια ζωή με ποικίλες απολαύσεις, όσο και η καταδίκη, που συνίσταται σε φρικτά βασανιστήρια στην κόλαση περιγράφονται πολύ ζωντανά. Ιδιαίτερα τονίζεται η απόλαυση του παραδείσου ως ανταμοιβής για το θάνατο στη μάχη κατά των απίστων. Αυτή συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολεμικού ζήλου που χαρακτήριζε τις στρατιές του Ισλάμ στη διάρκεια της ιστορίας του.         

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Το ενδεικτικό διαγώνισμα δημιούργησε η κυρία Σκουτέλλη Καλλιόπη, Θεολόγος στο 1ο  και 2ο  Γελ Καλύμνου.