Διαγώνισμα Α΄ Τετραμήνου Β΄ Λυκείου 2016

Διαγώνισμα Α΄ Τετραμήνου Β΄ Λυκείου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ : 11/02/2016

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016
ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΤΑΞΗ: Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : …………………………………………………………………………………

ΘΕΜΑΤΑ

Διαγώνισμα A΄Τετραμήνου Β’ Λυκείου – 2016

Ομάδα Α :

Α1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις και να κυκλώσετε τη σωστή απάντηση (Μον. 15)

1.  Στο Μαχαγυάνα Βουδδισμό το ιδανικό είναι να ακολουθήσει κάποιος το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτούς τους δύο σκοπούς : για να σωθεί κάποιος πρέπει να κατέχεται από συμπόνια προς όλα τα όντα και να θέλει να τα βοηθήσει να σωθούν. Εκείνος που το κάνει αυτό ονομάζεται μποντισάτβα (μπόντι= φωτισμός, σάτβα= ον σε πορεία προς το φωτισμό).  [Σ]       Λ

2.  Ο Χιναγυάνα Βουδδισμός διατείνεται ότι η διδασκαλία του δεν ταυτίζεται με εκείνη που ανάπτυξε ο ίδιος  ο Βούδας.       Σ              [Λ]

3. Γιόγκα σημαίνει «ζεύξη», δηλαδή ένωση    [Σ]           Λ

4. Η ένωση του νου του γιόγκι με το θείο είναι ο συνηθέστερος σκοπός της γιόγκα. Η συμμετοχή του ανθρώπου στη βασιλεία του Θεού μέσω της ένωσης του με το Χριστό είναι ο τελικός σκοπός του ησυχασμού. [Σ]     Λ

5.  Ακόμη κι όταν λατρεύει διάφορες θεότητες ο Ινδουιστής, δεν είναι ποτέ πολυθεϊστής.     [Σ]          Λ

Α3. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση επιλέγοντας από τις λέξεις της παρένθεσης (μοναστικές, έρωτα, ντικρ, εκμηδένισης, δερβίσηδεςΣουφισμού, στροβιλισμός, θέας). Να απαντήσετε τοποθετώντας δίπλα στους αριθμούς τις λέξεις που ταιριάζουν κάτω από το κείμενο ( 1……….., 2………… κλπ.) (Μονάδες 16)

 Ο μυστικισμός δε βρήκε εύκολα τη θέση του μέσα στην προφητική θρησκεία του Ισλάμ και πάντα η σχέση του μ’ αυτή διακρινόταν από κάποια ένταση. Σκοπός του 1)……………….. είναι η ένωση με το Θεό που επιτυγχάνεται μέσω της 2)……………….. του εγώ. Ο ισλαμικός φόβος και η υπακοή στο Θεό στο Σουφισμό μετατράπηκε σε θείο 3)…………………… και επιδίωξη της 4)…………… του Θεού. Βαθμιαία οι Σούφι οργανώθηκαν σε διάφορες 5)……………………. κοινότητες και τάξεις, όπως οι 6)………………………….. κ.ά. Επίσης ανέπτυξαν τεχνικές, μέσω των οποίων μπορούσε να επιτευχθεί η ένωση με το Θεό, όπως το 7)……………………………., που συνίσταται στο διαλογισμό πάνω στο όνομα του Θεού, ή ο 8)…………………….. των δερβίσηδων γύρω από τον εαυτό τους.

1 Σουφισμού, 2 εκμηδένησης , 3 έρωτα , 4 θέας, 5  μοναστικές 6 δερβίσηδες, 

7 ντικρ,  8 στροβιλισμός

Α4. Αντιστοιχίστε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β και μεταφέρετε δίπλα στον αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί (Μονάδες 4)

Α

Β

1…γ.. Σουφισμός

α. Μποντισάτβα

2…δ. Ισλάμ

β. Ταοϊσμός/Βουδδισμός/Κομφουκιανισμός

3…β…. Κινέζικη θρησκεία

γ. ντικρ/στροβιλισμός/δερβίσηδες

4…α. Αμιντά Βούδδα

δ. πέντε στύλοι

Β. Απαντήστε σύντομα στις ερωτήσεις :

α. Ποιες είναι οι βασικές διδασκαλίες που περιέχονται στο «κοράνι»; (Μονάδες : 5)

Οι βασικές διδασκαλίες του Κορανίου είναι:
1. Ο Θεός είναι ένας, ο Αλλάχ, και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του.
2. Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα τον Αλλάχ και το έργο τους είναι να εκτελούν τις εντολές του. Ένας όμως από αυτούς, ο Ιμπλίς (δηλαδή ο διάβολος) εξέπεσε. Στα όρια που του επιτρέπει ο Αλλάχ, ο Ιμπλίς και οι άγγελοι που τον ακολούθησαν στην πτώση πειράζουν τους πιστούς με διάφορους τρόπους.
3. Η ζωή και οι πράξεις των ανθρώπων προκαθορίζονται από τη βούληση τον Αλλάχ (κισμέτ), ο οποίος άλλον οδηγεί στο σωστό και άλλον αφήνει να πλανηθεί. Εντούτοις στην Τελική Κρίση ο άνθρωπος ανταμείβεται ή καταδικάζεται ως υπεύθυνος για τις πράξεις του.

4. Η ανταμοιβή, που συνίσταται σε μια παραδείσια ζωή με ποικίλες απολαύσεις, όσο και η καταδίκη, που συνίσταται σε φρικτά βασανιστήρια στην κόλαση περιγράφονται πολύ ζωντανά. Ιδιαίτερα τονίζεται η απόλαυση του παραδείσου ως ανταμοιβής για το θάνατο στη μάχη κατά των απίστων. Αυτή συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολεμικού ζήλου που χαρακτήριζε τις στρατιές του Ισλάμ στη διάρκεια της ιστορίας του.

β. Ποιοι είναι οι πέντε στύλοι του Ισλάμ; (Μονάδες : 5)

«Πέντε στύλοι», ονομάζονται τα πέντε υποχρεωτικά θρησκευτικά καθήκοντα του μουσουλμάνου πιστού. Αυτά είναι:
1) Η επανάληψη της φράσης «δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης τον». Πρόκειται για μια σύντομη ομολογία πίστης, που περιέχει τις δύο βασικότερες διδασκαλίες του Ισλάμ και προβάλλει το Μωάμεθ ως τον τελευταίο και μεγαλύτερο από τους προφήτες, αλλά και ως πρότυπο της ισλαμικής ζωής γενικά.
2) Η προσευχή. Αυτή κατέχει κεντρική θέση στη ζωή του πιστού. Κατά γενικό κανόνα ο μουσουλμάνος πρέπει να προσεύχεται, στρεφόμενος προς την κατεύθυνση της Μέκκας, πέντε φορές την ημέρα, συγκεκριμένα την ανατολή του ήλιου, το μεσημέρι, το απόγευμα, τη δύση του ήλιου και το βράδυ. Μέρα αφιερωμένη στην προσευχή είναι η Παρασκευή. Το μεσημέρι αυτής της μέρας οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν στο τζαμί, που είναι το κέντρο της κοινοτικής λατρείας. Στον τοίχο του τζαμιού που βλέπει προς τη Μέκκα υπάρχει μια ημικυκλική κόγχη που λέγεται μιχράμπ. Στραμμένος προς το μιχράμπ ο επικεφαλής λειτουργός, ο ιμάμης, απαγγέλλει τις προσευχές. και προσκυνά σε δεδομένες στιγμές, ακολουθούμενος από τους πιστούς1.
3) Η ελεημοσύνη των φτωχών. Αυτή τονίζεται ιδιαίτερα στο Ισλάμ. Στη διάρκεια της ιστορίας του πήρε μάλιστα τη μορφή φόρου, που αφαιρούνταν από τα εισοδήματα των πιστών. Σήμερα λίγες ισλαμικές χώρες έχουν διατηρήσει αυτό το σύστημα. Όπου αυτό έχει καταργηθεί η ελεημοσύνη γίνεται με τη μορφή της εθελοντικής προσφοράς.
4) Η νηστεία. Αυτή γίνεται το μήνα Ραμαντάν, που, εφόσον το μουσουλμανικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, δεν έχει μόνιμη θέση μέσα στο έτος. Συνίσταται στην αποχή από κάθε είδους τροφή από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου.
5) Η ιερή αποδημία ή προσκύνημα στα ιερά μνημεία της Μέκκας. Λέγεται Μεγάλο Προσκύνημα ή Χατζ. Απαιτείται από όλους τους μουσουλμάνους να το πραγματοποιήσουν τουλάχιστο μια φορά στη ζωή τους.
Εκτός από τους «πέντε στύλους» υπάρχει ένα πλήθος άλλων υποχρεώσεων και εθίμων που τηρούνται κοινά από τους μουσουλμάνους και χαρακτηρίζουν την ισλαμική κοινωνία. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν σε θέματα όπως η τροφή, ο γάμος, το διαζύγιο, η κληρονομιά κτλ. Υπάρχουν εξάλλου απαγορεύσεις που αφορούν στα τυχερά παιχνίδια, το χοιρινό κρέας, την κατανάλωση αλκοόλ κ.ά.2
Η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ από πολλές απόψεις είναι κατώτερη από εκείνη του άνδρα. Ενώ έχει τα ίδια θρησκευτικά καθήκοντα με αυτόν, σε πολλά θέματα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

γ. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του Ισλάμ; (Μονάδες : 5)

Οι δύο αυτές τάσεις, των ανανεωτών και των συντηρητικών στοιχείων, αποτελούν τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την εικόνα του σημερινού Ισλάμ. Χρονολογικά η πρώτη από αυτές είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λιγότερο ή περισσότερο εκσυγχρονισμένων ισλαμικών κρατών, όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, η Αίγυπτος κ.ά., όπου το Ισλάμ, παρά την ισχυρή του παρουσία, δεν καθορίζει όλες τις όψεις της ζωής. Η δεύτερη είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κινημάτων που επιδιώκουν την ανάκτηση της κυριαρχίας του Ισλάμ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εκείνη του Ιράν, τα κινήματα αυτά πέτυχαν το σκοπό τους με την εγκαθίδρυση θεοκρατικών συστημάτων, ενώ σε άλλες, όπως εκείνες διάφορων χωρών της Β. Αφρικής, η σύγκρουση αποτελεί μια συνεχιζόμενη αιματηρή πραγματικότητα. Τα κινήματα αυτά συνήθως τονίζουν την ανωτερότητα του Ισλάμ έναντι όλων των άλλων θρησκειών αλλά και ιδεολογιών και ιδιαίτερα του δυτικού τρόπου ζωής.
Ένα ακόμη στοι