Προσχέδιο Διαγωνίσματος Γ' Γυμνασίου – Θρησκευτικά – Α' Τετραμήνου 2020

1.α) Γράψτε τις απαντήσεις στην κόλα σας αφού πρώτα αριθμήσετε την αριστερή στήλη με αριθμούς και με γράμματα την δεξιά στήλη. Απαντήστε με τη μορφή : 1α, 2β, κλπ. (Μονάδες : 10)

αντιστοίχιση-μακαρισμοί-διαγώνισμα_2020-γ_γυμνασίου.png

1.β) Ποια χαρακτηριστικά έχουν οι πολίτες της Βασιλείας του Θεού; (Ονομαστικά). Γιατί λέμε ότι οι «Μακαρισμοί» είναι το Σύνταγμα της Βασιλείας του Θεού αναθεωρημένο από τον Κύριο Ιησού Χριστό; (Μονάδες : 20).

2.Συμπληρώστε τα κενά του κειμένου με τις λέξεις που υπάρχουν στην παρένθεση με έντονα γράμματα: (Εκκλησία, παρηγορεί, επανάσταση, Κόσμο, Σταυρό, φωτίζει, Μάρτυρες, σωτηρία, αγωνίζεται, αγιάζει). Απάντησε στην κόλα σου με τη μορφή : 2/ 1…… (λέξη 1) κλπ. (Μονάδες : 10)

«Στρατευόμενη Εκκλησία, δηλ. μια Εκκλησία, που στρατεύεται και ………(1)………. Μια Εκκλησία που ξεκινά από το ……(2)…….., περνά από τις Κατακόμβες, ζορίζεται, φυλακίζεται, ρίχνεται στα θηρία και τα γιουχαΐσματα των αμφιθεάτρων και τα Συναξάρια της, σε κάθε εποχή, είναι γεμάτα από ………(3)………. και Ομολογητές. […] Στρατευόμενη Εκκλησία: Μια ………(4)……. που μάχεται μέσα στον κόσμο και πληγώνεται μέσα στον Κόσμο και λερώνεται μέσα στον Κόσμο κι όμως ………(5)…….. τον Κόσμο και τον …………(6)………… και τον ………(7)………….. και μένει στον αιώνα ……(8)………. και ……(9)…………. του Κόσμου»…… «Η ιστορία καλεί ήδη τον Χριστιανισμό στο τιμόνι του κόσμου. Τον καλεί στις δύο επαναστάσεις της αδικίας και του μίσους, να δώσει τη δική του επανάσταση: Την επανάσταση της Αγάπης. Την ………(10)…………. που θα δώσει την κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς να καταστρέψει τον άνθρωπο».

3.Α) Ερωτήσεις Σωστού – Λάθους : Γράψτε στην κόλα σας την απάντηση με τη μορφή 1. Σωστό, 2. Λάθος. κλπ. (Μονάδες : 20). 

1.Ο άγιος Πορφύριος έλεγε : «Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής».          Σωστό    Λάθος                                                                   

2.Ο απόστολος Παύλος έγραψε σε μία επιστολή του : «Σκοπός βέβαια είναι να στερηθείτε εσείς για να ανακουφίσετε τους άλλους, αλλά να υπάρχει σε όλους ισότητα». Σωστό        Λάθος

3.Στον ύμνο της αγάπης ο απόστολος Παύλος μας διδάσκει : «Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη· εκείνος που αγαπάει ζηλοφθονεί»                     Σωστό             Λάθος

4.Ο Χριστός κηρύττει : «Σ’ εσάς όμως που μ’ ακούτε λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευεργετείτε όσους σας μισούν· δίνετε ευχές σ’ όσους σας δίνουν κατάρες, προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται.                                                                                     Σωστό                         Λάθος

5.Ο άγιος Πορφύριος έλεγε : «Κανείς δεν πρέπει να θέλει να σωθεί μόνος του, χωρίς να σωθούν και οι άλλοι. Είναι λάθος να προσεύχεται κανείς για τον εαυτό του, για να σωθεί ο ίδιος. Τους άλλους πρέπει ν’ αγαπάμε και να προσευχόμαστε να μη χαθεί κανείς˙ να μπουν όλοι στην Εκκλησία. Αυτό έχει αξία».                                                                                 Σωστό             Λάθος.

3.Β) Γράψτε γιατί είναι λάθος, όσες προτάσεις βρείτε λανθασμένες και εξηγήστε γιατί είναι λανθασμένες. (Μονάδες : 10)

4.Στο παρακάτω κείμενο ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τυράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος εξηγεί τη διαφορά της παγκοσμιοποίησης και της οικουμενικότητας. Μελετήστε το κείμενο και γράψετε σε λίγες γραμμές ποια είναι η διαφορά αυτή και με ποιο παράδειγμα την εξηγεί. Ποια από τις δύο δεν είναι αίρεση και γιατί; (Μονάδες : 20).

«Ένας χριστιανός ασκητής μπορεί να είναι περισσότερο παγκόσμιος από έναν ανέστιο ταξιδιώτη της εποχής μας, ο οποίος ταξιδεύει για να δραπετεύσει από τις συγκεκριμένες συνθήκες της ζωής του και ο οποίος αισθάνεται παντού ξένος. Ο πρώτος, όταν είναι γεμάτος αγάπη για τον κόσμο, είναι πράγματι παγκόσμιος, βρίσκεται οργανικά τοποθετημένος μέσα στην παγκόσμια κοινωνία. Ανυψώνει σιωπηρά το κοινό ανθρώπινο φύραμα με την αδιάκοπη υπέρβαση του εγώ του, με την προσευχή, με την υπαρξιακή μετοχή στην ενυπόστατη Αγάπη… Οι χριστιανοί, και μάλιστα οι Ορθόδοξοι, δεν αισθανόμαστε αμηχανία ούτε αιφνιδιαζόμαστε από τη διαδικασία της παγκοσμιοποιήσεως. Η οικουμενικότητα υπήρξε ο αυτονόητος πνευματικός μας χώρος. Η διάσταση της παγκοσμιότητος αποτελεί βασικό συστατικό της Ορθοδοξίας».

5.Στο παρακάτω κείμενο ποιες είναι οι αιτίες της οικολογικής καταστροφής και ποιες λύσεις προτείνει η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έγινε στην Κρήτη; Δικαιολογήστε τη γνώμη σας παίρνοντας φράσεις μέσα από το κείμενο και αποδεικνύοντας τα επιχειρήματά σας με σύντομο τρόπο.  (Μονάδες : 20)

«Η σημερινή οικολογική κρίση είναι προφανές ότι οφείλεται σε πνευματικά και ηθικά αίτια. Οι ρίζες της συνδέονται με την πλεονεξία, την απληστία και τον εγωισμό, που οδηγούν στην αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ζημιογόνους ρύπους και την κλιματική αλλαγή. Η χριστιανική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μετάνοια για τις καταχρήσεις, εγκράτεια και ασκητικό ήθος, που αποτελούν αντίδοτο στην υπερκατανάλωση, συγχρόνως δε, καλλιέργεια στον άνθρωπο της συνειδήσεως ότι είναι “οικονόμος”, και όχι κάτοχος της δημιουργίας. Δεν παύει να τονίζει ότι και οι μελλοντικές γενεές έχουν δικαίωμα πάνω στα φυσικά αγαθά, που μας εμπιστεύθηκε ο Δημιουργός. Για αυτό το λόγο και η Ορθόδοξος Εκκλησία συμμετέχει ενεργώς στις διάφορες διεθνείς οικολογικές προσπάθειες. Όρισε δε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

ΠΡΟΣΟΧΗ :  Από τα πέντε (5) Θέματα θα γράψετε στην κόλα σας τα τρία (3) μόνο!

Καλή Επιτυχία !!!!