Διαγώνισμα Α’ Τριμήνου της Γ’ Γυμνασίου – Λύσεις (2014)

2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Μάθημα : Θρησκευτικά

Τάξη:    Γ’ Γυμνασίου

Ημ/νία:  25/11/2014

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ………………..………………………………………….

ΒΑΘΜΟΣ :. …………………….……………………………….……………………

 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  Α’  ΤΡΙΜΗΝΟΥ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -2014

 1. Βάλτε ένα [ν] δίπλα σε κάθε πηγή που θεωρείτε σωστή. Να δώσετε περισσότερες από μια απαντήσεις : Πηγές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας είναι :

 • αρχαιολογικές [ν]
 • κείμενα  [ν]
 • κατακόμβες [ν]
 • ναοί, τύποι ναών [ν]
 • βαπτιστήρια [ν]
 • ευρήματα χριστιανικής τέχνης (γλυπτική, αγιογραφία, αρχιτεκτονική, μουσική [ν]
 • χρονογραφίες [ν]
 • αμεροληψία
 • αντικειμενικότητα
 • έργα εκκλησιαστικών συγγραφέων και των Πατέρων της Εκκλησίας [ν]
 • σωστή καταγραφή και μελέτη των μελανών σελίδων της Εκκλησίας
 • πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων [ν]
 • λατρευτικά κείμενα, επιστολές, κείμενα με βίους αγίων [ν]
 • διάφορες νομοθεσίες της πολιτείας σχετικές με την Εκκλησία [ν]
 1. Συμπληρώστε κι αντιστοιχίσετε τις στήλες με τις σειρές. Βάλτε ένα [ν] όπου διασταυρώνονται οι σωστές προτάσεις. Το έργο του Άγίου Πνεύματος είναι *
Το άγιο Πνεύμα προσφέρει τη δυνατότητα Το άγιο Πνεύμα κατοικεί στην καρδιά του ανθρώπου Έργο του Αγίου Πνεύματος είναι να μας γνωρίσει Με τη δράση του Αγίου Πνεύματος
να αγιάζεται, να απελευθερώνεται ή να ελευθερώνεται ο άνθρωπος από την αμαρτία [ν]
ο άνθρωπος μεταμορφώνεται. Μαθαίνει να αλλάζει τον εαυτό του, να αγαπά και να θυσιάζεται για τους συνανθρώπους του, να βλέπει σε όλο τον κόσμο τη δημιουργία του Θεού [ν]
τη σημασία της Ανάστασης του Ιησού Χριστού για την δική μας σωτηρία, να μας δώσει τη βεβαιότητα ότι θα ζήσουμε όλοι μαζί με το Χριστό και ότι ο θάνατος δεν θα μας χωρίζει πια [ν]
και δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει ο άνθρωπος την αλήθεια και να ομοιωθεί με Αυτήν, δηλαδή με την Αγία Τριάδα [ν]
 1. α) Γιατί η παράδοση της πρώτης κοινότητας είναι ζητούμενο και σήμερα στην Εκκλησία;

Η έμπρακτη αγάπη και η κοινοχρησία της πρώτης χριστιανικής κοινότητας έκαναν τεράστια εντύπωση στους ανθρώπους της εποχής εκείνης, που έσπευδαν να βαπτίζονται και να εντάσσονται στα μέλη της. Το παράδειγμα των πρώτων χριστιανών, παρότι αποτελεί πρότυπο για την Εκκλησία, παραμένει πάντα ζητούμενο, όπως μας υπενθυμίζει συνέχεια ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (βλ. κείμενο). Πάντως, το έργο της φιλανθρωπίας και της αγάπης είναι σήμερα από τα σημαντικότερα στη ζωή των ενοριών. Καθεμιά απ’ αυτές έχει να επιδείξει φιλανθρωπικό έργο. Με τους εράνους ανακουφίζονται η φτώχεια, η αρρώστια και η μοναξιά πολλών ανθρώπων. Η Εκκλησία βοηθά ανθρώπους που έχουν έντονο οικονομικό πρόβλημα, συντηρεί νοσοκομεία και γηροκομεία, φροντίζει αλλοεθνείς ή αλλόθρησκους σε περιοχές της γης που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (π.χ. Μέση Ανατολή, Αφρική κ.α.). Ειδικότερα, το ιδανικό της κοινοχρησίας, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σήμερα, διατηρείται στα κοινόβια μοναστήρια. Εκεί οι μοναχοί δεν έχουν τη δική τους ατομική ιδιοκτησία (ακτημοσύνη), αλλά όλα ανήκουν στη μονή και από αυτά συντηρούνται και οι ίδιοι οι μοναχοί και επιτελείται το έργο του μοναστηριού (κοινοκτημοσύνη). Πολλά περισσότερα όμως χρειάζεται να γίνουν, όπως υπενθυμίζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

β) Βάλετε ένα [ν] στη σωστή (μόνο μία) απάντηση : Τα χρακτηριστικά της πρώτης εκκλησιαστικής κοινότητας των Ιεροσολύμων ήταν :

 • η ενότητα και οι αγάπες
 • η Θεία Ευχαριστία και η κοινοχρησία
 • τίποτε από αυτά
 • όλα αυτά μαζί
 • η μεταξύ τους ενότητα, η αφοσίωση στη διδασκαλία των αποστόλων, η τέλεση της θείας Ευχαριστίας, η προσευχή, η κοινοχρησία [ν]
 1. Από τον τρόπο που η εκκλησία καλεί και στέλνει στο κήρυγμα τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα τι συμπεραίνουμε για το πώς οργανώνεται η ορθόδοξη ιεραποστολή ως σήμερα; ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ. Να τοποθετήσετε κάτω από τις φράσεις της στήλης Α τα γράμματα που αντιστοιχούν από τη στήλη Β.

Α

Τρόπος οργάνωσης ορθόδοξης Ιεραποστολής

……………………… β, γ, ε …………………………………………….

Αποτελέσματα α’ περιοδείας απ. Παύλου

……………………….…α, δ …………………………………..

                                Β

α. Η Εκκλησία αποκτά συνείδηση οικουμενικότητας

β. Δίνει την ευλογία-προσευχή για να επιτύχει  το έργο των ιεραποστόλων

γ. Καλεί το Βαρνάβα και τον Παύλο να αναλάβουν έργο  Ιεραποστολής

δ. Το μήνυμα του ευαγγελίου εξαπλώνεται έξω από τα όρια του Ιουδαϊσμού.

ε. Δίνει έγκυρες επιστολές με την έγκρισή τους για να είναι κατοχυρωμένο και ασφαλές το έργο της Ιεραποστολής.

 1. α) Ποια ήταν η σημασία της Αποστολικής Συνόδου;

Η σημασία της Αποστολικής Συνόδου είναι μεγάλη γιατί :

α. έδειξε ότι ο χριστιανισμός χωρίς να απαρνηθεί τις ιουδαϊκές της καταβολές χειραφετήθηκε, όμως, από τους ιουδαϊκούς θεσμούς και άνοιξε ο δρόμος για να γίνει ο Χριστιανισμός μια πανανθρώπινη ουκουμενική πίστη, στηριγμένη στην ελευθερία και όχι στη δουλική προσήλωση σε τυπικές νεκρές εντολές.

β. Η τελική θέση της Αποστολικής Συνόδου  διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία των πιστών με το Αγιο Πνεύμα. Από εκεί και έπειτα κάθε Οικουμενική Σύνοδος θα συνεργάζεται με το άγιο Πνεύμα “ἐν ἐλευθερίᾳ και προσευχῆ” και θα παίρνει τις αποφάσεις της “ἑπόμενη τοῖς ἁγίοις Πατρᾶσι καί τοῖς δόγμασιν τοῖς θεσπισθεῖσιν ” σπό αυτούς.

γ. Συμμετείχαν όλα τα μέλη της Εκκλησίας, με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας .

 β)Τα κύρια χαρακτηριστικά της Αποστολικής Συνόδου ήταν: Μόνο μια απάντηση να δώσετε. Βάλτε ένα [ν] δίπλα στη σωστή απάντηση.

 • α. Όλα τα μέλη της Εκκλησίας συμμετείχαν και όλοι μαζί αποφάσισαν (δημοκρατικό πολίτευμα)
 • β. Ο Χριστιανισμός γίνεται μια πανανθρώπινη οικουμενική πίστη, στηριγμένη στην ελευθερία.
 • γ. Η τελική θέση διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία των πιστών με το άγιο Πνεύμα (αγιοπνευματικό πολίτευμα)
 • δ. Τίποτε από αυτά
 • ε. Όλα τα παραπάνω  [ν]
 1. α) Γιατί δεν μπορώ να έχω οικουμενικές Συνόδους σήμερα; 

Γιατί σήμερα δεν υπάρχει ενότητα πίστεως ανάμεσα στις χριστιανικές ομολογίες. Μόνο μια Πανορθόδοξη Σύνοδος μπορεί να γίνει.

   β)   Γιατί οι ορθόδοξοι λένε ότι το «αλάθητο» το έχει μόνο η Οικουμενική ή Πανορθόδοξη Σύνοδος κι όχι ο Πάπας;

Η πίστη ότι τις συλλογικές αποφάσεις τις καθοδηγούσε το άγιο Πνεύμα έδινε την βεβαιότητα ότι παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες, η Εκκλησία δεν θα απομακρυνόταν από τον προορισμό της την ομοίωση των πιστών με το Θεό. Για τούτο έχει το αλάθητο το σύνολο Συνοδικό σύστημα (η Συνοδος) και όχι μεμονωμένα πρόσωπα, όπως ο Πάπας.

 1. Αντιστοιχίστε τις σειρές με τις στήλες –Βάλτε ένα [ν] όπου διασταυρώνονται οι σωστές απαντήσεις (στήλη με σειρά) : Α’ Περιοδεία Αποστόλου Παύλου. Ο Απόστολος Παύλος :
Κύπρος (Πάφος), Πέργη, Αντιόχεια, Λύστρα, Δέρβη. Αυτό το γεγονός άλλαξε για πάντα τη ζωή του και από διώκτης μεταστράφηκε στο μεγαλύτερο κήρυκα του Ευαγγελίου στους εθνικούς (ειδωλολάτρες) Το μήνυμα του ευαγγελίου εξαπλώνεται έξω από τα όρια του Ιουδαϊσμού β) Η Εκκλησία αποκτά συνείδηση της οικουμενικότητάς της. Α) πρώτα στους Ιουδαίους Β) μετά στους ειδωλολάτρες (εθνικούς)
Αποτελέσματα της α’ περιοδείας του αποστόλου Παύλου ήταν [ν]
Δράση: Α’ Περιοδεία – Τόποι Επίσκεψης