Διαγώνισμα Απολυτηρίων Εξετάσεων Γ’ Γυμνασίου – Ιούνιος 2014

Διαγώνισμα απολυτηρίων Ιουνίου 2014 – Γ’ Γυμνασίου

2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Μάθημα : Θρησκευτικά

Εισηγήτρια Καθηγήτρια : Πάνου Μαρία

Τάξη: Γ’ Γυμνασίου

Ημ/νία: 19/06/2014

Ονοματεπώνυμο: ……..………………….…………………….…

Βαθμός: ………………….……………………………………………

Απολυτήριες Εξετάσεις Ιουνίου 2014

Α.  Συμπληρώστε τις λέξεις που σας δίνονται μέσα στην παρένθεση με έντονα γράμματα στην κατάλληλη θέση του κειμένου πάνω στη φωτοτυπία. Μετά αντιγράψτε στην κόλλα σας τους αριθμούς με τις λέξεις που τους αντιστοιχούν (προκλήσεις, αξιοπρέπεια, πατέρες, λαϊκός, αντιγραφής, μοναχισμός, τέχνη, άνθρωπο, αγώνας μοναστήρια).

Στο μοναχισμό, αν και έχουμε μια απομάκρυνση από τα εγκόσμια, το ενδιαφέρον για τον …….(1)………. παραμένει ζωντανό και μάλιστα παρουσιάζεται ενδυναμωμένο. Ο ………(2)……….. αγωνίζεται εναντίον της πλεονεξίας, του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας. Ο ασκητής στηρίζει πνευματικά και ηθικά τον άνθρωπο που ζει μέσα στον κόσμο, προκειμένου να αντέξει τις δυσκολίες και να διατηρήσει ακμαίο το χριστιανικό του φρόνημα. Γι’ αυτό και τα …….(3)……….. είναι τόποι πνευματικής ζωής για τους ανθρώπους και οι μοναχοί πνευματικοί ………….(4)…….. των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτούς. Σε πολλά μοναστήρια στο παρελθόν υπήρχαν νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία και καταλύματα για τους ανθρώπους που βίωναν τον πόνο, την εγκατάλειψη ή την ορφάνια. Οι μονές αποτελούσαν το άσυλο των καταδιωγμένων, το σπίτι των φτωχών, το καταφύγιο των επαναστατημένων απέναντι στον κατακτητή, το εργαστήρι όσων ήθελαν να μάθουν μια τέχνη για να ζήσουν με …………(5)…….. . Στα μεγάλα μοναστήρια υπήρχαν κέντρα ……..(6)……… της Αγίας Γραφής και των κλασικών έργων της αρχαιότητας. Μεγάλο μέρος της υμνογραφίας και των πατερικών κειμένων γράφτηκε από ασκητές σε μοναστήρια. Στα μοναστήρια, συγχρόνως, υπηρετήθηκε και η ……(7)………. . Η βυζαντινή ζωγραφική, τα ιστορημένα χειρόγραφα (ζωγραφικά σχέδια στα περιθώρια καλλιγραφικών κειμένων), η ποίηση και η γλυπτική, η μουσική, καλλιεργήθηκαν και άκμασαν σε πολλά μοναστήρια, π.χ. Μονή Στουδίου, Aγία Αικατερίνη Σινά, Άγιον Όρος. Σήμερα, υπάρχουν πολλά ορθόδοξα μοναστήρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο που ακμάζουν και προσφέρουν σημαντικό έργο. Η ζωή του μοναχού, όμως, έχει δυσκολίες και ………(8)……… . Οι πειρασμοί είναι πολλοί: η αγάπη και η εμπιστοσύνη των πιστών προς τον μοναχό είναι δυνατόν να του γεννήσουν εγωισμό και αλαζονεία, να του δημιουργήσουν την εντύπωση ότι κατέχει κάποια μορφή εξουσίας. Ο πλούτος, η δόξα, η πνευματική έπαρση και η δύναμη της εξουσίας είναι οι αντίπαλοι του μοναχού, τους οποίους πάντα καλείται να αντικρούσει. Αλλά και ο ………..(9)……… χριστιανός, ο ασκητής στην καθημερινή κοινωνική δράση, έχει να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και τις ευθύνες της σύγχρονης ζωής. Οικογένεια, εργασία, κοινωνικές σχέσεις απαιτούν ετοιμότητα και σταθερότητα στις αρχές της χριστιανικής ζωής. Ο ……….(10)……… είναι αδιάκοπος και γι’ αυτό πρέπει να είναι συνεχής και η αμοιβαία συμπαράσταση μεταξύ των χριστιανών, είτε αυτοί είναι σύζυγοι είτε είναι φίλοι είτε συνεργάτες.

1 άνθρωπο        2 μοναχισμός    3 μοναστήρια   4 πατέρες         5 αξιοπρέπεια

6 αντιγραφής   7 τέχνη                8 προκλήσεις    9 λαϊκός         10 αγώνας

Β. Απαντήστε σύντομα στις παρακάτω ερωτήσεις : 1)Τι είναι τα δόγματα ή «όροι» ;

Οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων που έχουν δογματικό περιεχόμενο ονομάζονται «όροι» κι «δόγματα». Θέτουν ένα όριο ανάμεσα στην αλήθεια και την αίρεση

2) Τι είναι οι «ιεροί κανόνες» ;

«Ιεροί κανόνες» ονομάζονται οι αποφάσεις των Συνόδων που αφορούν θέματα διοίκησης, λατρείας και καθημερινής χριστιανικής ζωής.

3) Πότε μια σύνοδος κατοχυρώνεται ως έγκυρη; Γιατί ;

Μια Σύνοδος αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ως έγκυρη, όταν οι αποφάσεις της γίνονται αποδεκτές από το πλήρωμα της Εκκλησίας (κλήρος και λαός).  Με την ελεύθερη αποδοχή των αποφάσεων των Συνόδων οι πιστοί συμμετέχουν στο Σώμα της Εκκλησίας, επιλέγοντας έτσι συνειδητά το δρόμο της σωτηρίας.

4) Τι είναι οι νεομάρτυρες;

νεομάρτυρες ονομάζονται μάρτυρες των νεότερων χρόνων, οι οποίοι προέρχονταν από τους κρυπτοχριστιανούς αλλά και από όσους άντρες και γυναίκες φανερά ομολογούσαν την πίστη τους. Η στάση τους απέναντι στο θάνατο θυμίζει τη στάση των πρώτων μαρτύρων και είχε μεγάλη απήχηση στη λαϊκή συνείδηση. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συγκέντρωσε και διέσωσε τους βίους και το μαρτύριό τους στο βιβλίο του «Νέον Μαρτυρολόγιον»

Γ. Ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται για να αρχίσει σωστά το ορθόδοξο ιεραποστολικό έργο του φωτισμού των ανθρώπων;

α)  Η Εκκλησία καλεί τον Βαρνάβα και τον Παύλο να αναλάβουν έργο Ιεραποστολής
β) Δίνει την ευλογία της και την προσευχή της να επιτύχει το έργο τους
γ) Δίνει έγκυρες επιστολές με την έγκρισή της για όποιον θέλει να τις δει. (Τα ίδια ισχύουν και σήμερα).

Δ.    α) Ποια είναι η διδασκαλία της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου που συνοψίζεται στην εξής πρόταση: «ή γάρ τς εκόνος τιμή έπί τό πρωτότυπον διαβαίνει»; Χρησιμοποιείστε το περιεχόμενο των εικόνων που υπάρχουν εδώ για να στηρίξετε τη γνώμη σας

Αναστήλωση εικόνων4 εικόνες10