ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Λύσεις -2014

διαγωνίσματα α' - 2014

Διαγώνισμα Α’ Τριμήνου της Β’ Γυμνασίου 2014

2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Μάθημα : Θρησκευτικά

Τάξη:  Β’ Γυμνασίου

Ημ/νία: 24/11/2014

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : …………………………………….

ΒΑΘΜΟΣ :. ………………………………………………….….

 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  Α’  ΤΡΙΜΗΝΟΥ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – Λύσεις – 2014

1.Ποια προνόμια κέρδισαν οι Ιουδαίοι με την σταθερή τους προσήλωση στην πίστη τους;

Απάντηση : Η λατρεία τους στις συναγωγές, η τήρηση του Σαββάτου και όλων των θρησκευτικών τους παραδόσεων, η μεταξύ τους ενότητα και αλληλεγγύη εντυπωσίαζαν τους άλλους λαούς. Με βάση όλα αυτά, και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους Ρωμαίους, κατόρθωσαν τα εξής:

Εξασφαλίστηκε στους Ισραηλίτες το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως «ιδιαίτερο έθνος» και η θρησκεία τους ως «επιτρεπόμενη» σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.
Η μονοθεϊστική ισραηλιτική θρησκεία έγινε παντού σεβαστή και οι Ισραηλίτες απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση που ίσχυε παντού να λατρεύουν τον αυτοκράτορα ως θεό. Συμφωνήθηκε μόνο να προσφέρουν στον Ναό της Ιερουσαλήμ δύο φορές την ημέρα θυσίες υπέρ του αυτοκράτορα και της Ρώμης.
Στην Ιερουσαλήμ δεν επιτρεπόταν να τελούνται ξένες λατρείες. Εξαίρεση έγινε μόνον για τον στρατώνα της ρωμαϊκής φρουράς στον πύργο Αντωνία.

2.Τι ονομάζουμε Βίβλο ή Αγία Γραφή, πόσα μέρη έχει και ποιο κοινό θέμα έχουν τα μέρη του;

Απάντηση :

  • Παλαιά και Καινή Διαθήκη ονομάζονται μαζί Αγία Γραφή ή Βίβλος
  • Έχουν κοινό θέμα: τις ενέργειες της αγάπης του Θεού για χάρη των ανθρώπων
  • Παλαιά Διαθήκη:  προαναγγέλει τον ερχομό του Χριστού
  • Καινή Διαθήκη: πληροφορεί για τη ζωή και το έργο του Χριστού και τη διάδοση του Ευαγγελίου

3.Αντιστοιχίστε την κάθε θρησκευτική ομάδα με τα χαρακτηριστικά που της ταιριάζουν. Βάλετε σε κάθε ομάδα παρακάτω τα γράμματα που αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά της.

  1. Φαρισαίοι ……α, δ, ε, ζ, η…………………………….
  2. Σαδδουκαίοι ……β, στ, θ …………………………….
  3. Ζηλωτές ………γ, ι………………………….

Χαρακτηριστικά των θρησκευτικών ομάδων των Ισραηλιτών στα χρόνια του Χριστού

α. κίνημα λαϊκών με ηγέτες ικανούς ραββίνους

β. ενώ ήταν πολύ συντηρητικοί απέρριπταν τις θρησκευτικές παραδόσεις

γ. μισούσαν και πολεμούσαν με όπλα τους Ρωμαίους

δ. τηρούσαν με ακρίβεια όλες τις εντολές του Θεού φτάνοντας και σε υπερβολές

ε. ο λαός τους εκτιμούσε στις συναγωγές των επαρχιών, ενώ οι ίδιοι περιφρονούσαν τον λαό.

στ. από αυτούς προέρχονταν οι αρχιερείς και τα μέλη του Μεγάλου Συνεδρίου

ζ. σέβονταν τις παραδόσεις αλλά ήταν προοδευτικοί στα θρησκευτικά ζητήματα

η. απέναντι στους Ρωμαίους ήταν επιφυλακτικοί και εχθρικοί

θ. ανέχονταν τους κατακτητές και συνεργάζονταν με τους Ρωμαίους γι αυτό δεν ήταν αγαπητοί

ι. πίστευαν ότι η Βασιλεία του Θεού θα ερχόταν γρηγορότερα με τους απελευθερωτικούς αγώνες.

4.Ποιο είναι το έργο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ;

  1. Έργο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ είναι :

α) να προετοιμάσει την Δίκαιη και ευσεβή Μαρία για την εγκυμοσύνη της για να μην τη θεωρήσει κάτι ενάντιο στον Θεό και θελήσει να αυτοκτονήσει.

β) Να της δώσει αποδείξεις ότι :

α) είναι θέλημα Θεού και έργο του Αγίου Πνεύματος να κυοφορήσει τον Θεάνθρωπο Χριστό, σωτήρα του κόσμου και να την πείσει ότι το θαυμάσιο και πρωτότυπο γεγονός που θα της συμβεί , να γεννηθεί παιδί από μόνη την γυναίκα, από εκείνη, είναι θέλημα του Θεού Πατρός, το πρωτευαγγέλιο που είχε υποσχεθεί στους Πρωτόπλαστους μετά την έξοδό τους από τον Παράδεισο του Θεού, και ότι

β) τα αδύνατα στους ανθρώπους είναι δυνατά από το Θεό (Για το λόγο αυτό στην ορθόδοξη αγιογραφία ο αρχάγγελος Γαβριήλ κρατά σκήπτρο που δείχνει την εξουσία και τη θέληση του Θεού, ενώ στην Δυτική Αγιογραφία δείχνει μόνο την καθαρότητα της Παναγίας μας και την συναισθηματική ρηχή σημασία του γεγονότος, χωρίς βάθος θεολογίας).

γ) Να ζητήσει την συγκατάθεσή της ώστε ελεύθερα να υπηρετήσει στο έργο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Η Παναγία μπορούσε να αρνηθεί. Είναι μεγάλη η ευεργεσία που μας πρόσφερε με το να δεχτεί να φέρει το Θεάνθρωπο Χριστό, το Σωτήρα μας στην ιστορία.

γ) Να εξασφαλίσει μια ήρεμη εγκυμοσύνη στη Θεοτόκο όπως έπρεπε στον Θεάνθρωπο Χριστό.

5.Ποια είναι η στάση της Θεοτόκου και η σημασία της απόφασής της για τη σωτηρία μας

ι.   Ζητά εξηγήσεις με σοφία και σύνεση για να μην εξαπατηθεί όπως η Εύα γιατί γνωρίζει ότι για να γεννηθεί παιδί χρειάζεται δύο γονείς και εκείνη είναι Παρθένος, δηλαδή είναι η σκέψη της συνεχώς στο Θεό και δεν σκέφτεται να παντρευτεί ποτέ κάποιον άνθρωπο.

ιι. Όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ της δίνει βεβαίωση πως είναι το θέλημα του Θεού να κυοφορήσει από το Άγιο Πνεύμα και το δικό της ωάριο το Θεάνθρωπο Χριστό Σωτήρα τότε με ταπείνωση δέχεται να γεννήσει το Σωτήρα μας. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό γιατί ποτέ δεν βρέθηκε ούτε θα βρεθεί άλλη γυναίκα τόσο Αγία σαν την Παναγία, τη μεγαλύτερη Αγία όλων των Αγίων και μεγαλύτερη σε τιμή και από τους Αγγέλους.

ιιι. Μόλις η Παρθένος δέχθηκε με τα λόγια “Ιδου η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου” ο Χριστός σχηματίστηκε αμέσως ολόκληρος άνθρωπος σώμα και ψυχή, εξ άκρας συλλήψεως, όχι σαν βλαστοκύτταρα και σταδιακά να πάρει το ανθρώπινο σχήμα, αλλά ένα τέλειο ανθρώπινο μωρό από την αρχή. Έτσι μαθαίνουμε ότι και μιας ώρας γονιμοποιημένο ανθρώπινο πλάσμα είναι ολόκληρος άνθρωπος κι ο θάνατός του με βία είναι φόνος.

ιν. Μόλις δέχθηκε το χαρμόσυνο μήνυμα, “ευαγγέλιο”, η Παναγία με προτροπή του Αρχαγγέλου πηγαίνει να επισκεφθεί την Ελισάβετ, έγκυο έξι μηνών στον Ιωάννη, για να μην υπάρξουν υπόνοιες ότι είχε σχέσεις συζυγικές με τον Ιωσήφ. Όταν την υποδέχθηκε η Ελισάβετ, το βρέφος στην κοιλιά της σκίρτησε χαρούμενο και το Άγιο Πνεύμα τη φώτισε και είπε : Πώς έγινε κι η Μητέρα του Κυρίου μου με επισκέφτηκε; Γιατί ένιωσα το βρέφος, “άλμασιν ως άσμασιν” να σκιρτά. Κι η Παναγία είπε μια υπέροχη ωδή που σώζει ο απόστολος κι ευαγγελιστής Λουκάς με θέμα την αποστολή της ως μητέρας του Θεού. Μετά τη γέννηση κι ονοματοδοσία του βρέφους Ιωάννη επέστρεψε στην Ναζαρέτ, όπου ο Ιωσήφ είδε την εγκυμοσύνη της, η Παρθένος όμως άφησε στον Θεό να τον ενημερώσει, γιατί δεν θα την πίστευε κανείς για το θαύμα που ζούσε αν το έλεγε εκείνη.

6.Διάλεξε τη φράση με τη διατύπωση που δεν περιέχει θεολογικό λάθος στη μετάφραση *. Δικαιολογήσ