Β’ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Παύλου

από τον Σκεύο Μ., Γ2

Όσα γράφει ο Απόστολος Παύλος στην Α’ Επιστολή του για τον αιφνίδιο ερχομό της “ημέρας του Κυρίου” φαίνεται ότι παρανοήθηκαν από τους χριστιανούς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι νόμιζαν ότι αυτό θα είναι τόσο γρήγορο και άμεσο, που δεν υπάρχει λόγος ούτε να εργάζονται. Για την αποσαφήνιση αυτών των παρεξηγήσεων, ο Παύλος γράφει την Β’ Επιστολή στα τέλη του έτους 51 με αρχές 52μ.Χ.

β προς θεσσαλονικείς

Σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Μετά το προοίμιο, ο Παύλος ευχαριστεί το Θεό για την πίστη των αναγνωστών παρά τους διωγμούς και τις θλίψεις. Επισημαίνει την τελική δίκαιη κρίση του Θεού και προσχεύχεται γαι την πνευματική τους ολοκλήρωση. Η “ημέρα του Κυρίου” δεν θα έρθει τόσο νωρίς, αλλά θα προηγηθεί η αποστασία και η δράση του “ανθρώπου της ανομίας”, ο οποίος, όταν φύγει από τη μέση ό,τι εμποδίζει τη φανέρωσή του, θα αποκαλυφτεί, αλλά θα εξολοθρευτεί από τον Κύριο.

Κατόπιν εκφράζει και πάλι ευχαριστίες για τους αναγνώστες και συνιστά προσοχή για την επιτυχία του ιεραποστολικού του έργου. Σε αυστηρό ύφος δίνει οδηγίες για τη συμπεριφορά των αδελφών έναντι των ατακτούντων, των μη εργαζομένων, αλλά “περιεργαζομένων” και για την επαναφορά τους στην τάξη. Δηλώνει μάλιστα ότι “όποιος δεν εργάζεται δεν πρέπει ούτε και να τρώει”! (“όστις μη εργάζεται μηδέ εσθιέτω”!, φράση που μπήκε στο σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης!).

Τελειώνει την επιστολή με ιδιόχειρο χαιρετισμό και ευλογία.β προς θεσσαλονικείς