Εν. 8 : Ο απόστολος Παύλος στην Ελλάδα

Το κήρυγμα και η φροντίδα του Αποστόλου Παύλου για τις εκκλησίες που ίδρυσε

β' περιοδεία αποστόλου ΠαύλουΤο κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου απλώθηκε γρήγορα σα φωτιά σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε πόλη που έφτανε, ο Απόστολος Παύλος απευθυνόταν πρώτα στους συμπατριώτες του, τονίζοντας ότι η προσδοκία τους είχε εκπληρωθεί: ο Χριστός ήταν ο Μεσσίας που περίμεναν. Στην προσδοκία των εθνικών για μια ανώτερη θρησκευτικότητα μιλούσε για το Χριστό και την Ανάστασή Του.

Οι εκκλησίες που οργανώνονταν από τον Απόστολο Παύλο συνέχιζαν το έργο του, ζώντας μέσα σε κλίμα ενότητας και αγάπης, χωρίς όμως να λείπουν και τα προβλήματα. Ο Απόστολος τα μάθαινε αυτά είτε από απεσταλμένους είτε από γράμματα των εκκλησιών. Κάποιες φορές επισκεπτόταν ξανά τις εκκλησίες που επιστολές αποστόλου παύλουίδρυσε, ενώ άλλοτε τους έστελνε Επιστολές, με τις οποίες απαντούσε στα ερωτήματα και έδινε λύση στα προβλήματα που εμφανίζονταν. Με υπομονή, αγάπη και, όταν χρειαζόταν, με αυστηρό τόνο καθοδηγούσε και διαπαιδαγωγούσε τους πιστούς με την ίδια φροντίδα που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Οι Επιστολές του Αποστόλου δεν έπαψαν να διαβάζονται μέχρι και σήμερα στις εκκλησίες.

Οι μαθητές μας διάβασαν τις Επιστολές που έγραψε ο Απόστολος Παύλος στις πιο σημαντικές πόλεις της Ελλάδας, μελέτησαν τα τότε προβλήματα της πρώτης Εκκλησίας, ανέλυσαν τις λύσεις που έδωσε σ΄ αυτά ο Απόστολος και ερεύνησαν κατά πόσον τα προβλήματα αυτά απασχολούν και σήμερα, στην εποχή μας τους ανθρώπους. Παραθέτουμε τα αποτελέσματα στις σχετικές με την ενότητα σελίδες. Σας παρακαλούμε να τα σχολιάσετε.