Ποια προβλήματα έχετε εντοπίσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία (πρακτικά και θεολογικά) που θα θέλατε να συζητηθούν στην επόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο; -2014

εκκλησία και παράδοση

Στέλιος Λ., Γ2 : Υπάρχουν μερικά πράγματα κατά τη λειτουργία της Εκκλησίας που πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται και προσωποικά δεν μου αρέσουν. Πρώτον και κυριότερο είναι η ενδυμασία των πιστών. Οι πιστοί πολλές φορές ντύνονται άσεμνα για να πάνε και να παρακολουθήσουν το μυστήριο καθώς δείχνουν ασέβεια προς τον ίδιο το Θεό. Αυτό συνδέεται επίσης και με τα αποτυπώματα κραγιόν πάνω στην εικόνα. Οι γυναίκες, ενώ φορούν κραγιόν στα χείλη τους, φιλούν την εικόνα με αποτέλεσμα η εικόνα του Θεού να λερώνεται με κραγιόν, πράγμα που δείχνει επίσης ασέβεια στο Θεό. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ακούγονται συνεχώς μουρμουρητά, που δικαίως ενοχλούν τον ιερέα, ο οποίος αναγκάζεται πολλές φορές να σταματήσει να προσεύχεται για να τους κάνει παρατήρηση. Τέλος, είναι πρόβλημα, θεολογικό, το να φεύγουν οι πιστοί πριν τη Θεία Λειτουργία γυρίζοντας την πλάτη τους στον ίδιο τον Θεό δείχνοντας αγένεια απέναντι στο σπίτι του Θεού και στον ίδιο τον Θεό.

Μιχάλης Λ., Γ2 : … Θεωρώ πρόβλημα την ενδυμασία των πιστών μέσα στην εκκλησία. Οι άνδρες αρχικά θα πρέπει να έρχονται στην Εκκλησία με επίσημα, ωραία και καλά ρούχα, γιατί πρέπει να ξέρουν πως βρίσκονται μέσα στον οίκο του Θεού, και όχι με τα καθημερινά τους ρούχα. Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να πηγαίνουν στην εκκλησία χωρίς να φοράνε κοντές και προκλητικές φούστες, διότι είναι μέσα στο σπίτι του Θεού και θα πρέπει να φοράνε ωραία και σεμνά ρούχα για να δείξουν έτσι το σεβασμό τους προς τον Θεό. Ένα τελευταίο, σημαντικό πρόβλημα της σημερινής εκλησίας είναι τα μικρά παιδιά που τριγυρνούν συνεχώς κάνοντας βόλτες μέσα στην εκκλησία και αναγκάζουν τον ιερέα να σταματήσει τη λειτουργία για να τους κάνει παρατηρήσεις. Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται κοντά στις μανάδες τους και να ακούνε τη λειτουργία, χωρίς να εμποδίζουν τη συνέχεια της και την προσευχή των πιστών.