Μεταστροφή και βάπτισμα / Παύλος Απόστολος Εθνών

Τα πρώτα χρόνια -Παύλος Απόστολος Εθνών

AP1_2_3

 1. Τον 1ο αιώνα μετά τον Χριστό τα ρωμαϊκά στρατεύματα είχαν κατακτήσει όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Αυτή την εποχή γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας ένα αγόρι που θα γινόταν σπουδαίος άνθρωπος. Οι εύποροι γονείς του το ονόμασαν Σαούλ ή Σαύλο. Ο Σαούλ, όπως και οι γονείς του, είχε τα δικαιώματα του Ρωμαίου πολίτη, μια ιδιότητα που τους έδινε πολλά πλεονεκτήματα οπουδήποτε βρίσκονταν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Από μικρός επίσης ο Σαούλ έμαθε την ελληνική γλώσσα, την οποία μιλούσαν στην πατρίδα του.

2. Οι γονείς του Σαούλ ήταν ευσεβείς Ιουδαίοι. Μάλιστα ανήκαν στην τάξη των αυστηρών και σχολαστικών Φαρισαίων. Δίδαξαν βέβαια και στο παιδί τους τις λεπτομέρειες του Μωσαϊκού Νόμου. Ο Σαούλ πήγε και στο σχολείο ενός ηλικιωμένου “ραβίνου”- στα εβραϊκά “ραβί” θα πει δάσκαλος. Ήταν άριστος μαθητής. Εκεί έμαθε τέλεια την ιουδαϊκή θρησκεία. Και όπως όλοι οι πιστοί Ιουδαίοι περίμενε τον ερχομό του Μεσσία.

3. Ο Μεσσίας ήρθε στον κόσμο όταν ο Σαούλ ήταν ακόμα παιδί. Ήταν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ήρθε όμως ταπεινά και οι Εβραίοι δεν τον κατάλαβαν. Αρνήθηκαν την υπέροχη διδασκαλία Του και τις φιλάνθρωπες ευεργεσίες Του προς τον λαό τους και Τον καταδίκασαν στον πιο ατιμωτικό θάνατο, τον θάνατο πάνω στον σταυρό. Όλα αυτά ο Σαούλ θα τα μάθει πολύ αργότερα.

Rito1
Κάνε κλικ παρακάτω, για να ακούσεις την αφήγηση του κειμένου

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/10/blog-post_2192.html#ixzz2kM8jJhJ3

Μεταστροφή και βάπτισμα/ Παύλος Απόστολος εθνών
13. Γεμάτος φόβο και έκπληξη ρωτά πάλι: “Τι να κάνω, Κύριε;” “Πήγαινε στη Δαμασκό. Εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις”. Ο Σαούλ σηκώθηκε. Ήταν συγκλονισμένος και τυφλός. Κι οι στρατιώτες είχαν τρομοκρατηθεί. Είχαν ακούσει κι αυτοί τη φωνή του Κυρίου. Συνέχισαν το ταξίδι τους ως τη Δαμασκό. Εκεί ο Σαούλ φιλοξενήθηκε στο σπίτι ενός Ιουδαίου, του Ιούδα. Τρεις μέρες έμεινε μόνος με προσευχή και απόλυτη νηστεία. Η καρδιά του είχε αλλάξει. Το μίσος για τους Χριστιανούς είχε σβήσει.

14. Στη Δαμασκό ζούσε ένας πολύ πιστός Χριστιανός, ο ιερέας Ανανίας. Σ’ αυτόν παρουσιάστηκε ο Χριστός σε όραμα και του είπε: “Ανανία, πήγαινε στην οδό που λέγεται Ευθεία, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί θα βρεις τον Σαύλο από την Ταρσό”. Ανήσυχος ο Ανανίας απάντησε: ”Κύριε, έχω ακούσει πόσο κακό έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος στους Χριστιανούς των Ιεροσολύμων. Κι εδώ στη Δαμασκό ήρθε με εξουσία για να μας εξοντώσει, όσους πιστεύουμε σ’ ‘Εσένα”. “Μην ανησυχείς, Ανανία. Κάνε αυτό που σου λέω. Τον Σαύλο τον διάλεξα εγώ, για να κάνει γνωστό το Όνομά μου στα πέρατα του κόσμου. Εγώ ο ίδιος θα του αποκαλύψω την αλήθειά μου”. Ο Ανανίας ακολούθησε την εντολή του Κυρίου και βρήκε το σπίτι του Ιούδα. Την ίδια ώρα ο Σαούλ έβλεπε σε όραμα πως κάποιος άνδρας έμπαινε στο σπίτι που έμενε και του ξανάδινε το φως του βάζοντας πάνω του τα χέρια του.

15. Πράγματι, σε λίγα λεπτά μπήκε ο Ανανίας στο σπίτι όπου έμενε ο Σαούλ. Άπλωσε τα χέρια του πάνω του και του είπε: “Σαούλ, αδελφέ, ο Κύριος Ιησούς που φανερώθηκε στο δρόμο σου, με έστειλε εδώ για να ξαναβρείς το φως σου και να γεμίσεις από Πνεύμα Άγιο”. Την ίδια στιγμή ο Σαούλ ξαναβρήκε το φως του. Αμέσως ζήτησε να βαπτιστεί. Έμεινε λίγες μέρες κοντά στους Χριστιανούς για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Όλοι τον δέχτηκαν με πολλή αγάπη, σαν αδελφό. Τώρα πια πήγαινε στις συναγωγές των Ιουδαίων και κήρυττε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο αναμενόμενος Μεσσίας.

Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου.

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_4344.html#ixzz2kM8JRVPY

Στην Ταρσό και την Αντιόχεια / Παύλος Απόστολος Εθνών


19. Ο Παύλος αναγκάζεται να φύγει από τα Ιεροσόλυμα. Τώρα πηγαίνει στην πατρίδα του, την Ταρσό. Για λίγον καιρό ζει σε ησυχία και περισυλλογή. Με πολλή προσευχή και θεϊκές αποκαλύψεις ετοιμάζεται για το αποστολικό έργο, για το οποίο τον διάλεξε ο Θεός. Αργότερα, από την Ταρσό κάνει μικρές περιοδείες στα γύρω χωριά και τις πόλεις της Κιλικίας, για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.

20. Εκείνη την εποχή η Αντιόχεια ήταν μεγάλη και ένδοξη πόλη, η τρίτη ονομαστή σ’ όλη την οικουμένη μετά τη Ρώμη και την Αλεξάνδρεια. Εδώ κατέφυγαν πολλοί πιστοί στον Χριστό Ιουδαίοι, μετά τον διωγμό που έκανε ο Ηρώδης στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Η δύναμη του Κυρίου ήταν μαζί τους κι ο λόγος του Θεού εξαπλωνόταν. Για να ενισχυθούν οι πιστοί της Αντιόχειας, έφθασε εδώ ο Απόστολος Βαρνάβας. Ήρθε και στήριξε στην πίστη τους αδελφούς. Βλέποντας όμως πόση ανάγκη είχε η τοπική εκκλησία από εργάτες του ευαγγελίου, θυμήθηκε τον Παύλο και πήγε στην Ταρσό να τον αναζητήσει. Πράγματι, ο Παύλος τον ακολούθησε στην Αντιόχεια. Έμειναν εδώ έναν ολόκληρο χρόνο, συμμετείχαν στις χριστιανικές συνάξεις, κήρυτταν αδιάκοπα για τον Χριστό και βάπτιζαν νέους πιστούς. Εδώ, στην Αντιόχεια, για πρώτη φορά οι πιστοί στο Χριστό ονομάστηκαν Χριστιανοί.

21. Μια μέρα κατέφθασαν στην Αντιόχεια Χριστιανοί από τα Ιεροσόλυμα. Είπαν πως έπεσε μεγάλη πείνα κι οι αδελφοί βρίσκονται σε μεγάλη ένδεια. Ο Παύλος κι ο Βαρνάβας, ακολουθώντας την εντολή της αγάπης που ο Χριστός είχε διδάξει, έκαναν έρανο ανάμεσα στους αδελφούς της Αντιόχειας. Μαζεύτηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο οι δυο Απόστολοι ανέλαβαν να μεταφέρουν στην Παλαιστίνη. Στα Ιεροσόλυμα οι πιστοί ταλαιπωρούνταν πολύ και από την πείνα αλλά και από τον διωγμό του βασιλιά Ηρώδη Αγρίπα. Σ’ εκείνον τον διωγμό σκοτώθηκε και ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, (παιδί του Ιωσήφ). Είχε συλληφθεί και ο Απόστολος Πέτρος, αλλά με θαυμαστό τρόπο ο Θεός τον ελευθέρωσε.

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου
http://www.pemptousia.gr

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_3986.html#ixzz2kMA6gKJD

Συνάντηση με τους μαθητές του Κυρίου / Παύλος Απόστολος Εθνών


16. Οι Ιουδαίοι της Δαμασκού τον άκουγαν απορημένοι: “Δεν είναι αυτός που στα Ιεροσόλυμα με τόση μανία καταδίωκε όλους εκείνους που ομολογούσαν την πίστη τους στον Χριστό; Δεν είναι αυτός που ήρθε ως εδώ για να συλλάβει και να οδηγήσει αλυσοδεμένους τους Χριστιανούς στους αρχιερείς; Πώς τώρα μας παρακινεί να πιστέψουμε κι εμείς στον Χριστό;”. Μερικοί πολύ φανατικοί αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Οι Χριστιανοί πληροφορήθηκαν τα σχέδιά τους και νύχτα φυγάδευσαν τον Σαούλ από τη Δαμασκό, κατεβάζοντάς τον κρυφά από τα τείχη μέσα σ’ ένα μεγάλο καλάθι, που το έλεγαν “σπυρίδα”.

17. Από τη Δαμασκό ο Σαούλ επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα. Ήθελε να συναντήσει τους μαθητές του Χριστού, να μιλήσει για Εκείνον, να μάθει για Εκείνον. Οι μαθητές ωστόσο ήταν πολύ δύσπιστοι, γιατί ήξεραν πόσο σκληρά δίωκε την Εκκλησία. Άραγε μπορούσαν να τον εμπιστευθούν; Ήταν ειλικρινής η αλλαγή του; Πρώτος τον πλησίασε ο Βαρνάβας. Ο Σαούλ, που από τώρα θα ονομάζεται Παύλος, του εξιστόρησε τη θαυμαστή μεταστροφή του. Ο Βαρνάβας ανέλαβε να τον συστήσει και στους υπόλοιπους Αποστόλους. Εκείνοι κατασυγκινημένοι τον δέχτηκαν με αδελφική αγάπη.

18. Ο Παύλος φλεγόταν από την επιθυμία να κηρύξει σε όλους τη σωτηρία που προσφέρει ο Χριστός. Ο ίδιος ήταν μάρτυρας της αγάπης και των θαυμάτων Του. Καθώς ο Παύλος γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, απευθύνθηκε προς τους ελληνιστές Ιουδαίους, δηλαδή εκείνους τους Ιουδαίους που μιλούσαν ελληνικά και ήταν επηρεασμένοι από τον ελληνικό πολιτισμό. Με πολύ ζήλο τους μιλούσε για τον Χριστό. Κήρυττε πως Αυτός είναι ο Μεσσίας που όλοι περίμεναν. Αλλά οι φανατικοί Ιουδαίοι δεν τον έβλεπαν με καλή διάθεση. Συνωμοτούσαν εναντίον του και σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν.

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου

Πηγή:http://www.pemptousia.gr

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_598.html#ixzz2kMAUAs5U

Πρώτη περιοδεία – Στην Κύπρο / Παύλος Απόστολος Εθνών

22. Οι δυο Απόστολοι, Παύλος και Βαρνάβας, έμειναν στα Ιεροσόλυμα όσο κρατούσε ο διωγμός, για να ενισχύουν τους Χριστιανούς. Μετά τον θάνατο του Ηρώδη, όταν τα πράγματα ησύχασαν, ο Βαρνάβας και ο Παύλος ξαναγύρισαν στην Αντιόχεια. Πήραν μαζί τους κι έναν νέο, τον Μάρκο Ιωάννη. Αργότερα ο Μάρκος θα έγραφε το Ευαγγέλιο, που στη σειρά της Καινής Διαθήκης είναι το δεύτερο.

23. Ενώ οι τρεις βρίσκονταν στην Αντιόχεια και συμμετείχαν σε μια λατρευτική σύναξη, ακούστηκε θεϊκή φωνή που έλεγε: “Να μου ξεχωρίσετε τον Παύλο και τον Βαρνάβα για το έργο για το οποίο τους έχω καλέσει”. Μετά από πολλή προσευχή αποφάσισαν να φύγουν για την Κύπρο, για να διδάξουν κι εκεί τον λόγο του Θεού. Έτσι άρχισε η πρώτη περιοδεία του Αποστόλου Παύλου. Από την Αντιόχεια κατέβηκαν στην παραλιακή Σελεύκεια κι από εκεί με πλοίο πέρασαν στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Η Κύπρος τότε είχε πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους, που μιλούσαν ελληνικά. Όλοι εκείνοι θα γνώριζαν τον Χριστό μέσα από το φλογερό κήρυγμα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

24. Όταν έφτασαν στην Πάφο, τους κάλεσε ο ανθύπατος του νησιού Σέργιος Παύλος. Ήθελε κι αυτός ν΄ ακούσει το κήρυγμά τους. Εκεί ζούσε κι ένας μάγος, ψευδοπροφήτης Ιουδαίος, που ονομαζόταν Ελύμας. Αυτός έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει τον ανθύπατο από την πίστη. Τότε ο Παύλος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, του μίλησε πολύ αυστηρά: “Γιε του διαβόλου, που πολεμάς κάθε καλό, τώρα θα γνωρίσεις το χέρι του Κυρίου. Η οργή Του θα πέσει πάνω σου και θα τυφλωθείς για ένα διάστημα”. Την ίδια στιγμή ο Ελύμας έχασε το φως του. Ο ανθύπατος, βαθιά εντυπωσιασμένος από τη δύναμη του Κυρίου, πίστεψε στο κήρυγμα του Παύλου και βαπτίστηκε.

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_1228.html#ixzz2kM9Uwjx7

Τέλος της πρώτης περιοδείας / Παύλος Απόστολος Εθνών


28. Οι ειδωλολάτρες ξαφνιάστηκαν. Πρώτη φορά έβλεπαν κάτι τέτοιο. Πίστεψαν πως μπροστά τους ήταν θεοί, ο Δίας κι ο Ερμής. Ο ιερέας του Δία έφερε στεφάνια να τους στεφανώσει και ταύρους για να τους προσφέρει θυσία. Ο Παύλος κι ο Βαρνάβας αντέδρασαν με οργή: “Τι είναι αυτά που κάνετε; Άνθρωποι σαν εσάς είμαστε κι εμείς. Ήρθαμε να σας βγάλουμε από την πλάνη των ειδώλων και να σας δείξουμε τον αληθινό Θεό. Είναι ο ζωντανός Θεός, που δημιούργησε τον ουρανό και τη θάλασσα”. Το πλήθος απογοητεύθηκε. Στο μεταξύ είχαν έρθει Ιουδαίοι από το Ικόνιο και την Αντιόχεια καταδιώκοντας τους Αποστόλους. Όρμησαν πάνω τους με πέτρες και λίγο έλειψε να τους σκοτώσουν. Η θέση των Αποστόλων ήταν και πάλι πολύ δύσκολη.

29. Ευτυχώς οι Χριστιανοί των Λύστρων τους περιποιήθηκαν κι ο Θεός τους βοήθησε να συνέλθουν. Λίγο αργότερα έφυγαν για τη Δέρβη. Αφού κήρυξαν κι εκεί τον λόγο του Θεού, ξαναγύρισαν στις πόλεις Λύστρα, Ικόνιο και Αντιόχεια, στήριξαν τους αδελφούς στην πίστη και χειροτόνησαν πρεσβυτέρους σε κάθε εκκλησία. Πέρασαν ξανά από πόλεις της Πισιδίας και της Παμφυλίας, την Πέργη και την Αττάλεια, και τέλος έφτασαν στην Αντιόχεια της Συρίας, την πόλη απ’ όπου είχαν ξεκινήσει παραδομένοι στη Χάρη του Θεού για το έργο που τώρα ολοκλήρωσαν.

30. Στην Αντιόχεια συγκέντρωσαν την Εκκλησία και διηγήθηκαν σε όλους όλα τα θαυμαστά που είχε κάνει ο Θεός στο ταξίδι τους. Αυτή ήταν η πρώτη περιοδεία του Αποστόλου Παύλου, που διήρκεσε πολλά χρόνια κι έγινε με τεράστια δυσκολία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι εκείνη την εποχή τα ταξίδια γίνονταν κυρίως με τα πόδια από δρόμους δύσβατους και επικίνδυνους. Στην Αντιόχεια από τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των πιστών και των Αποστόλων, προέκυψε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε αρκετά την πρώτη εκκλησία. Θα έπρεπε όσοι εθνικοί γίνονται Χριστιανοί να τηρούν τις Εντολές και τον Νόμο των Εβραίων; Άλλοι έλεγαν ναι κι άλλοι όχι. Αποφασίστηκε λοιπόν να πάνε ο Παύλος με τον Βαρνάβα στα Ιεροσόλυμα και να συζητήσουν με τους άλλους Αποστόλους, ώστε να πάρουν μια κοινή απόφαση.

Κάνε κλικ παρακάτω, για ν΄ ακούσεις την αφήγηση του κειμένου

http://www.pemptousia.gr

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/11/blog-post_9.html#ixzz2kM9tcFqW