Τί προσέφερε η ορθόδοξη πίστη στους Έλληνες και στην Ευρώπη;

εκκλησία, ράνσιμανΚείμενο αφόρμησης1 : “Οι Βυζαντινοί διανοούμενοι που είχαν απορρίψει τη δυτική βοήθεια, η οποία υπό τις καλύτερες συνθήκες θα είχε διασώσει ένα μικρό τμήμα του ορθοδόξου εδάφους και η οποία περιελάμβανε την ένωση της Εκκλησίας με τη Ρώμη, και κατά συνέπεια την επέκταση των διαιρέσεων εντός της Εκκλησίας, εδικαιώθησαν. Η ακεραιότητα της Εκκλησίας διατηρήθηκε, και με αυτήν, η ακεραιότητα του ελληνικού λαού” (Στήβεν Ράνσιμαν – Απόψεις – Ομολογία του μεγάλου βυζαντινολόγου που τόσο προβληματίζει…)

Η συζήτηση έγινε στην κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου Λέρου και Αστυπαλαίας στην Αγία Παρασκευή Άργους Καλύμνου, πέρυσι, 2012.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ :  Τι προβλήματα θα είχαμε ως Έλληνες αν δέχονταν οι Βυζαντινοί την ένωση με την Παπική Εκκλησία;

     ΚΟΡΙΤΣΙ1 : Θα υποδουλώναμε τη σκέψη μας στις διαθέσεις του Πάπα

ΚΟΡΙΤΣΙ2 : Θα χάναμε την αποκάλυψη του Χριστού και την αλήθεια Του μέσα από τις εγωϊστικές και αιρετικές διδασκαλίες του Πάπα.

ΚΟΡΙΤΣΙ3 : Θα είμασταν για πάντα δέσμιοι απάνθρωπης ανθρωπολογίας και κοσμοθεωρίας.

ράνσιμαν1ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ :Γιατί δικαιώθηκαν οι βυζαντινοί διανοούμενοι στην απόφασή τους;

ΚΟΡΙΤΣΙ4 : Μείναμε ελεύθεροι στη σκέψη, σωστοί στην πίστη μας.

ΚΟΡΙΤΣΙ5 : Μείναμε γενναίοι στην απόφασή μας να μείνουμε αδούλωτοι σε απάνθρωπο τύραννο κια ανελεύθερη θρησκεία.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Τί όφελος έχει η Ευρώπη από την απόφαση των βυζαντινών;

ΚΟΡΙΤΣΙ1 : Νίκησε τους Τούρκους, γιατί οι Έλληνες τους πολέμησαν επί τέσσερις αιώνες, διατήρησαν την ελεύθερη σκέψη και έφτιαξαν την αναγέννηση δίνοντας αξία στην ανθρώπινη σκέψη.

ΚΟΡΙΤΣΙ2 : Διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για να αναγνωρίζουν ανθρώπινα δικαιώματα στα λογικά πλάσματα του Θεού και σήμερα επωφελούνται από την αδούλωτη σκέψη και πίστη των Ελλήνων και τον αγώνα τους μέσα στην “δημιουργηθείσα” κρίση.

βυζάντιοΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν σήμερα από τη Δύση – Ευρώπη για τους Έλληνες ;

ΚΟΡΙΤΣΙ3 : Να αλλοτροιωθούμε, να μην γνωρίζουμε την ιστορία μας, να θαυμάζουμε ο,τιδήποτε ξενόφερτο.

ΚΟΡΙΤΣΙ4 : Να μην γεννιώνται παιδιά Ελληνόπουλα και να  τα αναπληρώνουμε με μετανάστες που δεν γνωρίζουν και δεν έχουν σχέση με την ιστορία μας.

ΚΟΡΙΤΣΙ5 : Κινδυνεύουμε γιατί έχουμε μάθει να αποκτούμε τα πάντα με οποιοδήποτε κόστος της αξιοπρέπειάς μας και δεν μπορούμε να στερηθούμε πράγματα υλικά που “νομίζουμε” ότι χρειαζόμαστε επειγόντως και απαραιτήτως.

Κείμενο αφόρμησης2 : “Κατά τον επόμενο αιώνα η Ορθοδοξία θα επικρατήσει μεταξύ όλων των ιστορικών θρησκειών, ενώ το μέλλον του καθολικισμού και του προτεσταντισμού είναι αβέβαιο. Η Ορθοδοξία διατηρεί τα στοιχεία της πίστεως, ενώ οι άλλες χριστιανικές ομολογίες κατέπεσαν σε ξηρό ορθιολογισμό και στην εκκοσμίκευση. “Ηταν μεγάλο λάθος των ιστορικών της Δύσης και των Ελλήνων διαφωτιστών, με πρώτο διδάξαντα τον αδαμάντιο Κοραή, που υποτίμησαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ήταν λάθος τους που θέλησαν να συνδέσουν τον νέο Ελληνισμό απευθείας με τους αρχαίους προγόνους του, αγνοώντας ως σκοταδιστική την περίοδο του μεσαιωνικού ελληνισμού. Από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρρχείο της Κωνστνατινούπολης μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό όλο μεταξύ των ορθοδόξων της βαλκανικής χερσονήσου και της Ανατολικής Ευρώπης, αρκεί να μην απομακρυνθεί από την φυσική του, την από των αιώνων και δι’ οικουμενκών συνόδων καθιερωμένη έδρα του την Κωνσταντινούπολη” (Σερ Στίβεν Ράνσιμαν).

κρυφόσχολειόΚείμενο αφόρμησης3 : “Το καλοκαίρι παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο από τη Φιλαρμονική του Λονδίνου ένα έργο σύγχρονης θρησκευτικής μουσικής. Τίτλος του : “Η Αγία Σκέπη”. Το έργο ανήκει στον Άγγλο συνθέτη Τζων Τάβενερ που το 1976 έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός. Ο Τάβενερ, όπως ομολόγησε ο ίδιος, εμπνέεται, αισθητικά και πνευματικά από την τελετουργία και τις παραδόσεις της ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Τάβενερ είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Συγκεκριμένα έργα του : “εικόνα του φωτός”, εμπνευσμένο από κείμενο του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, “Η Αγία Σκέπη”, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή παράδοση”.

ΟΜΑΔΑΡΧΙΣΣΑ : Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που εμπνέονται από τον ορθόδοξο τρόπο ζωής και τον ακολουθούν; Πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο άγγλος Συνθέτης Τάβενερ γίνονται ορθόδοξοι χριστιανοί και εμπνέονται και μεγαλουργούν με έργα τέχνης. Έτσι βοηθάνε και τους άλλους ευρωπαίους να τους μιμηθούν. Πρέπει όμως κι εμείς να είμαστε άξιοι ορθόδοξοι χριστιανοί ώστε να επιβεβαιώνουμε το θησαυρό της πίστης μας και να μην σκανδαλίζουμε. Να μην ξεχνάμε ποτέ το θησαυρό της ορθοδοξίας μας και να τον μελετάμε καθημερινά βιώνοντάς τον.