Πώς βοήθησε τους μοναχούς η ζωή του οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτου με το λιοντάρι που θεράπευσε και έφερε στη μονή;

Χάρης Χ., Β3 :  Το θαύμα με το λιοντάρι βοήθησε πάρα πολύ τους μοναχούς και τους έκανε να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Πιο συγκεκριμένα, το άγριο αυτό ζώο έγινε ήμερο, αφότου το βοήθησε ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, βγάζοντάς του ένα μυτερό καλάμι από το πόδι του. Έπειτα, το πήγε στο μοναστήρι και το έβαλαν  να πηγαίνει μαζί με ένα γαϊδούρι κάθε μέρα να φέρνουν νερό. Το λιοντάρι θα έπαιζε το ρόλο του φύλακα, έτσι ώστε να μην κλέψουν το γαϊδούρι ληστές. Οι μοναχοί, βλέποντας ότι το λιοντάρι χωρίς να “διαμαρτυρηθεί” – αγνό και καλό έκανε όσα του ζητούσαν, κατάλαβαν ότι έπρεπε αυτοί, ου είναι όντα έλλογα, να είναι πιο αγνοί και ακόμα πιο πράοι από αυτό το ζώο, σε όλη τους τη ζωή!

Μαρία Φρ., Β3 : Στο βίντεο που παρακολουθήσαμε για τον όσιο Γεράσιμο, είδαμε πως η αγάπη μπορεί να ημερέψει και τα πιο άγρια πλάσματα. Συγκεκριμένα, ο άγιος εξημέρωσε ένα λιοντάρι κάνοντάς του καλά μια πληγή. Έτσι, το ζώο τον ακολούθησε κια άρχισε να υπηρετεί τον όσιο επηρεασμένος από την αγάπη που του έδειξε. Βλέποντας αυτό το γεγονός οι άλλοι μοναχοί, συνειδητοποίησαν πως πρόκειται για θαύμα και έγινε αιτία  να αλλάξουν οι συμπεριφορές τους. Κατάλαβαν πως οι άνθρωποι συχνά γίνονται αγριότεροι και πιο σκληροί από τα ζώα. Έπειτα, αφού η αγάπη επηρέασε τη ζωή του λιονταριού, είναι αδύνατον να μην επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων. Έτσι πίστεψαν σ΄ αυτή και η ζωή τους άλλαξε κι άρχισε να μοιάζει περισσότερο με του Χριστού.

Γιάννης Μ., Γ2 : Το βίντεο αυτό μου δίδαξε ότι ένας ορθόδοξος μοναχός εκτός από την προσευχή θα πρέπει να είναι ταπεινός και να κάνει υπακοή στους υπόλοιπους μοναχούς. Η συμπεριφορά του λιονταριού που ταπεινώθηκε κι έκανε υπακοή στους μοναχούς με δίδαξε πως αφού τα ζώα κάνουν τέτοια υπακοή τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη από όση κάνουν τώρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: