Μελέτη της ορθόδοξης εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Θεολογικά λάθη στη μετάφραση που παρέχει το σχολικό βιβλίο – 2014 – Β3

Μελέτη της ορθόδοξης εικόνας του Ευαγγελισμού – Θεολογικά λάθη στη μετάφραση του σχολικού Βιβλίου (σελ. 28)

Τα καλύτερα πρακτικά κράτησαν οι  μαθητές και μαθήτριες : Ειρήνη Σκ., Κωνσταντίνος Τσ., Σωτήρης Χρ., Παντελής Φρ., Β3

Θεολογικά λάθη στη μετάφραση του σχολικού Βιβλίου (σελ. 28)

Λκ. α’, στ. 34 : 34 Η Μαριάμ τότε ρώτησε τον άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;»

Το σωστό είναι :  “αφού δεν πρόκειται να έχω συζυγικές σχέσεις με άνδρα“.

Λκ.α΄, στ. 38 : “Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα, όπως μου το είπες».  Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος.

Το σωστό είναι :  “Είμαι η δούλη του Κυρίου”, συγκεκριμένη γυναίκα και μοναδική που μπορεί να επιτελέσει το λειτούργημα της ενσάρκωσης του Θεανθρώπου Χριστού.

Μτ. α’, 19 : “Ο μνηστήρας της Ιωσήφ, επειδή ήταν ευσεβής και δεν ήθελε να την εκθέσει δημόσια, αποφάσισε να διαλύσει τον αρραβώνα διώχνοντάς την κρυφά”.

Το σωστό : “επειδή ήταν δίκαιος“. Η διαφορά του δίκαιου με τον ευσεβή είναι ότι ο ευσεβής τηρεί τους νόμους τυπικά (θα την παρέδιδε στο λιθοβολισμό γιατί θα τηρούσε τυπικά το νόμο του Μωϋσή) ενώ δίκαιος σημαίνει ότι με αγάπη, σύνεση και λογική τηρεί τον Νόμο του Θεού. Έτσι και φιλάνθρωπος δείχθηκε ο Ιωσήφ, γιατί δεν την παρέδωσε στο λιθοβολισμό την Θεοτόκο, αλλά και σκέφτηκε να τη διώξει από το σπίτι του, αφού αν την άφηνε να μείνει στο σπίτι του θα ήταν σαν να παραδεχόταν και να συμφωνούσε με την αμαρτία κι εκείνος ήθελε να ζει καθαρός από αμαρτία.

Μελέτη της ορθόδοξης εικόνας του Ευαγγελισμού

Στην εικόνα πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα :  του αρχαγγέλου Γαβριήλ, αρχαγγέλου που φέρνει χαρμόσυνα νέα και το αποδεικνύει κρατώντας σκήπτρο, ραβδί που φανερώνει την εξουσία και τη θέληση του Θεού να ενσαρκωθεί ο Υιός Του. Στην καθολική εικόνα κρατά ο άγγελος κρίνο, γιατι θέλει να δείξει την άσπιλη κατάσταση της Θεοτόκου, συναισθηματικά προσεγγίζει το γεγονός του Ευαγγελισμού η Καθολική πίστη. Το χέρι του το ελεύθερο τείνει ευλογώντας τη Θεοτόκο δίνοντάς της τον χαιρετισμό “Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου”. Βρίσκει τη Θεοτόκο να εργάζεται και να προσεύχεται.

Η Θεοτόκος σηκώνει το ελεύθερο χέρι της σε ένσταση για όσα παράδοξα ακούει. Όταν όμως της εξηγεί ο αρχάγγελος το μήνυμα του Θεού τότε κλείνει το κεφάλι της σε στάση υποταγής φανερώνοντας το “Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου”. Στο πρόσωπό της υπάρχει ένα χαμόγελο σεμνό και δοξολογικό.

Το φόντο της εικόνας είναι χρυσαφί και δηλώνει την παραδεισένια, αιώνια και χαρούμενη ζωή κοντά στον Θεό. Επίσης μας δείχνει το λειτουργικό χρόνο, δηλαδή το χρόνο της θείας Λειτουργίας, των αγγέλων που κάνουν αμέσως το θελημα του Θεού και ο χρόνος εξαφανίζεται μπροστά στο σπουδαίο γεγονός που γίνεται μπροστά στα μάτια του πιστού και τον καλεί να μπει κι εκεινος στην εικόνα και να ζήσει το γεγονός που εικονίζεται.

Αυτό δηλώνεται από το άνοιγμα μπροστά μας του γεγονότος χωρίς να είναι μέσα σε κλειστό χώρο σπιτιού ώστε να μην μπορώ να συμμετέχω.

Στη μέση της εικόνας επάνω βρίσκεται ένας ήλιος που δίνει τις ακτίνες του μόνο στη Θεοτόκο. Είναι το Άγιο Πνεύμα που επισκιάζει, πλημμυρίζει τη Θεοτόκο και την καθαρίζει από το προπατορικό αμάρτημα και την κάνει ολοκάθαρη για να μπορεί να γεννήσει τον Θεάνθρωπο Χριστό. Οι Εκκλησιαστικοί Πατέρες διδάσκουν ότι η Θεοτόκος τότε απηλλάγη από το προπατορικό αμάρτημα. Ονομάζεται Νύμφη του Αγίου Πνεύματος γιατί την πλημμύρισε ολόκληρη το Άγιο Πνεύμα και η προσοχή της είναι στο να προσεύχεται χωρίς να σταματά ποτέ η Θεοτόκος με την μονολόγιστη (μια σκέψη μόνο) ευχή : Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς”. Μ΄ αυτήν την προσευχή ομολογούμε ολόκληρη τη θεολογία και εμπειρία της εκκλησίας μας : Είναι Κύριος = Θεός ο Ιησού, Υιός του Θεού, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος έχοντας και τις δύο φύσεις Του ενωμένες σε ένα πρόσωπο το Θεϊκό. Έτσι ομολογούμε το Τριαδολογικό, το Χριστολογικό και το Εκκλησιολογικό δόγμα = ελέησον ημάς. Η Προσευχή του Ιησού ή μονολόγιστη ευχή είναι το κατορθωμα όσων με πολύ σεβασμό, αγάπη, και προσοχή συνεχώς προσεύχονται στον Χριστό.

ευαγγελισμός